Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 09 25

Seimas uždraudė VRK nariui turėti savivaldos mandatą, opozicija vadina susidorojimu

Seimas antradienį priėmė pataisas, kurios Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) nariui neleidžia turėti savivaldybės tarybos nario mandato.
Vilius Semeška
Vilius Semeška / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Už tokias pataisas balsavo 76 Seimo nariai, po vieną buvo „prieš“ ir susilaikė. Balsavime nedalyvavo opoziciniai konservatoriai bei liberalai. Pataisos įsigaliotų pasirašius prezidentei Daliai Grybauskaitei.

Opozicija šias pataisas vadina susidorojimu – joms įsigaliojus konservatorių į VRK deleguotam Viliui Semeškai tektų rinktis tarp rinkimų komisijos ir Druskininkų savivaldybės tarybos nario mandato.

„Norėčiau pasveikinti valdančiąją daugumą susidorojus su opozicine partija“, – po balsavimo replikavo konservatorė Gintarė Skaistė.

V.Semeška sako, kad įstatymas nukreiptas konkrečiai prieš jį. Sprendimą dėl tolesnio darbo VRK ar Druskininkuose jis žada priimti pasitaręs su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderiu Gabrieliumi Landsbergiu.

Panašu, kad „zadanija“ (rus. – užduotis), atkeliavusi iki valdančiųjų dar 2017 metų birželį, įgyvendinta.

„Manau, kad įstatymo, skirto vienam asmeniui, priėmimas prieštarauja Konstitucijos dvasiai, tai yra joje įtvirtintų normų visumai, todėl jausmas nei geras, nei malonus. Kas kitas? Panašu, kad „zadanija“ (rus. – užduotis), atkeliavusi iki valdančiųjų dar 2017 metų birželį, įgyvendinta“, – BNS sakė V.Semeška.

Pataisos numato, kad VRK pirmininko ir narių pareigos nesuderinamos su savivaldybės tarybos nario statusu.

Iki šiol įstatymas numato, kad VRK nario pareigos nesuderinamos su kandidato į Seimo narius, prezidentus, taip pat ir savivaldos tarybos narius statusu, tačiau draudimo turint savivaldos mandatą tapti VRK nariu nebuvo.

Pataisų rėmėjai argumentuoja, kad VRK negali dirbti savivaldos tarybos mandatą turintis žmogus, nes tampa kontroliuojančios institucijos nariu.

Valdantieji „valstiečiai“ anksčiau siekė atstatydinti aštriai oponuojantį V.Semešką iš VRK pareikšdami jam nepasitikėjimą, tačiau konservatorius balsavimą atlaikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius