Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 04 12

Seimas – už lankstesnes darbo sutartis daugiau uždirbantiems

Nepaisant kai kurių parlamentarų įspėjimų apie galimus teisminius ginčus, ateityje liberalesnės darbo sąlygos gali būti darbuotojams, gaunantiems didesnį nei dviejų vidutinių darbo užmokesčių dydžio – 1470 eurų – atlyginimą.   
Pinigai
Pinigai / 123rf.com nuotr.

Seimas, antradienį svarstydamas naująjį Darbo kodeksą, pritarė Socialinių reikalų ir darbo komiteto siūlymui lanksčiau reguliuoti darbo sąlygas tiems darbuotojams, kurie dėl jų poreikio rinkoje ar dėl kitų priežasčių turi didesnes galimybes išsiderėti palankesnes sąlygas bei didesnį darbo užmokestį. Tačiau tai nereiškia, kad sutartys bus sudaromos, nesivadovaujant Darbo kodeksu.

„Žmogus nueis į teismą ir bus aiškus bylos sprendimas... Mūsų visi piliečiai lygūs prieš įstatymą. O čia konstitucinis lygiateisiškumo principas yra pažeidžiamas.

Negalime tokios diskriminacijos daryti“, – įspėjo socialdemokratas Algirdas Sysas, tačiau Seimas balsavo kitaip.

Liberalsąjūdietė Dalia Kuodytė teigė, kad nuleistos algos „lubos“ suteiktų darbo santykiams daugiau liberalumo ir lankstumo.

„Tas leistų didesniam darbuotojų ratui nustatyti lankstesnes darbo sąlygas“, – teigė ji.

Seimui leidus lankstesnes darbo sutartis sudaryti daugiau uždirbantiems, jie su darbdaviu kitaip nei numatys kodeksas galės susitarti dėl mokymosi išlaidų atlyginimo, bandomojo darbo trukmės, dėl nekonkuravimo susitarimų. Tačiau nebūtų galima susitarti dėl kitokio, nei numato Darbo kodeksas, maksimalaus darbo ir minimalaus poilsio laiko, darbo saugos ir sveikatos sąlygų, darbo sutarties ir jos nutraukimo sąlygų.

Pasak Socialinių reikalų ir darbo ministerijos, dabar daugiau negu 1100 eurų uždirba apie 16,4 proc. darbuotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius