Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 03 24

Seimas spręs dėl galimybės šauliams laikyti automatinius ginklus, kitų pakeitimų

Seimas ketvirtadienį spręs dėl galimybės kariams savanoriams ir šauliams leisti namie laikyti automatinius ginklus, kitų su krašto gynyba susijusių pakeitimų.
Kovo 11-ąją prisiekė šauliai
Šauliai / Alfredo Pliadžio nuotr.

Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pataisos kariams savanoriams ir šauliams leistų įsigyti ir namuose laikyti asmeninį A kategorijos ginklą ir šaudmenis, taip pat namuose laikyti tarnybinį ginklą, o asmeninį ginklą naudoti kaip tarnybinį. Ketvirtadienį vyks balsavimas dėl šios pataisos priėmimo.

Šiuo metu šauliai ir kariai savanoriai gali įsigyti ir namie laikyti pusiau automatinius, B ir C kategorijos ginklus. A kategorijos ginklai civilinėje apyvartoje draudžiami.

Taip pat numatytas balsavimas dėl pataisų, kurios Lietuvos šaulių sąjungos nariams suteiktų teisę tarnybos metu dirbant su policijos, pasienio pareigūnais naudoti prievartą, specialiąsias priemones ir šaunamuosius ginklus.

Pagal pataisas, pilnamečiams šauliams, išlaikiusiems šaunamųjų ginklų ir specialiųjų priemonių naudojimo egzaminus, būtų leidžiama naudoti prievartą, šaunamuosius ginklus ir specialiąsias priemones, kai to reikia teikiant pagalbą kariuomenei, policijai, Valstybės sienos apsaugos tarnybai, civilinės saugos ir gelbėjimo sistemos pajėgoms.

Dabar galiojantys įstatymai nesuteikia galimybės šauliams tarnybos metu, vykdant užduotis kartu su kariais, policija ar pasieniečiais, panaudoti ginklą ar specialiąsias priemones tokiomis pačiomis teisėmis kaip šie pareigūnai.

Minėti projektai buvo inicijuoti pernai į Lietuvą pradėjus plūsti neteisėtų migrantų srautams per sieną su Baltarusija. Vakarų šalys apkaltino Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir įvardijo tai esant hibridine agresija.

Dar vienos pataisos buvo registruotos reaguojant į Rusijos karą prieš Ukrainą, ketvirtadienį numatytas jų pateikimas.

Grupė Seimo narių siūlo ginklą galintiems laikyti žmonėms leisti įsigyti ir naktinius taikiklius. Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pataisa siūlo naktinius taikiklius išbraukti iš A kategorijos ginklų, kurie civilinėje apyvartoje yra draudžiami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius