Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 12 15

Seime nesirodantis Ž.Pavilionis: vis dar bandau suprasti bendražygių kaltinimus

Sulaukęs savosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos vieningo raginimo atsistatydinti iš Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko pareigų Žygimantas Pavilionis atsitvėrė tylos siena ir nebesirodo Seime: jo nebuvo nei antradienį, kai Seimas balsavo dėl biudžeto, nei trečiadienį, kai posėdžiavo jo vadovaujamas komitetas. Trečiadienį Ž.Pavilionis prabilo savo paskyroje feisbuke, parašęs, kad vis dar bando suprasti jam mestus kaltinimus.
Žygimantas Pavilionis
Žygimantas Pavilionis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Per tas dienas, duotas man pasvarstymui, vis dar bandau suprasti kokius kaltinimus (be to, kad nemoku kalbėti), man meta partijos bendražygiai. Andriau Vyšniauskai, tikrai („situacija susijusi su kalio trąšų eksportu galėjo būti išspręsta pakankamai nepolitizuotame techniškame lygyje...“)? Ar tikrai galėjo? Galėjo, bet nebuvo? Ar todėl nebuvo, kad Seimo Užsienio reikalų komitetas „apnuodijo viešąją erdvę“?

Beje, Andriau, ar atkreipei dėmesį, kad vakar Lietuvos geležinkelių Valdybos pirmininkas Kęstutis Šliužas, atsakinėdamas į panašius klausimus aiškiai teigė, kad vienintelis aiškus politinis signalas sustabdyti kalio tranzitą buvo būtent š. m. gruodžio 7 d. Seimo Užsienio reikalų komiteto sprendimas?

Gal turėkime truputį daugiau sąžinės kalbėdami, Andriau? Imkime ir prisipažinkime, kodėl patys to nepadarėme?“, – parašė Ž.Pavilionis.

Savo tekste jis apeliavo jį TS-LKD atstovą Andrių Vyšniauską, kuris savo mintimis dalijosi su portalu delfi.lt.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis žurnalistams sakė atsakymo iš Ž.Pavilionio dėl frakcijos siūlymo trauktis neturintis, tačiau pažymėjo, jog komitetas dirba ir nedalyvaujant pirmininkui.

„Komiteto posėdis įvyko, sprendimai buvo priimti, kiek žinau, visa darbotvarkė buvo pereita, tai reiškia, komitetas gali dirbti, kol Ž.Pavilionis baigs savo rekolekcijas“, – trečiadienį žurnalistams prie Vyriausybės sakė G.Landsbergis.

Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) nariai neskuba versti iš pareigų komiteto pirmininko konservatoriaus Ž.Pavilionio, kurį jo atstovaujama frakcija paragino trauktis iš pareigų dėl kritikos Vyriausybei besitęsiant baltarusiškų trąšų tranzitui per Lietuvą.

Valdančiosios Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas Arminas Lydeka sako sunkiai įsivaizduojantis, kad Ž.Pavilionis galėtų sėkmingai tęsti darbą, tačiau tikisi, jog sprendimą priims pats komiteto vadovas ir atstatydinimo procedūros neprireiks.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija antradienį pasiūlė Ž.Pavilioniui pasitraukti iš komiteto vadovų dėl komentarų apie „Belaruskalij“ trąšų tranzitą per Lietuvą.

Komentuodama frakcijos siūlymą Ž.Pavilioniui trauktis iš pareigų konservatorių seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė minėjo, kad tai lėmė „epizodų seka“.

VIDEO: 15/15: Ž.Pavilionis – apie „Belaruskalij“ istoriją ir nesutarimus su prezidentūra

„Visi puikiai esate sekę, nušvietę viešojoje erdvėje ir aštrią retoriką, ir kartais galbūt keistus pasirinkimus komentuoti vienus ar kitus dalykus, ar tarptautinėje erdvėje pasirinkti vieną ar kitą komentavimo, ar kalbėjimo būdą. Visa tai susidėjo ir nusprendė frakcija, kad būtų sveikiau turbūt, jeigu žmogus priimtų tam tikrą sprendimą ir nuspręstų nevadovauti komitetui“, – sakė R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Jos teigimu, Ž.Pavilionio vieši komentarai skyrėsi nuo Vyriausybės pozicijos, ypač dėl baltarusiškų trąšų tranzito.

Premjerė I.Šimonytė pirmadienį interviu LRT pareiškė, kad kurie bendražygiai jai žeria nepagrįstus kaltinimus ir turėtų atsakyti už savo žodžius.

Ž.Pavilionis teigė frakcijos siūlymą trauktis svarstysiantis paaiškėjus užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio likimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius