-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 11 /12:23

Darbuotojai už testus mokės: valdantiesiems pavyko atmesti G.Nausėdos veto

Valdantieji atmetė prezidento Gitano Nausėdos veto pataisoms, kurios įpareigotų nesiskiepijusius darbuotojus mokėti už koronaviruso testus. Tai reiškia, kad ši tvarka įsigalios nuo gruodžio.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Veto atmetimui valdantiesiems reikėjo 71 balso: už veto atmetimą balsavo 73 parlamentarai, prieš – 57, susilaikė 4.

Balsavimo rezultatai rodo, kad valdantiesiems pavyko susitelkti. Tiesa, klaidų pasitaikė – konservatorius Valdas Rakutis balsuodamas susilaikė, tačiau protokolui paprašė laikyti jo balsą už veto atmetimą. Tokiais atvejais balsavimo rezultatai nėra keičiami.

Balsavime dalyvavo visi be išimties valdančiųjų frakcijų parlamentarai, tuo metu opozicija nebuvo tokia drausminga – balsavime nedalyvavo po du socialdemokratus, „valstiečius“ ir Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narius bei vienas „darbietis“.

Tarp susilaikiusiųjų buvo du „valstiečiai“ bei viena Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narė: Robertas Šarknickas, Algimantas Dumbrava ir Rūta Miliūtė.

„Galim pasveikinti valdančiuosius – jūs esate konstitucinių teisių okupantai ir žmonės su jumis turėtų elgtis kaip su okupantais“, – po balsavimo kalbėjo „valstietis“ Valius Ąžuolas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Valdantieji telkia pajėgas balsavimui dėl veto: atšaukia ir trumpina komandiruotes.

Transliaciją iš Seimo salės žiūrėkite čia:

VIDEO: Seimo posėdis

E.Gentvilas: atmeskime veto ir užkaskime kirvį

Svarstant šį įstatymą Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas posėdyje kalbėjo nelaikantis to konfrontacija su prezidentu. Tačiau jis atkreipė dėmesį, kad prezidentas įstatymą vetavo be pasiūlymų, nors tokių esą būti galėjo.

„Pasiūlymai išsakomi televizijos laidose, mes negalime svarstyti pasiūlymų televizijos laidose“, – kalbėjo jis.

E.Gentvilas pabrėžė, kad valdantieji turėtų pasakyti tą patį, ką sakė prezidentas, pabrėžęs, jog gerbs bet kokį Seimo sprendimą dėl veto.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

„Nesukelia vienybės jausmo Lietuvoje, kai prezidento patarėja pasakė, kad ne žmonės kalti, kad nesivakcinuoja“, – pridūrė politikas.

E.Gentvilo teigimu, reikėtų atmesti prezidento veto ir taip „užkasti kokius nors menamus kirvius“.

M.Puidokas: premjerė puola opoziciją už klausimus

„Darbiečių“ frakcijoje dirbantis Mindaugas Puidokas atkreipė dėmesį, kad atmetus veto kai kurie studentai negalės tęsti studijų.

Jis kalbėjo, kad serga ir miršta tiek pasiskiepiję, tiek nepasiskiepiję, todėl labai svarbu yra efektyviai testuoti žmones.

„Apmaudu, kad premjerė reaguoja emocingai ir puola opoziciją už klausimus apie vaistų nuo COVID-19 naudojimą Lietuvoje“, – kalbėjo Seimo narys. Jo teigimu, valdantieji kalba vien grasinimų kalba, nors visi moka mokesčius.

M.Lingė: eikvojamas laikas

Konservatorius Mindaugas Lingė kalbėjo, kad jei veto bus atmestas, įstatymas įsigalios po kelių savaičių – bus išeikvotas laikas, kuris buvo skirtas pasirengti jo įgyvendinimui.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Lingė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Lingė

„Prezidento delsimas sprendžiant dėl pasirašymo ir vetavimo paskutinę termino dieną, flirtas su nesiskiepijančiais, konkrečių pasiūlymų dėl pandemijos stygius kuria negerą nuojautą, kad rūpestis pandemija skaičiuojamas 2024 metų šviesoje, tačiau atvejų daugėja šiandien, ligoninės pildosi šiandien, žmonės miršta šiandien“, – kalbėjo jis.

M.Lingės teigimu, nemokami testai yra valstybės skatinimas nesivakcinuoti, be to, kuria iliuziją, kad testai nuo ligos apsaugo, kai to nėra.

Socialdemokratas Algirdas Sysas savo ruožtu atkreipė dėmesį, kad darbuotojai tapo konservatorių ir prezidento kovos įkaitais.

„Ar vakcinavimas Lietuvoje yra privalomas? Nėra privalomas – tai savanoriškas dalykas. Jei būtų privalomas, būtų galima reikalauti, kad pilietis susimokėtų už testus“, – kalbėjo jis. A.Sysas aiškino, kad turi išlikti principas, jog visi piliečiai yra lygūs.

D.Kepenis pasiūlė išsiaiškinti su bokso pirštinėmis

„Valstietis“ Dainius Kepenis sakė, kad valdant pandemiją niekas nekalba apie imunitetą. Jis piktinosi, kad sveikai gyvenantiems žmonėms neišduodamas galimybių pasas ir jie negali nueiti nei į teatrą, nei į koncertą.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Dainius Kepenis
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Dainius Kepenis

„Aš matau labai negerą veiksmą prieš mūsų prezidentą“, – kalbėjo jis, pabrėžęs, kad apie šalies vadovą kai kurie politikai ar apžvalgininkai – parlamentaras Linas Slušnys, žurnalistas Rimvydas Valatka, Arūnas Valinskas – kalba nesirinkdami žodžių.

„Jie tiesiog spardo mano valstybės prezidentą, mūsų šalies lyderį, aš tikrai negaliu to dalyko leisti ir aš neleisiu, kad mano akivaizdoje tokiais žodžiais būtų koliojamas Lietuvos prezidentas. Ir jeigu reikės, ponai, mes galėsime ir su L.Slušniu, ir su kitais į tokį kambarėlį nueiti trys ant trijų, pasiimsime bokso pirštines ir pusę valandos šnekėsimės. Ir aš neabejoju, kad mes išėję apsikabinsime ir suprasime, kas įvyko toj šaly“, – kalbėjo D.Kepenis.

Jo teigimu, buvo laikai, kai buvo kviečiama į dvikovas, o dabar visi esą „tik pliurpia“.

Esu pasiruošęs pasikalbėti vyriškai.

„Esu pasiruošęs pasikalbėti vyriškai“, – aiškino jis.

„Boksuotis nežadu, nesiūlau, civilizacija yra išradusi argumentų kalbą“, – po šio pasisakymo replikavo E.Gentvilas.

Konservatorių frakcijos narys Audrius Petrošius diskusijų metu teigė, kad nė vienas politikas nėra gerbėjas šio sprendimo, tačiau jis yra padiktuotas epidemiologinės situacijos.

„Šiandien pasirinkimo teisė garantuota – jūs turite teisę į nemokamą vakcinaciją, arba rinktis nesivakcinuoti, o testuotis savo lėšomis. Reikia mokėti už savo pasirinkimus“, – sakė A.Petrošius, kurį cituoja BNS.

Konservatorius Justas Džiugelis pandemiją prilygino degančiam laužui: „Jei mes nesudrausminsime tų, kurie nenori skiepytis ir tuo kenkia visai visuomenei, mes elgsimės neatsakingai“.

„Mes neturėtume kalbėti apie mokamus ar nemokamus testukus, bet turėtume kalbėti apie privalomus skiepus, ir aš kviečiu ir Seimo opoziciją nustoti trypčioti, ir prezidentą nustoti trypčioti. Jei mes norime pabaigti pandemiją, atverti ligonines sergantiems žmonėms, kurie negali gauti planinių operacijų, mes turime imtis griežtesnių priemonių“, – BNS cituoja J.Džiugelį.

G.Landsbergis: prezidentas seniai supykęs

Prieš posėdį didžiausios valdančiosios partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis sakė, kad testavimas nėra vakcinos pakaitalas, o prezidento atmesti pakeitimai būtini siekiant pabaigti pandemiją.

„Prezidentas, mano nuomone, yra seniai supykęs ant tų, kurie ragina skiepytis, tai aš nemanau, kad čia kas nors labai pasikeis“, – sakė G.Landsbergis, paklaustas, kaip prezidento veto atmetimas paveiks jo ir valdančiosios koalicijos santykius.

Prezidentas vetavo Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisas, kurios numato, kad nuo gruodžio 1 dienos periodiškai testuotis dėl COVID-19 turintys nepasiskiepiję darbuotojai tai darytų savo lėšomis.

Vetuodamas pataisas, prezidentas teigė, jog įstatyme numatytas reguliavimas gali reikšmingai pabloginti privalomojo sveikatos tikrinimo – testavimo dėl užkrečiamosios COVID-19 ligos – prieinamumą ir žmonių motyvaciją atlikti šiuos tyrimus.

Po prezidento veto valdantieji sakė neišgirdę naujų argumentų, kodėl toks reguliavimas neturėtų būti įteisintas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius