Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 09

Seime mažėja galimybių tirti žemės ūkį: Ekonomikos komitetas nepritarė tyrimui

Seimo Ekonomikos komitetas siūlo netirti situacijos žemės ūkyje. Tokį sprendimą komitetas priėmė trečiadienį.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Už komisijos sudarymą balsavo šeši nariai iš opozicijos, tiek pat valdančiųjų balsavo prieš, o „valstiečių“ deleguotas ūkio ministras Virginijus Sinkevičius susilaikė. Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos narys Zbignevas Jedinskis balsavo prieš tyrimą.

V.Sinkevičius susilaikė, nors ir sakė pateikime sutikęs, kad komisija reikalinga. Pasak ministro, šį klausimą turi tirti prokuratūra.

Šį komiteto sprendimą dar turės patvirtinti visas Seimas posėdžio metu.

„Komisija jau būtų galėjusi baigti darbą, – teigia Gabrielius Landsbergis, komiteto narys. Pasak jo, procesas yra vilkinamas, o tikslas yra „politiškai kovoti“. Politikas tikina, kad nuo pat pradžių siekė nepersonalizuoti tyrimo, mat tikintis, kad stambiųjų ūkininkų, pažeidžiančių įstatymą, yra daugiau.

„Geriau už prokuratūrą, FNTT ir STT niekas neištirs. Ir visumoj, mano supratimu, Seimo komisijų [yra] perteklius, o rezultatas yra minimumas, – teigė Ekonomikos komiteto pirmininkas Rimantas Sinkevičius.

Besitraukiantis žemės ūkio ministras Bronius Markauskas prognozavo, kad komisija „tik sugaiš laiką“.

Be komiteto narių, posėdyje taip pat dalyvavo parlamentarai Petras Gražulis ir Agnė Širinskienė, kurie, pasak komiteto pirmininko Sinkevičiaus, atėjo klausytis posėdžio, nes yra pateikę keletą taisymų dėl svarstomo klausimo. Abu parlamentarai paliko posėdžių salę iškart po balsavimo. Į tai atkreipę dėmesį opozicijos atstovai pakomentavo, kad Seimo narė A.Širinskienė atliko „klasės auklėtojos“ funkciją ir neleido savo frakcijos nariams tinkamai balsuoti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

Primename, kad Ekonomikos komitetas buvo jau trečias, kuriame bus svarstomas parlamentinio tyrimo dėl žemės ūkio klausimas. Anksčiau Agnės Širinskienės vadovaujamas Teisės ir teisėtvarkos komitetas siūlė tyrimą atmesti, bet Seimas tokiam sprendimui nepritarė ir atidavė klausimą nagrinėti Kaimo reikalų komitetui. Pastarasis taip pat siūlė tyrimą atmesti, bet Seimas vėl nepritarė tokiam sprendimui ir klausimą dabar nagrinėjo trečias Ekonomikos komitetas.

Opozicija siūlo Seime vykdyti parlamentinį tyrimą, kurio metu būtų aiškinamasi, kas valdo daugiau žemės nei leidžia įstatymai, kokiomis schemomis naudojantis teisės aktai yra apeinami, kaip į Lietuvą yra įvežamos trąšos ir ar nėra apeinami muitai, kaip veikia skolinimo ūkininkams sistema ir vekselių naudojimas.

Tačiau iš pradžių A.Širinskienė, o po to ir kiti „valstiečiai“ ėmė siekti pakeisti opozicijos inicijuoto tyrimo klausimus, išbraukti iš tyrimo didžiąją dalį klausimų, kurie liestų R.Karbauskio verslą. „Valstiečių“ siūlymuose buvo įrašyti nauji klausimai, jie nori aiškintis, kokie žemės ūkį reguliuojantys įstatymai galiojo ir kaip keitėsi nuo 1991 iki 2016 metų.

Primename, kad opozicija tirti žemės ūkio sektorių pasiūlė po 15min tyrimų. Juose buvo atskleista, kad R.Karbauskis turi nematomą imperiją – ne tik „Agrokoncerną“ ir jo dukterinių įmonių voratinklį, bet ir artimiausių šeimos narių valdomas bendroves. Su jų pagalba buvo apeitas įstatymas: šeimos įmonės pirko žemes ir įsisavino Europos Sąjungos paramą, kurios teisės aktai neleido gauti pačiam R.Karbauskio „Agrokoncernui“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Po 15min publikacijų apie R.Karbauskio ir jo šeimos verslą tyrimus pradėjo ne viena institucija. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nustatė, kad R.Karbauskis pažeidė įstatymą laiku nedeklaravęs savo sandorių, tai yra daugiau nei 3 milijonų eurų dovanos savo sūnums.

Taip pat dėl Seimo nario ir jo šeimos valdomų žemių tyrimą atlieka Generalinė prokuratūra. Ji reagavo į informaciją, jog juridiniai asmenys galimai valdo daugiau žemės ūkio paskirties žemės nei leidžia teisės aktai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius