-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 15

Seimas spręs, kaip valstybės ir savivaldybių kontroliuojamos įmonės teiks labdarą

Parlamentarai antradienį apsispręs, kaip ateityje paramą bei labdarą galės teikti savivaldybių ir valstybės kontroliuojamos bendrovės.
Eurai
Eurai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Seimas linkęs ne uždrausti tokioms įmonėms teikti paramą, o tik sugriežtinti šią veiklą. Pagal naujas taisykles siūloma susieti paramos dydį su uždirbtu pelnu.

Visiško draudimo valstybės ir savivaldybių kontoliuojamoms įmonėms teikti labdarą siekė parlamentinis Audito komitetas, o Seimas po svarstymų tam buvo pritaręs. Tačiau praėjusią savaitę per priėmimą balsuodami parlamentarai persigalvojo ir pritarė parlamentarų Povilo Urbšio ir „valstiečių“ Zenono Streikaus bei Guodos Burokienės liberalesniam siūlymui leisti šioms įmonėms paramą teikti ir toliau, tačiau pagal kitas taisykles.

Įmonės, uždirbusios iki 0,5 mln. eurų grynojo pelno, paramai galėtų numatyti iki 10 proc. pelno (iki 50 tūkst. eurų) per metus, uždirbusios nuo 0,5 mln. iki 2 mln. eurų pelno – iki 5 proc. (iki 100 tūkst. eurų), o virš 2 mln. eurų – iki 3 proc., bet ne daugiau kaip 500 tūkst. eurų. Per metus vienam paramos gavėjui būtų galima skirti ne daugiau kaip 200 tūkst. eurų.

Pataisos numato, kad bendrovės negalėtų įsipareigoti paramą skirti iš kitų metų lėšų, nustatyti konfidencialumo susitarimus, ribojančius informacijos apie suteiktą paramą ir jos panaudojimą pateikimą visuomenei. Taip pat norima uždrausti paramą teikti įmonėms, kurios dirbs nuostolingai.

Audito komiteto pirmininkė Ingrida Šimonytė BNS sakė, kad jei Seimas priims P.Urbšio, Z.Streikaus ir G.Burokienės parengtas pataisas, ji inicijuos parašų rinkimą ir prašys prezidentę pataisas vetuoti.

„Bent jau tuo požiūriu, kad nebūtų tokių nesąmonių, jog kuo blogiau dirbti, kuo mažesnis tavo pelnas, tuo daugiau gali jo atiduoti paramai“, – tvirtino I.Šimonytė.

Diskusijos dėl savivaldybių įmonių paramai skiriamų lėšų parlamente vyksta nuo 2016 metų.

Nuo 2018 metų Vyriausybės sprendimu valstybės kontroliuojamos įmonės paramai negali skirti daugiau nei 3 proc. metinio grynojo pelno, arba iki 500 tūkst. eurų, o maksimali suma vienam prašytojui negali būti didesnė kaip 300 tūkst. eurų. Nuostolingai dirbančios bendrovės, turinčios rezervų paramai, per metus tam gali išleisti iki 30 tūkst. eurų.

Ši tvarka savivaldybių įmonėms nebuvo privaloma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius