TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 12 06 /15:22

Seimas svarstys konservatyvų Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisų variantą, nors P.Urbšys bandė klaidinti

Seimui antradienį pateiktos daugybės diskusijų sulaukusios Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisos. Seimas po pateikimo pritarė medikų ir pacientų organizacijų pasipiktinimą sukėlusiam siūlymui, kuriuo draudžiama šaldyti embrionus. Už tai, kad tokios pataisos būtų svarstomos toliau, balsavo 69 Seimo nariai, 22 buvo prieš, 20 susilaikė.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Už projektą balsavo visa LVŽS frakcija, išskyrus susilaikiusį Bronislovą Matelį, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcija, pusė balsavime dalyvavusių konservatorių, dalis „tvarkiečių“. Prieš buvo ir susilaikė socialdemokratai ir liberalai.

Seimas vėliau turės apsispręsti, ar drausti šaldyti embrionus, ar pritarti paskutinę minutę Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio registruotoms pataisoms, kuriomis embrionus šaldyti leidžiama, bet draudžiama nepanaudotus užšaldytus embrionus sunaikinti.

Kaip balsavo Seimo nariai, galite pamatyti čia.

P.Urbšys bandė klaidinti

P.Urbšys tikino, kad Seimas jau pritarė R.Karbauskio pateiktam liberalesniam pasiūlymui, kuriuo leidžiama embrionus šaldyti, tačiau yra aiškiai pasakoma, kad embrionų negalima naikinti. Šiam pasiūlymui pritaria ir medikai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Povilas Urbšys
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Povilas Urbšys

„Yra pritarta tam variantui, kuriame yra siūloma: pirma, kad vaikas žinotų savo tėvus, jeigu jis gimsta pagalbinio apvaisinimo metu ir yra donoras. Antra, kad moteris nebūtų skatinama kompensacijoms išnaudoti savo kūną dėl lytinių ląstelių, kiaušialąsčių. Trečia, kad išvežimas iš Lietuvos nevyktų embrionų ir ląstelių, jei jos nėra susijusios su to asmens problema, tai yra, jeigu poros nori pagalbinį apvaisinimą atlikti kitoje šalyje, jos gali išsivežti, bet kitu tikslu išvežimas draudžiamas. Ir ketvirta, tai, kad paliekama ta nuostata, kuri buvo susijusi su priimtu įstatymu dėl embrionų ar kiaušialąsčių šaldymo, paliekant galimybę patiems žmonėms ir medikams nuspręsti, kokį variantą jie renkasi, tik yra aiškiai pasakyta, kad yra draudžiama naikinti embrioną“, – pareiškė P.Urbšys.

Jis tikino šį siūlymą pristatęs ir neslėpęs, kad toks yra. Pasak jo, visi pasiūlymai yra išdalinti Seimo nariams ir jie apie juos žino.

Tačiau šių pasiūlymų Seimas antradienį nesvarstė. Jis po pateikimo pritarė pirminiam pataisų variantui, kuriuo siūloma drausti embrionų šaldymą ir atidėti įstatymo įsigaliojimo datą į kitų metų liepą.

Tik svarstymo stadijoje Seimas apsispręs, ar palikti galioti draudimą šaldyti embrionus, ar pritarti R.Karbauskio pasiūlymui įteisinti embrionų šaldymą, tačiau uždrausti nepanaudotus embrionus naikinti.

Liberalų iniciatyva buvo surinkti Seimo narių parašai, kad parlamentas užsakytų ekspertų vertinimą pataisoms ir jos būtų parlamentui pateiktos jau svarstymo stadijoje.

P.Urbšys tokį siūlymą pavadino bandymu vilkinti procesą.

„Mes, kaip Seimo nariai, turime pakankamai kompetencijos“, – sakė P.Urbšys pridurdamas, kad galima pasikviesti ir ekspertus.

Dėl ekspertų vertinimo spręs Seimo valdyba. Ji nutars, ir kokių ekspertų nuomonės paprašyti, todėl opozicija baiminasi, kad specialistai nebūtų pasirinkti jau žinant, kokį išaiškinimą jie pateiks.

Antradienį Seimas nusprendė, kad toliau pataisas svarstys Sveikatos reikalų komitetas, o Žmogaus teisių komitetui papildomo komiteto statusas nesuteiktas balsuojant.

R.Karbauskis blaškosi

Pataisas, kuriomis siūloma drausti embrionų šaldymą, teikė 57 Seimo nariai – didžioji dalis Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos, taip pat keli konservatoriai, „tvarkiečiai“ ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos nariai. Tarp teikėjų yra ir „valstiečių“ deleguotas paskirtasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Jomis siūloma apskritai uždrausti pagalbinio apvaisinimo procedūroje naudoti embrionų šaldymo technologiją ir leisti sukurti tik tris embrionus, kurie visi turėtų būti perkeliami į moters gimdą.

Būtent joms antradienį Seimas pritarė po pateikimo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Tačiau antradienį ryte Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas, šios partijos frakcijos seniūnas Seime Ramūnas Karbauskis įregistravo pasiūlymą drausti tik embrionų naikinimą, bet ne jų kūrimą ir šaldymą.

Anot R.Karbauskio, siūlymo drausti embrionų šaldymą bus atsisakyta dėl to, kad visuomenė yra nepakankamai informuota apie kitą pagalbinio apvaisinimo būdą šaldant ne embrionus, o kiaušialąstes.

Pristatydamas siūlomas pataisas Povilas Urbšys iškart pristatė ir R.Karbauskio pataisą bei tikino ją palaikantis. Tačiau kol kas po pateikimo pritarta pirmam pataisų variantui, kuriame embrionų šaldymas uždraustas.

Seime antradienį atsirado draudimui šaldyti embrionus pritariančių parlamentarų. Štai konservatorius Rimantas Jonas Dagys siūlė embrionus vadinti mažais vaikučiais ir ragino nežaisti su žmogaus gyvybe.

„Mes čia vaizduojame, kad mokslo interesams atstovaujame? Mes embriono eksportuotojų interesams atstovaujame“, – kirto jis.

Siūlė amžiams užšaldyti ne embrionus, o pataisas

Pataisas pristatęs P.Urbšys sulaukė konservatoriaus Mykolo Majausko klausimo, ar sukeldami paniką, persigalvodami ir dar už tai gaudami algą pataisų autoriai nesijaučia diskreditavę Seimo vardą.

„Aš nesuprantu, ką mes padarėme blogo. Ar yra blogai, jei įstatymo teikėjai įsiklauso į žmonių nerimą?“ – atsakė P.Urbšys.

Seimo narys Linas Balsys klausė, iš kur valstiečiams kyla tiek daug „davatkiško aršumo“ ir noro kištis į piliečių privatų gyvenimą.

P.Urbšys ir vėl aiškino, kad „valstiečiai“ tik norėjo apsaugoti gyvybę.

Konservatorius Andrius Kubilius siūlė „valstiečiams“ atsisakyti visų teiktų pataisų ir stabdyti jų pateikimą, mat pataisos ne tik sukėlė visuomenės pasipiktinimą, nėra tinkamai teisiškai parengtos, bet ir pateiktos pasitarus su viena mokslininke. Tačiau P.Urbšys tikino, kad taisant įstatymą po jo įsigaliojimo nerimo būtų dar daugiau.

Tiesa, pirminiame dokumente patys „valstiečiai“ buvo pasiūlę atidėti įstatymo įsigaliojimą iki kitų metų liepos. Tačiau Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė tuoj pat pateikė pasiūlymą atidėjimo atsisakyti, kad įstatymas įsigaliotų sausio 1 dieną, kaip ir buvo planuota.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

Nori leisti sužinoti donoro tapatybę

Pateiktose pataisose taip pat siūloma užkirsti kelią mokėti kompensacijas lytinių ląstelių donorams, drausti embrionų eksportą ir leisti žmonėms, kurie gimė po pagalbinio apvaisinimo, kai buvo naudotos donoro lytinės ląstelės, sužinoti donoro tapatybę.

Seimo Teisės departamentas šioms pataisoms pažėrė daug kritikos. Pasak departamento, donoro tapatybės paviešinimas galėtų pažeisti donoro teisę į privatų gyvenimą.

Seimas birželį jau buvo priėmęs Pagalbinio apvaisinimo įstatymą, kuriame numatė, kad atliekant pagalbinio apvaisinimo procedūrą embrionų galėtų būti sukuriama tiek, kiek vienu metu jų bus perkelta į moters organizmą, o sukurtų embrionų skaičius negalėtų viršyti trijų. Tokio reglamentavimo šalininkai teigė norintys užkirsti kelią situacijai, kai nepanaudotų embrionai būtų naikinami.

Prezidentė įstatymą vetavo, teigdama, kad reikalavimas visus embrionus perkelti į moters organizmą didina daugiavaisio nėštumo riziką ir mažina pagalbinio apvaisinimo sėkmės tikimybę. Anot prezidentės, tai kelia riziką tiek moters, tiek vaiko sveikatai.

Rugsėjį parlamentarai pritarė D.Grybauskaitės veto šiam įstatymui ir nuo sausio įsigalioti turinčiame Pagalbinio apvaisinimo įstatyme nustatyta, kad sukuriamų embrionų skaičius neribojamas, leidžiama lytinių ląstelių donorystė ir embriono išankstinė diagnostika.

Pagalbinio apvaisinimo procedūrų kaštams kompensuoti valstybės kitų metų biudžete numatyta apie 3 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius