-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 01 10

Seime – siekis Kainų komisijos narių algas „pririšti“ prie VDU ir jas beveik padvigubinti

Seimo Ekonomikos komitete prasidėjo diskusijos dėl naujos Kainų komisijos narių algų skaičiavimo formulės, kuri leistų uždarbį jiems beveik padvigubinti. Dalis komiteto narių suabejojo, ar tokį atlyginimų kėlimą ir didinimą ne visoms, o tik vienai rinkos priežiūros institucijai, parems valdantieji. Todėl Ekonomikos komitete ketvirtadienį tik aptarė siūlymą dėl Kainų komisijos narių atlyginimų kėlimo ir galutinį sprendimą priims vėliau.
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vyriausybė yra pasiūliusi Kainų komisijos pirmininkui ateityje, greičiausiai nuo 2020 metų, mokėti 4 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) – apie 3,7 tūkst. eurų iki mokesčių – fiksuotą atlyginimo dalį ir dar numatyti kintamąją dalį, kurios dydį nusistatytų pati komisijos vadovybė. Komisijos narių pareiginės algos siektų 90 proc. pirmininko atlyginimo.

Energetikos komisijos pirmininkas „valstietis“ Virgilijus Poderys sako, kad kintamoji atlyginimo dalis turi būti su tam tikromis „lubomis“.„Ji (kintamoji algos dalis – BNS) negali būti iki begalybės, ji turi būti su tam tikra riba“, – teigė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Virgilijus Poderys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Virgilijus Poderys

Panašiam į Vyriausybės siūlomą Kainų komisijos narių atlyginimų apskaičiavimo principui komitetas ir linkęs pritarti. Jeigu už jį komitetas vėliau balsuos, Kainų komisijos narių atlyginimas būtų susietas su VDU – pastovioji dalis siektų 4 VDU, o kintamoji dalis negalėtų viršyti trijų mėnesių atlyginimų per metus. Komisijos narių atlyginimai siektų 90 proc. vadovo algos.

Pasak V.Poderio,jeigu tokiam variantui komitetas, o paskui ir Seimas pritartų, vidutiniškai Kainų komisijos narių atlyginimai pasiektų 5 VDU – dabar apie 4,68 tūkst. eurų.

V.Poderys, be kita ko, siūlė ir kitą komisijos narių atlyginimų skaičiavimo formulę: taikyti fiksuotą 5 VDU dalį ir priskaičiuoti priedą už turimą darbo stažą. Pastarasis, anot energetikos viceministro Vidmanto Macevičiaus, dabar neturi įtakos Komisijos narių atlyginimų dydžiui.

Pasak Kainų komisijos vadovės Ingos Žilienės, Latvijoje ir Estijoje analogiškos rinkos priežiūros institucijos narių algos siekia 4-5 tūkst. eurų „į rankas“. I.Žilienės atlyginas dabar yra apie 2,1 tūkst. eurų, o komisijos narių – po 1,8 tūkst. eurų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininkė Inga Žilienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininkė Inga Žilienė

„Kai norime pritraukti į komisijos narius darbuotojus iš valstybės tarnybos, jie sunkiai eina, nes atlyginimas yra labai panašus kaip departamento direktoriaus ar pavaduotojo“, – aiškino ji.

Socialinių reikalų ir darbo komitetas 2018 metų pabaigoje nepritarė Vyriausybės siekiui keisti Kainų komisijos narių darbo užmokesčio nustatymo principus – susieti su VDU ir atlyginimus padidinti.

Socialinių reikalų ir darbo komitetas siūlo palikti dabar galiojančią tvarką, kai Kainų komisijos nariams atlyginimas nustatomas atsižvelgiant į bazinės algos dydį ir pareiginės algos koeficientą. Be to, nariai gali būti skatinami vienkartinėmis pareiginės algos dydžio piniginėmis išmokomis už nepriekaištingą tarnybinių pareigų atlikimą kalendoriniais metais arba atlikus vienkartines ypač svarbias užduotis.

Tos pačios pozicijos laikosi ir Seimo Teisės departamentas. Anot jo, rinkos reguliavimo ir priežiūros funkcijas atlieka ir kitos valstybės institucijos (Konkurencijos taryba, Ryšių reguliavimo tarnyba), todėl atskirų tarnybų išskyrimas nedera su vieninga valstybės pareigūnų darbo apmokėjimo sistema, taip pat su asmenų lygybės įstatymui principu.

Nuo 2020 metų sausio prie Kainų komisijos ketinama prijungti Valstybinę energetikos inspekciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius