Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 23 /12:40

Seimo opozicija surinko parašus po interpeliacija sveikatos apsaugos ministrui

Seimo opozicija antradienį surinko parašus po interpeliacija sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui.
Arūnas Dulkys
Arūnas Dulkys / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

„Surinkome 43 parašus ir registravome (interpeliacijos tekstą – BNS) Seimo posėdžių sekretoriate“, – BNS sakė interpeliacijos iniciatorių „valstiečių“ frakcijos Seime seniūnė Aušrinė Norkienė.

Pagal Seimo statutą, interpeliaciją premjerui ar ministrui gali inicijuoti ne mažiau kaip penktadalis parlamentarų, tai yra ne mažiau kaip 29.

Pasak A.Norkienės, interpeliacijos iniciatyvą pasirašė visų opozicinių frakcijų parlamente atstovai.

„Siūlėme tik opozicinių frakcijų atstovams“, – teigė ji.

Sveikatos apsaugos ministras anksčiau teigė labai laukiantis galimybės atsakyti į Seimo nariams kylančius klausimus.

„Interpeliacija yra puikus būdas atsakyti į klausimus.

Prieš ką nors klausdamas tu dar gerai pagalvok, ar tu esi pasiruošęs išgirsti atsakymą.

Mane vienas protingas žmogus kažkada gyvenime yra pamokęs: prieš ką nors klausdamas tu dar gerai pagalvok, ar tu esi pasiruošęs išgirsti atsakymą, ar į šituos klausimus išgirsi tai, ko labiausiai norisi“, – „Žinių radijui“ komentavo A.Dulkys.

„Labai laukiu klausimų. <...> Tai yra normali demokratinė priemonė. Klausimo suformulavimas arba pats klausimas labai dažnai kur kas daugiau pasako apie situaciją, apie tuos žmones, negu gali tai padaryti tas, kas atsakys“, – pridūrė jis.

Interpeliacijoje sveikatos apsaugos ministro klausiama, kodėl visuomenei meluota apie pandemijos suvaldymo planą, kokia yra dabartinė pandemijos suvaldymo strategija, kodėl pasirinkta „iš esmės prievartinė vakcinacijos strategija“, kodėl nesuskubta pirkti vakcinacijos viešinimo kampanijos paslaugų. Taip pat klausiama, kodėl gegužę pastebėjus lėtėjantį vyresnio amžiaus asmenų skiepijimosi tempą nesiimta papildomų skatinimo priemonių – vienkartinių išmokų, nuvykimo skiepyti į namus ir pan., kodėl šeimos gydytojų kabinetai iki šiol pilnai neaprūpinti vakcinomis.

Opozicijos atstovai teiraujasi, kuo remiantis vasarą buvo atšauktas kaukių dėvėjimas uždarose patalpose asmenims, kurie yra pasiskiepiję ir turi galimybių pasą, kodėl atsisakyta pasiskiepijusių asmenų testavimo kaip prevencinės priemonės, ar viruso plitimo neskatino sprendimas nesiizoliuoti artimą kontaktą su sergančiuoju COVID-19 turėjusiems, bet skiepytiems žmonėms.

Taip pat A.Dulkio klausiama, kodėl nukeltas infekcinių ligų klasterio kūrimas, kodėl pandemijos metu „didelė dalis įstaigų yra destabilizuotos ir toliau lieka be vadovų, o kai kurie vadovai yra atleidžiami abejotinomis aplinkybėmis“, kodėl kitąmet medikų algas žadama didinti tik 6 proc., nes šį augimą „suvalgys“ infliacija.

Opozicija pasigenda ir Sveikatos apsaugos ministerijos veiksmų mažinant vaistų kainas.

„Pateikiant Farmacijos įstatymo pataisas Seime, kuriomis sumažinta konkurencija kompensuojamųjų vaistų rinkoje, teigėte, jog bus imamasi kitų vaistų kainą galinčių sumažinti priemonių. Tačiau nė viena priemonė iki šiol nėra įgyvendinta. Iki šiol nėra atgaivintas mechanizmas dėl bendrų brangių vaistų pirkimų su Višegrado šalimis ir neįvyko nė vienas ekspertų susitikimas, iki šiol nėra suprogramuota ir neveikia nuotolinė receptinių kompensuojamųjų vaistų nuotolinės prekybos platforma“, – rašoma interpeliacijoje.

Kaip, Jūsų nuomone, tai įtakoja gyventojų pasitikėjimą Vyriausybės sprendimais COVID-19 valdymo srityje?

„Kaip vertinate faktą, jog visuomenės nuomonės apklausos rodo Jus esant vienu nepopuliariausiu ir vienu labiausiai nemėgstamu šios Vyriausybės ministru? Kaip, Jūsų nuomone, tai įtakoja gyventojų pasitikėjimą Vyriausybės sprendimais COVID-19 valdymo srityje?“ – klausia opozicijos atstovai.

Tam, kad premjeras ar ministras būtų atstatydintas, už tai per slaptą balsavimą turi būti ne mažiau kaip pusė visų Seimo narių, tai yra ne mažiau kaip 71.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius