Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 09

Seime stringa prezidentės pataisų dėl vaikų globos svarstymas

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) ketvirtadienį nepriėmė sprendimo dėl prezidentės Dalios Grybauskaitės teikiamų Civilinio kodekso pataisų, reglamentuojančių iš šeimų paimtų vaikų globą ir kitus su vaikų saugumu susijusius klausimus.
Seimas tvirtina Vyriausybės programą
Seimas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Komiteto sprendimas reiškia, kad dalis prezidentės teikiamo paketo projektų negalės būti priimti Seime per neeilinę sesiją vasario 14 dieną.

„Kaip sako liaudies išmintis, skuba tinka tik blusoms gaudyti, čia neišeina skubėti“, – komiteto sprendimą BNS aiškino TTK pirmininko pavaduotojas konservatorius Stasys Šedbaras.

Jo teigimu, TTK dėl prezidentės pataisų rengs klausymus.

„Reikia suderinti tarpusavyje straipsnius, visą globėjų modelį. Pavyzdžiui, vienuose straipsniuose dėl pirmenybės įvaikinant yra viena ir staiga vienos institucijos atstovė pastebi, kad dar vieną straipsnį reikia koreguoti, ten irgi kalbama apie eiliškumą, o jis nepateiktas. Gal dar ir daugiau tokių straipsnių yra, kurie nėra sutvarkyti, nes kai kodeksas yra sisteminis, skirtingose vietose išlenda tokios problemos“, – aiškino S.Šedbaras.

Kitą dalį prezidentės pataisų svarstantis Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas (SRDK) savo ruožtu ketvirtadienį joms pritarė ir jos galėtų būti pateiktos per neeilinę sesiją, nors, pasak S.Šedbaro, klausimų kelia visas paketas.

„Ar SRDK gali atsakyti į klausimą, kas yra budinti globėjas? Jeigu vaikui naktį pasidarys bloga, jį reikės nuvežti į ligoninę ir paimti kraują, ar galės budintis globėjas pasirašyti? Civiliniame kodekse parašyta, kad globėjas turi tokią teisę, bet budintis pagal visus pateiktus įstatymus nėra globėjas, net taip vadinti jo negalima, jis neturi tokio statuso. Kas prisiimtų atsakomybę už sprendimą dėl invazijos į kūną, kai tai reikia padaryti per kelias minutes? Ligoninė to nedarys. Štai kiek iškyla klausimų vien dėl statuso – suteikti ar nesuteikti“, – dėstė konservatorius.

Anot jo, neskubėdami politikai galėtų priimti geresnius sprendimus.

„Įsigaliojimas reikalauja papildomų pinigų, kurių biudžete nėra, tad vis tiek įsigaliojimas bus nuo kitų metų sausio 1 dienos. Tai gal susėskime, susitvarkykime, kovo mėnesį priimame, įtraukia į biudžetą Vyriausybė ir nuo sausio 1 dienos startuoja naujas modelis“, – ragino S.Šedbaras.

Seimo narė, valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos atstovė Dovilė Šakalienė teigia, kad TTK sprendimas atspindi komiteto pirmininko socialdemokrato Juliaus Sabatausko nusistatymą prieš pataisas teikiančią Prezidentūrą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė

„Aš manau, kad mes tikrai visi suprantame, kad Julius Sabatauskas iš tiesų buvo įskaudintas to, kaip vyko Vyriausybės formavimo procesas ir kokie buvo argumentai, dėl ko jis nebuvo paskirtas teisingumo ministru. Tačiau (...) aš manau, kad reikėtų peržengti šitą momentą ir suprasti, jog mums tikrai yra labai svarbu užtikrinti vaikams galimybę būti šeimose net tada, kai jų biologinės šeimos jiems kelia pavojų. Vaikui įstaigoje net keli mėnesiai, ypač jeigu mes kalbame apie mažutį vaiką, iš tikrųjų padaro žalą. Socialinių globėjų instituto tvarkymas, net jei iš tikrųjų reikia tam tikrus dalykus pataisyti, nemanau, kad nusipelno atidėjimo mėnesiams“, – BNS sakė parlamentarė.

Dalį prezidentės pataisų svarstant SRDK, taip pat kilo diskusijų, tačiau pataisoms galiausiai pritarta. Daugiausiai klausimų šiame komitete kilo dėl siūlymo ilgesnes atostogas įtėviams apmokėti iš „Sodros“ biudžeto.

Prezidentės pateiktas įstatymų paketas, be kita ko, vėlintų ir galinčių įsivaikinti amžių (nuo 50 iki 55 metų), atleistų įsivaikinti norinčius asmenis nuo žyminio mokesčio teisme, įpareigotų tarnybas operatyviau reaguoti į vaikams grėsmingas situacijas, reglamentuotų budinčio globėjo institutą, ilgesnes atostogas įtėviams ir kitus su vaikų saugumu susijusius klausimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius