Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 24

Seime svarstant Lukiškių aikštės likimą pylėsi ne tik argumentai, bet ir užuominos apie erotines fantazijas

Ketvirtadienį Seimui buvo pateikta įstatymo pataisa, numatanti, kad Lukiškių aikštė pagal panaudos sutartį būtų perduota valdyti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centrui (LGGRTC). Nors planuota, kad ją pristatys Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis, iš tribūnos tai padarė jo frakcijos kolega. Svarstant klausimą, liberalė Aušrinė Armonaitė aiškino pradedanti galvoti, kad Lukiškių aikštė yra tam tikra R.Karbauskio erotinė fantazija.
Lukiškių aikštės paplūdimys
Lukiškių aikštės paplūdimys / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Įstatymo projektą dėl Lukiškių aikštės Seimo posėdžių salėje pristatė parlamento Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkas Arūnas Gumuliauskas.

Jo teigimu, įstatymo pataisų parengimą paskatino įstatymu apibrėžtas Lukiškių aikštės memorialinis statusas, nustatyti jos tvarkymo principai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Renginio akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Renginio akimirka

Todėl, pasak A.Gumuliausko, manytina, kad ne Vilniaus miesto savivaldybė, o LGGRT, kuriam priklauso netoli aikštės esantis Okupacijų ir laisvės kovų muziejus, būtų tinkamas jos valdytojas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arūnas Gumuliauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arūnas Gumuliauskas

Lukiškių aikštė su muziejumi esą sudarytų bendrą memorialinę erdvę, į kurią galėtų įeiti ir netoliese esantis uždarytas Lukiškių kalėjimas.

Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus, kurio sprendimu Lukiškių aikštėje buvo įrengtas laikinas paplūdimys, bendražygė A.Armonaitė pastebėjo, kad per pastaruosius kelis mėnesius Seimas svarsto jau trečią įstatymo projektą, reguliuojantį, kaip turėtų atrodyti Lukiškių aikštė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

„Jau pradedu galvoti, kad Lukiškių aikštė yra tam tikra Ramūno Karbauskio, jūsų lyderio, erotinė fantazija, be kurios jis negali, leidžia kas antrą dieną pranešimus spaudai ir vis randa naujų idėjų, kas joje turi būti ir kaip ją tvarkyti“, – sakė ji.

Jau pradedu galvoti, kad Lukiškių aikštė yra tam tikra Ramūno Karbauskio, jūsų lyderio, erotinė fantazija, be kurios jis negali, leidžia kas antrą dieną pranešimus spaudai ir vis randa naujų idėjų, kas joje turi būti ir kaip ją tvarkyti.

A.Armonaitė klausė, kodėl pataisas pristatė ne pats R.Karbauskis.

„Gerbiama Aušrine, aš tikrai esu istorikas, o ne erotikos specialistas. Ir kadangi esu istorikas, tai man labai svarbu, kad Lietuvos Respublikos sostinėje būtų tokio pobūdžio aikštė, man labai svarbu, kad ji atliktų memorialinės aikštės funkcijas. Ir kam, jei ne istorikui, pristatinėti šitą projektą“, – parlamentarei atsakė A.Gumuliauskas.

Nuomonės skiriasi

Konservatorius Arvydas Anušauskas aiškino, kad iki šiol visi siekė, jog pagaliau Lukiškių aikštėje būtų pastatytas paminklas Laisvės kovoms. Jis pabrėžė, kad tai, o ne aikštės valdymo klausimai, buvo tikslas.

Kai prieš ketvirtį amžiaus greta Krašto apsaugos ministerijos iškilo paminklas partizanų generolui Žemaičiui, anot A.Anušausko, niekam nekilo mintis pirmiausia atimti žemės sklypą, o po to ten statyti paminklą.

Taip pat jis minėjo, kad LGGRTC yra pastatęs tūkstantį atminimo ženklų partizanų žūties vietose. „Irgi nereikėjo sklypų nacionalizuoti ir atiduoti valdyti centrui. Tai kodėl tas tuščias politikavimas vietoje adekvačių sprendimų ir pagaliau Laisvės kovų paminklo statymo?“, – klausė A.Anušauskas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Arvydas Anušauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Arvydas Anušauskas

A.Gumuliauskas sakė manantis, kad jeigu sklypas atiduodamas valdyti pagal panaudą, tai nėra nacionalizacija. „Čia labiau tiktų terminas „pakeisti valdytoją“, o ne nacionalizuoti“, – kalbėjo Seimo „valstiečių“ atstovas.

Parlamentaras Linas Balsys sakė nepritaręs, kad Lukiškių aikštę reikia padaryti reprezentacine Lietuvos valstybės aikšte.

Anot jo, nedažnas atvejis, kad buvusi turgaus aikštė daroma centrine. Jis klausė, kodėl ne Nepriklausomybės aikštė netoli Seimo, ne Vinco Kudirkos ar Katedros aikštės matomos kaip pagrindinės.

A.Gumuliauskas atsakė, kad anksčiau turgaus aikštės ir buvo pagrindinės daugelyje miestų.

Seimo narys Povilas Urbšys pasisakė už įstatymo pataisas, pagal kurias Lukiškių aikštė valdyti būtų perduota LGGRTC.

Kreipdamasis į kolegas parlamentarus jis prašė parodyti nors vieną save gerbiančią valstybę, kuri savo reprezentacinėje aikštėje leistų supilti pliažą, parodyti tokį sostinės merą, kuris nesuvoktų, kas yra reprezentacinė valstybės aikštė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Povilas Urbšys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Povilas Urbšys

„Kurie dabar kalba apie savivaldybės savarankiškumą, aš norėčiau priminti – iki 2012 metų šita aikštė nepriklausė Vilniaus savivaldybei. Būtent 2012 metais ji kreipėsi į Vyriausybę, kad Lukiškių aikštėje turi būti įamžintas Lietuvos laisvės kovotojų atminimas“, – sakė P.Urbšys.

Jo nuomone, matyti, kad Vilniaus miesto savivaldybei tas įamžinimas nerūpi.

„Rūpi tai poilsis, laisvė, beatsakomybė ir vertybinių sėdmenų demonstravimas prieš tas vietas, kur buvo kankinami ir žudomi mūsų tautos didvyriai. Tai yra būtinoji gintis. Tikrai yra blogai, kai įstatymu reikia priiminėti, kad turi būti Vytis. Yra blogai, kai iš savivaldybės reikia perimti aikštę ir perduoti valstybinei institucijai, bet kito kelio nėra“, – įsitikinęs P.Urbšys.

Rūpi tai poilsis, laisvė, beatsakomybė ir vertybinių sėdmenų demonstravimas prieš tas vietas, kur buvo kankinami ir žudomi mūsų tautos didvyriai. Tai yra būtinoji gintis.

Pasisakė prieš Seimo posėdį

Prieš Seimo plenarinį posėdį R.Karbauskis žurnalistams teigė, kad Kultūros ministerijos sudaryta darbo grupė nusprendė, jog į panaudos sutartį su Vilniaus miesto savivaldybe būtų įtrauktos naujo priimto įstatymo dėl Lukiškių aikštės nuostatos.

Tačiau Seimo Kultūros komiteto pirmininkas aiškino, kad, politikų nuomone, tai nieko nepakeis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Nes Vilniaus miestui vadovauja žmonės, kurie savo rinkimų programose turi įrašą apie narkotikų įteisinimą. Tai, matyt, kad moraliai tikėtis, kad jų požiūris į aikštę pasikeistų... Matyt, kad nepasikeis, dėl to sprendimas šiuo atveju būtų atiduoti LGGRTC valdyti šitą aikštę. Šitas sprendimas turėtų būti įstatymu įformintas ir tokiu atveju diskusija apie tai, kad taisyti sutartį su Vilniaus savivaldybe ar netaisyti su ja, tiesiog atpuls“, – sakė „valstiečių“ lyderis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius