-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 18

Seimas sudarė laikinąją tyrimo komisiją dėl sutikimo G.Steponavičių patraukti baudžiamojon atsakomybėn

Seimas, išklausęs generalinio prokuroro Evaldo Pašilio pranešimą ir vadovaudamasis Seimo statutu, sudarė Seimo laikinąją tyrimo komisiją dėl sutikimo Seimo narį Gintarą Steponavičių patraukti baudžiamojon atsakomybėn.
Gintaras Steponavičius susitinka su Seimo Pirmininku
Gintaras Steponavičius / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Kaip rašoma spaudai išplatintame pranešime, už Seimo nutarimą balsavo 105 Seimo nariai, balsavusių prieš nebuvo, susilaikė 1 parlamentaras.

Komisiją nutarta sudaryti iš 12 Seimo narių: Vidos Ačienės, Juozo Varžgalio, Petro Valiūno, Virginijaus Poderio, Valerijus Simuliko (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija), Ričardo Juškos (Liberalų sąjūdžio frakcija), Vytauto Kamblevičiaus (frakcija „Tvarka ir teisingumas“), Dainiaus Kreivio, Žygimanto Pavilionio, Jurgio Razmos (Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija), Michalo Mackevičiaus (Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcija), Andriaus Palionio (Lietuvos socialdemokratų partijos frakcija).

Komisijai, kuriai vadovaus Seimo narys V.Poderys, atlikti tyrimą pavesta iki balandžio 20 d.

Už „MG Baltic“ pinigus mokė vaikus

Prokuroras teigė, kad G.Steponavičius nuo 2015 m. spalio 29 dienos iki 2016 m. vasario 2 dienos galimai piktnaudžiavo Seimo nario tarnybine padėtimi ir įgaliojimais, nes susitarė su „MG Baltic“ viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu dėl paramos G.Steponavičiaus labdaros fondui ir viešajai įstaigai „Laisvės studijų centras“.

Prokurorų surinktais duomenimis, 2015 spalio 29 dienos vakare G.Steponavičius Gedimino prospekte esančioje kavinėje „Esse“ susitiko su R. Kurlianskiu ir susitarė, kad koncerno įmonės perves lėšas viešajai įstaigai „Laisvės studijų centras“ ir Gintaro Steponavičiaus paramos fondui.

Prokuroro rašte nurodoma, kad taip susitarta neteisėtai finansuoti politinės partijos Liberalų sąjūdžio veiklą.

Nurodoma, kad po šio susitarimo G.Steponavičius pernai gruodį balsavo dėl „MG Baltic“ naudingų teisės aktų priėmimo – balsavo už Vartojimo kreditų įstatymo pataisas ir susilaikė balsuodamas dėl viešojo ir privataus sektorių partnerystės projekto „Kelias Utena-Vilnius“.

Vėliau, 2016 sausio 11 dieną, G.Steponavičius vėl susitiko su R.Kurlianskiu restorane „Terrazza“ ir, kaip nurodoma prokurorų rašte Seimui, aptarė neteisėto politinės partijos „Liberalų sąjūdis“ finansavimo detales.

Pasak prokurorų, buvo sutarta ne tik dėl 10 tūkst. eurų paramos „Laisvės studijų centrui“, 5 tūkst. eurų paramos G.Steponavičiaus fondui, bet ir dėl 5 tūkst. eurų pervedimo į specialią G.Steponavičiaus rinkimų sąskaitą būsimuose Seimo rinkimuose.

Vykdydamas šį susitarimą R.Kurlianskis davė nurodymus tik dėl „Laisvės studijų centro“ ir G.Steponavičiaus labdaros fondo rėmimo iš „MG Baltic Media“ sąskaitos, mat kandidato G.Steponavičiaus rinkimų sąskaita dar nė nebuvo atidaryta.

„R.Kurlianskiui atlikus šiuos veiksmus, G.Steponavičius gavo kitokios asmeninės ir turtinės naudos – buvo neteisėtai finansuojama politinės partijos „Liberalų sąjūdis“, kurios jis buvo vienas iš vadovų, veikla“, – traktuoja prokurorai.

Prokurorų duomenimis, „Laisvės studijų centro“ gauti 10 tūkst. eurų buvo panaudoti įsiskolinimams už „Liberalų sąjūdžio“ veiklos viešinimą ir G.Steponavičiaus žinomumui didinti skirtą projektą „Pilietiškumo pamokos Lietuvos mokyklose“ padengti.

Labdaros fondo gauti 5 tūkst. eurų buvo suplanuoti skirti politinės partijos „Liberalų sąjūdis“ kandidato G.Steponavičiaus veiklos viešinimui skirtiems renginiams finansuoti, nurodo prokurorai.

Kokie renginiai buvo suplanuoti, prokurorų rašte Seimui nenurodoma.

Anot prokuroro, dėl šios G.Steponavičiaus veiklos valstybė patyrė neturtinės moralinio pobūdžio žalos, buvo diskredituotas Seimas.

Taip pat teigiama, kad ikiteisminio tyrimo duomenys rodo, jog Seimo narys galimai padarė nusikaltimą, o tai yra fiksuota kriminalinės žvalgybos atlikimo protokoluose, G.Steponavičiaus apklausų protokoluose, kitų liudytojų apklausų protokoluose, bankų sąskaitų operacijų išrašuose.

G.Steponavičius liudytojo statusu buvo apklaustas jau šešis kartus.

Dabar Seimo nariui norima pareikšti įtarimus dėl piktnaudžiavimo tarnyba.

Seimo statutas numato, kad Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė, išskyrus atvejus, kai jis užtinkamas bedarantis nusikaltimą (in flagranti). Šiais atvejais generalinis prokuroras apie tai nedelsdamas praneša Seimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius