Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 03 24 /15:10

Kęstutis Trečiokas per Velykas dar bus ministras: balsavimas dėl interpeliacijos atidėtas

Aplinkos ministras „tvarkietis“ Kęstutis Trečiokas ketvirtadienį Seime atsakė į interpeliacijos klausimus apie jo vaidmenį priimant Vyriausybės nutarimą, siejamą su vadinamuoju Vijūnėlės dvaru Druskininkuose. Interpeliacijos organizatoriai sako, kad ministras privalo trauktis iš posto, nes melavo Seimo komisijai ir visuomenei. Balsavimas dėl pasitikėjimo ministru atidėtas kitam Seimo posėdžiui.
Kęstutis Trečiokas
Kęstutis Trečiokas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pristatydamas interpeliaciją Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis sakė, kad ministras ir premjeras Algirdas Butkevičius nesugeba savikritiškai įvertinti savo elgesio ir prisiimti atsakomybės, todėl Seimas turi imtis iniciatyvos.

Suklydai – atsiprašyk ir pasitrauk. Šiandien mes to nematome, – teigė E.Masiulis.

Esminis momentas, pasak liberalo, yra tas, kad ministras užsispyręs tvirtino Antikorupcijos komisijai nesulaukęs spaudimo dėl nutarimo projekto ir apie jį nekalbėjęs, tačiau faktai rodo, kad skambučiai buvo ir buvo kalbama ne apie orą. 

„Buvo kalbama apie Vyriausybės nutarimus, kaip juos priimti greičiau, priimti ne eilės tvarka ir tas nutarimas susijęs su Vijūnėlės dvaru“, – tvirtino E.Masiulis.

Pasak jo, šis melas yra ne tik etinė problema, bet ir teisinė, nes ministras netiesą sakė Seimo komisijai, kuriai buvo įsipareigojęs nemeluoti. Pasak jo, jei buvo nuversta sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė, tai K.Trečiokas be jokių abejonių turi trauktis. 

„Suklydai – atsiprašyk ir pasitrauk. Šiandien mes to nematome“, – teigė E.Masiulis.

Ministras: „gagensiu kaip žąsis“

Išklausę ministro atsakymus, kuriuos K.Trečiokas skaitė iš lapelio, Seimo nariai teiravosi jo, kiek jis dar ketina meluoti. 

„Ar jūs pats dabar pripažinsite, kad dar kartą stovėdamas Seimo salėje, prieš Velykas, jūs melavote, nes Malinauskas jūsų prašė parengti tokį siaurą nutarimo projektą ir jūs nubėgote duoti zadanijos. O jūs dabar akcentuojate, kad nieko nežinojote. Gal galite, ministre, Didįjį ketvirtadienį pasakyti: melavau, suklydau, atsistatydinu“, – klausė opozicijos lyderis Andrius Kubilius. 

Ministras dar kartą pakartojo niekada nemelavęs.

„Jūs mane vėl išvadinsite žąsimi. Jūs esate sakęs, kad gagena kaip žąsis, atrodo kaip žąsis, yra kaip žąsis. Gražus posakis. Bet aš kaip žąsis gagensiu jums dar kartą. Pokalbį aš irgi mačiau. Ten nebuvo pasakyta, koks teismas. (...) Aš nesidomėjau, neklausiau, koks tas teismas, aš buvau įsitikinęs, kad ten savivaldybės administracijos kažkokia byla. Aš tokio pastato net nežinojau. Galiu prižadėti, kad nemeluoju“, – sakė ministras. 

Klausiamas, ar mano, kad dėl nutarimo, kuris buvo naudingas net ne jo partiečiui, atsakomybę turėtų prisiimti ne jis vienas, K.Trečiokas tikino, kad už tai atsakingas visas ministrų kabinetas.

Man būtų žiauriai lengviau pasakyti, ką nori išgirsti kaltinančioji pusė: taip, manęs prašė, man skambino. Tai nėra draudžiama.

„Man būtų žiauriai lengviau pasakyti, ką nori išgirsti kaltinančioji pusė: taip, manęs prašė, man skambino. Tai nėra draudžiama. Aš parengiau, liepiau, pavedžiau, nunešiau, suderinau. Tai čia skubinimas sprendimo nėra joks. Bet aš sakydamas, kad skambino apie didįjį nutarimą, o ne apie šitą mažiuką, o šitas gimė vakare ir ryte buvo atiduotas. Skambučio tame laike jokio nebuvo“, – tęsė K.Trečiokas.

Konservatorius Jurgis Razma sakė, kad supranta ministro gynybinę taktiką gintis sakant, kad kalbėjo su meru ne apie nutarimo projektą Nr. 1025, ir klausė, kodėl tuomet faktą, kad su meru išvis kalbėjosi, taip stipriai bandė nuslėpti. 

„Pokalbio apie šį trumpą nutarimą net nebuvo, nes net nebuvo laiko, kada turėti“, – sakė ministras.

K.Trečiokas už opoziciją pasimeldė

Socialdemokratai klausdami iš karto stojo ministro pusėn. Socialdemokratas Arūnas Dudėnas piktinosi, kad opozicija nė nenori girdėti ministro atsakymų, Bronius Bradauskas tvirtino, kad Vyriausybės nutarimas buvo geras ir teisingas, o Artūras Skardžius aiškino, kad visų politikų pokalbiai skamba panašiai, kaip ministro, ir vien už pokalbius jo teisti negalima. 

„Kokia žala daroma valstybei, jos investiciniam klimatui, suskaičiuokime“, – siūlė A.Skardžius.

Aš jums atleidžiu už visus kaltinimus. Tikrai nelaikau. Verbų sekmadienį aš už jus meldžiausi, – sakė K.Trečiokas.

Atsakydamas K.Trečiokas tikino atleidžiantis interpeliacijos organizatoriams.

„Aš jums atleidžiu už visus kaltinimus. Tikrai nelaikau. Verbų sekmadienį aš už jus meldžiausi, o prie manęs priėjo moterytės Katedroje ir palaikė mane“, – iš Seimo tribūnos kalbėjo K.Trečiokas.

Jis tikino, kad opozicija šią interpeliaciją kelia tik dėl to, kad nori sužlugdyti koaliciją, ir rėkte išrėkė, kad opozicija „ne ant to pataikė“.

„Jūs padarėte didelę klaidą apkaltindami mane masiškai per visas priemones, kai tikėjotės, kad aš susirinksiu žaislus ir spruksiu į krūmus. Ne ant to pataikėte“, – rėžė K.Trečiokas.

Jis tikino niekada neišdavęs nei draugų, nei šeimos, nei Lietuvos ir tikino apsiginsiantis teisinėmis priemonėmis, kai tik bus įrodyta, kad pokalbių išklotinės buvo paviešintos neteisėtai. „Esu be penkių minučių nukentėjusysis“, – tikino K.Trečiokas pridurdamas, kad vėliau gali tekti susiskaičiuoti ir patirtą žalą.

Ministras tikino, kad ginasi tik todėl, kad nori parodyti, jog negalima nušalinti ministro už bet ką. 

„Reikia rasti konkretų pažeidimą ir tada užteks drąsos padėti pareiškimą“, – sakė jis.

Ministras tvirtino, kad dabar su juo per opozicijos politikus bando susidoroti atliekų tvarkytojai, kuriems jis neva paskelbęs karą. 

Po visų kalbų E.Masiulis pareiškė taip ir neišgirdęs iš ministro nuoširdaus prisipažinimo, kad jis melavęs. Be to, jis priminė, kad ministras kurčias ir valstybės vadovės Dalios Grybauskaitės raginimams trauktis. E.Masiulis neigė, kad su interpeliacija ką nors bendra turi šiukšlių tvarkytojai.

Svertai – „darbiečių“ rankose

15min žiniomis, interpeliaciją K.Trečiokui palaikyti iki paskutiniojo balsavimo ketina ne tik opozicinės frakcijos, bet ir „darbiečiai“. Darbo partijos frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys tikino, kad ne visi jo frakcijos atstovai patenkinti ministro atsakymais, tačiau slaptame balsavime, kurį vertina kaip koalicijos griovimą, nedalyvaus. 

„Frakcijos narius ne visus tenkina ministro atsakymai, bet mes nutarėme, kad koalicijos griovime, ministro nuėmime, jei bus slaptas balsavimas, mes nedalyvausime“, – sakė K.Daukšys.

Mes nutarėme, kad koalicijos griovime, ministro nuėmime, jei bus slaptas balsavimas, mes nedalyvausime, – sakė K.Daukšys.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė ketvirtadienį ryte sakė dėl interpeliacijos ministrui apsispręsianti tik po to, kai išklausys jo atsakymus.

Gali būti, kad Darbo partija šį balsavimą sieja su Seimo vakarinėje darbotvarkėje numatytu klausimu dėl Seimo komisijos sukūrimo Darbo partijos finansavimo klausimams aiškintis, kuriam atmesti „darbiečiams“ reiks „tvarkiečių“ balsų.

Lygino su Jėzumi

Socialdemokratai stoję į Seimo tribūną gynė K.Trečioką. A.Skardžius Seimui priminė, kaip konservatorių Vyriausybė priėmė Suskystintų dujų terminalui reikalingus nutarimus ir aiškino esą jie buvo kur kas blogesni nei K.Trečioko nutarimas.

„Tvarkietis“ Petras Gražulis iš Seimo tribūnos klausė konservatorių, kuris iš jų nėra melavęs. „Tylite“, – opozicijos nereagavimą į jo klausimą įvertino P.Gražulis ir aiškino, kad demagogijos iš konservatorių neva gali mokytis net Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. 

„Prokurorai nerado kaltės, VTEK nerado kaltės, o jūs vis tiek šaukiate: ant kryžiaus jį“, – lygino K.Trečioką su Jėzumi Kristumi „tvarkietis“. 

Tuo tarpu konservatorius Paulius Saudargas tikino, kad socialdemokratai gina ministrą, nes jau susitarė, kad „tvarkiečiai“ neblokuos Rimanto Šadžiaus skyrimo į Audito rūmus. Pasak jo, „tvarkiečiai“ galėtų atstatydintą K.Trečioką skirti vidaus reikalų ministru ir vienu šūviu nušautų du zuikius.

Konservatorė Rasa Juknevičienė prašė Seimo pirmininkės, kad nerengtų posėdžių per pilnatį, nes valdantieji to tikrai neatlaiko. 

K.Trečiokas užsispyręs: „nemelavau“

Raštu pateiktuose atsakymuose į interpeliacijos klausimus aplinkos ministras „tvarkietis“ K.Trečiokas tikina Seimo komisijai nemelavęs apie pokalbius su Druskininkų meru. Pasak jo, jis komisijai atsakinėjo taip, kaip jo buvo klausiama.

R.Malinausko skambutį man supratau ir vertinau kaip savivaldybės interesams atstovaujančio pareigūno kreipimąsi į mane, kaip į valstybės pareigūną – aplinkos ministrą, – sakė K.Trečiokas.

„Dėl visos apimties nutarimo Nr. 343 pakeitimo esu kalbėjęs su Druskininkų meru R.Malinausku. To niekada neneigiau, neneigiu ir neneigsiu. Idėja dėl Vyriausybės nutarimo (Nr.1025), priimto 2015-09-23, projekto gimė 2015-09-22 po pietų, po Vyriausybės kanceliarijoje vykusio ministerijų atstovų pasitarimo, todėl pokalbiai apie šį nutarimo projektą tik nuo tada ir galėjo vykti. Visada teigiau, teigiu ir teigsiu, kad jokių pokalbių nei su R.Malinausku, nei su kitais asmenimis dėl Vyriausybės nutarimo Nr.1025 nesu turėjęs“, – tvirtina aplinkos ministras.

Anksčiau jis sakė, kad Druskininkų meras jam skambinęs likus pusmečiui iki nutarimo priėmimo, tačiau paviešinus pokalbių išklotines paaiškėjo, kad ministras su meru kalbėjo nutarimo priėmimo kalbėjosi Vyriausybės posėdžio išvakarėse.

Atsakyme K.Trečiokas taip pat teigia nežinojęs apie teisme nagrinėjamą bylą dėl vadinamojo Vijūnėlės dvaro statybų, nors pokalbių išklotinėse meras nedviprasmiškai įvardina, kam jam reikia to nutarimo.

„R.Malinausko skambutį man supratau ir vertinau kaip savivaldybės interesams atstovaujančio pareigūno kreipimąsi į mane, kaip į valstybės pareigūną – aplinkos ministrą“, – rašo „tvarkietis“.

Taip pat jis tvirtina iki šiol manantis, kad Vyriausybės nutarimas ne tik priimtas teisėtai, bet ir yra teisingas. 

Ministras tikina, kad interpeliacijos klausimus opozicija derino su  asociacijai EEPA, kuri neva su juo mėgina susidoroti.

 

VIDEO: 15min konferencijoje – aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas

Balsuos balandį

Šiuo atsakymus ministras ketvirtadienį perskaitė Seime. Planuota, kad parlamentas tą pačią dieną ir apsispręs dėl ministro atsakymų. Išklausius ministrą ir kitus kalbėtojus, Seime sudaryta redakcinė komisija, kuri pateikė projektą pritarti ar nepritarti ministro atsakymams.

Skubiai susirinkusi specialioji komisija nusprendė Seimui siūlyti teigiamai įvertinti aplinkos ministro K.Trečioko atsakymus į interpeliacijos klausimus.

Komisija parengė Seimo nutarimo projektą, kad ministro atsakymai į klausimus tenkina.

Už tokį projektą balsavo septyni, jo nepalaikė keturi komisijos nariai, teigė komisijos pirmininkas B.Bradauskas.

Konservatorius P.Saudargas sakė, kad komisija buvo susirinkusi vos trims minutėms rūkomajame ir rimtai neapsvarstė klausimo.

„Komisijos posėdis vyko pagal visas taisykles, balsavome demokratiškai“, - neigė P.Saudargo kaltinimus B.Bradauskas.

Prie interpeliacijos Seimas grįžo popiet. Tuomet posėdžiui pirmininkaujanti Seimo pirmininkė L.Graužinienė paskelbė balsavimą dėl projekto pateikimo. 

Už tai, kad projektui būtų pritarta po pateikimo, balsavo 54 Seimo nariai, prieš buvo 25, o susilaikė septyni parlamentarai.

Toliau interpeliaciją Seimas svarstys kitame posėdyje, nes konservatoriai vėl paprašė pertraukos, mat pusės opozicijos narių po pietų paprasčiausiai nebuvo salėje. 

Jei komisijos projektui Seimas nepritartų, tuomet dėl pasitikėjimo ministru būtų balsuojama slapta.

Jeigu tokia rezoliucija priimama, ministras, kuriam pareikštas nepasitikėjimas, privalo atsistatydinti.

Trečia interpeliacija per kadenciją

Interpeliaciją ministrui pasirašė politikai iš opozicinių Liberalų sąjūdžio bei Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų frakcijų.

Šios kadencijos Seime jau buvo surengtos interpeliacijos procedūros dviem ministrams – krašto apsaugos ministrui Juozui Olekui ir sveikatos apsaugos ministrui Vyteniui Povilui Andriukaičiui. Abu politikai interpeliacijas atlaikė. 

Opozicija yra grasinusi, kad interpeliacijas surengs ir žemės ūkio ministrei Virginijai Baltraitienei bei socialinės apsaugos ministrei Algimantai Pabedinskienei tačiau dėl jų nė nepradėjo rinkti parašų. 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius