Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 10 31

Seime sumaištis dėl postų persidalijimo: opozicija pasiryžusi versti Ireną Šiaulienę

Skilus socialdemokratų frakcijai Seime valdantieji ėmėsi galvoti, kaip perdalinti komitetų pirmininkų postus ir atimti valdžią iš opozicijoje liksiančių dirbti socialdemokratų. Opozicija taip pat nesnaudžia – liberalai suskaičiavo, kad „frakcijų koalicijos“ sutartį pasirašę „socdarbiečiai“ nebeturi tiek narių, kad išsaugotų du Seimo vicepirmininkų postus. Jie ketina versti Ireną Šiaulienę.
Irena Šiaulienė
Irena Šiaulienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Labai aiški disproporcija atsiranda Seimo vicepirmininkų korpuse. Aš manau, kad reikia kovoti už opozicijos teises. Opozicija tampa didesnė už valdančiuosius, o vicepirmininkų tarpe turi tik Ireną Degutienę. Aš dar balandį, kai buvo siūloma I.Šiaulienė vicepirmininke, siūliau jos neskirti, nes patys valdantieji jau tada kalbėjo, kad jie gali skilti. Taip ir atsitiko, o I.Šiaulienė sėdi lyg niekur nieko“, – sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Labai aiški disproporcija atsiranda Seimo vicepirmininkų korpuse. Aš manau, kad reikia kovoti už opozicijos teises, – I.Šiaulienę versti siūlo E.Gentvilas.

Pasak jo, opozicija, pagal savo frakcijų dydį, galėtų turėti antrą Seimo vicepirmininką. E.Gentvilas apie tai su kitomis opozicinėmis frakcijomis ketina kalbėtis kitą savaitę.

„Pagal dydžių logiką, galėtų būti ir liberalas siūlomas, bet tikrai dar su niekuo nesu kalbėjęs apie personalijas. Manau, kad derintume. Reikalingas sutarimas, nes ir Seimo pirmininkui gali neįtikti kandidatūra“, – teigė Liberalų sąjūdžio laikinasis pirmininkas.

Tokią iniciatyvą palaikyti pasiryžę konservatoriai. Jų frakcijos seniūnas G.Landsbergis sako, kad tai tikrai svarstytinas variantas. Neatmeta, kad galėtų palaikyti I.Šiaulienės atstatydinimą ir socialdemokratų frakcijos seniūnas Juozas Olekas. Tik jis tikino, kad socialdemokratai į šią poziciją tikrai nesitaiko.

Nori, bet neranda, kuo pakeisti J.Sabatauską

Tuo tarpu „valstiečiai“ mano, kad didelių permainų nebus. Esą pasikeis dviejų Seimo komitetų pirmininkai ir tiek.

„Sprendimų labai didelių dėl kvotų perskirstymo ir negali būti. Jos labai automatiškai padalijamos pagal formulę, tai realiai, kai socialdemokratų frakcija pasiskelbs opozicija, tada ir svarstysime. Man atrodo, kad tai septyniukei priklauso du komitetų pirmininkų pavaduotojai“, – skaičiuoja Virginijus Sinkevičius.

Pasak jo, socialdemokratas Julius Sabatauskas savo pareigų Teisės ir teisėtvarkos komitete tikrai neteks.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Julius Sabatauskas ir Ramūnas Karbauskis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Julius Sabatauskas ir Ramūnas Karbauskis

„Aš manau, kad tikrai keistis Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas. Anksti sakyti, kas juo taps. Čia reikia žiūrėti ir galvoti“, – teigė V.Sinkevičius. Jis paneigė, kad šio komiteto pirmininke „valstiečiai“ įsivaizduoja Seimo narę Agnę Širinskienę, dabar vadovaujančią Sveikatos reikalų komitetui.

Neoficialiai kalbama, kad „valstiečiai“ dėl vadovavimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui tariasi su liberalu, Antikorupcijos komisijos pirmininku Vitalijumi Gailiumi ir siūlo jam šį postą, jei tik jis nutartų išeiti iš Liberalų sąjūdžio frakcijos.

Tačiau V.Gailius kategoriškai neigia sulaukęs kokių nors pasiūlymų iš „valstiečių“.

V.Sinkevičius tvirtina, kad kur kas aiškesnė situacija Socialinių reikalų komitete, kuriam dabar vadovauja socialdemokratas Algirdas Sysas. Pasak „valstiečio“, čia įvyks rokiruotė ir pirmininku taps dabartinis pirmininko pavaduotojas Tomas Tomilinas, o jo pavaduotoju A.Sysas.

Gali „valstiečiams“ tekti ieškoti ir naujo Ekonomikos komiteto pirmininko, mat pats V.Sinkevičius neoficialiai yra minimas kaip realiausias kandidatas tapti ūkio ministru. Tiesa, kol kas oficialaus pasiūlymo vadovauti ministerijai Seimo narys negavo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Sysas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Sysas

Opozicija nori daugiau permainų

Vis dėl to tiek G.Landsbergis, tiek J.Olekas mano, kad kvotų perskirstymas Seime neturėtų baigtis vicepirmininko ir kelių komitetų pirmininkų pasikeitimu. Konservatorių lyderis neatmeta, kad, jei „valstiečiai“ permainų nesiims, „naują Seimo žemėlapį“ gali nupiešti opozicija.

Pirmiausia G.Landsbergio akys krypsta į Švietimo ir mokslo komitetą, kuriame socialdemokratai turi dvi atstoves, o liberalai nė vieno.

„Kvota socialdemokratų yra 0,55, tai šiaip priklauso tik pusė žmogaus, o turi du. Liberalai savo ruožtu neturi nė vieno, nors jų kvota – 1. Man yra tas jausmas, kad pasikeitimų turi būti daugiau nei planuoja „valstiečiai“, o kai kuriuose komitetuose opozicijos atstovų gali būti daugiau nei valdančiųjų“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Tačiau patys liberalai atstovo Švietimo ir mokslo komitete net nelabai nori. E.Gentvilas sako, kad frakcija yra tinkamai atstovaujama ją palikusio Gintaro Steponavičiaus.

„Nežinau, turbūt ne. Kai G.Steponavičius išėjo iš frakcijos balandį, mes netekome savo atstovo, nors G.Steponavičių laikome tinkamai atstovaujančiu, bet formaliai jis nebėra mūsų frakcijos atstovas. Du mėnesius tame komitete neturėjome nieko. Kai atėjo Šakalienė, mes pasiūlėme jai šį komitetą, o ji maloniai sutiko. Dabar jai pasitraukus vėl neturime, tai žiūrėsime“, – sakė liberalų lyderis, paklaustas, ar frakcija sieks gauti vietą Švietimo ir mokslo komitete.

Opozicinės Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas J.Olekas tikina, kad viena iš dviejų socialdemokratų frakcijos atstovių – Raminta Popovienė arba Dovilė Šakalienė – iš Švietimo ir mokslo komiteto tikrai išeis.

Tačiau, anot jo, kol kas neaišku nei kuri, nei kur.

Pasak J.Oleko, D.Šakalienė galėtų dirbti ir Sveikatos ar Valstybės valdymo ir savivaldybių komitete.

Pagal kvotas, socialdemokratams priklauso du vadovaujantys postai komitetuose Seime ir, J.Oleko teigimu, dėl to klausimų nekils. Tik į kuriuos konkrečius postus taikysis, socialdemokratų seniūnas sako atsakysiantis tik tada, kai bus aiškios visos permainos Seime.

„Reikia turėti visą vaizdą. Aš įsivaizduoju, kad valdantieji irgi norės turėti tam tikras pozicijas. Pavyzdžiui, yra tokių komitetų, kur yra koalicijos du su puse karto mažiau nei opozicijos, tai nežinau, ar tokia situacija tenkins koalicijos žmones“, – svarstė J.Olekas.

Pasak jo, per daug konservatorių dirba Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete, o Kaimo reikalų komitete yra daugiau „valstiečių“ nei jiems vietų priklausytų pagal kvotas.

„Aš manau, kad bus beveik visuose komitetuose po vieną kitą pasikeitimą“, – sakė J.Olekas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius