Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 28 /11:16

R.Žemaitaitis ir J.Liesys po slapto balsavimo tapo Seimo vicepirmininkais

Į nenumatytą Seimo posėdį susirinkę Seimo nariai turėjo išspręsti papildomų Seimo vicepirmininkų vietų klausimą. Ketvirtadienį buvo nubalsuota, kad vietoje penkių, vėl bus sugrąžintos septynios Seimo pirmininko pavaduotojų pozicijos.
Remigijus Žemaitaitis
Remigijus Žemaitaitis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Seimo pirmininko pavaduotojais tapo „Tvarkos ir teisingumo“ atstovas Remigijus Žemaitaitis ir liberalas Jonas Liesys. Jų kandidatūras pateikė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Už R. Žemaitaičio kandidatūrą per slaptą balsavimą penktadienį balsavo 76 Seimo nariai, prieš buvo 12 ir 18 parlamentarų susilaikė.

J. Liesys į vicepirmininkus paskirtas 76 balsais „už“, dešimt „prieš“ ir 21 parlamentarui susilaikius.

Keturi parlamento vicepirmininkų postai šiuo metu priklauso valdantiesiems „valstiečiams“ ir socialdarbiečiams. Vieną opozicijos vietą užima konservatorė Irena Degutienė.

R.Žemaitaitis laidė juokus

„Jūs visi pažįstate kolegą Remigijų Žemaitaitį“, – lakoniškai kandidatą pristatė Seimo pirmininkas.

Tribūnoje pasirodęs R.Žemaitaitis juokavo ir replikavo kolegoms posėdžių salėje. Daugelio dėmesį atkreipė pasikeitusi jo šukuosena.

„Smagu, kad mano pasirodymas tribūnoje sukėlė juoką. Kaip sako, geras juokas gamina gerą energiją“, – juokėsi „Tvarkos ir teisingumo“ lyderis.

VIDEO: Dėl naujos R.Žemaitaičio šukuosenos – kolegų replikos Seime

Liberalas Eugenijus Gentvilas pastebėjo, kad R.Žemaitaitis „valstiečius“ yra išvadinęs „gandragalviais“. „Kaip jums po to tenka žmogiškai bendrauti?“ – klausė jis.

R.Žemaitaitis pripažino, kad tenka bendradarbiauti ir užmiršti įvairias nuoskaudas. „Nebėra, matyt, tokių apsižodžiavimų. Bendravimas normalus“, – sakė „tvarkietis“.

Paklaustas apie partiją sukrėtusią korupcijos bylą, R.Žemaitaitis teigė, kad tai „savotiškas Damoklo kardas“.

„Pats jis jau yra pakankamai prikomentavęs“, – apie Rolando Pakso veiklą lakoniškai sakė „Tvarkos ir teisingumo“ lyderis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

Konservatorė Irena Degutienė ir liberalas Vitalijus Gailius pagyrė R.Žemaitaičio teisines žinias.

„Aš įsivaizduoju, kad mes esame apleidę parlamentinę kontrolę. Toje srityje aš norėčiau daugiausia dirbti. Antras mano įsitikinimas yra, kad mes turime galios centrą perkelti iš institucijų į Seimą“, – aiškino „tvarkietis“, skųsdamasis, kad Seimui dažnai nerodoma pagarba, neatsakoma į kvietimus.

Teko atsakyti ir dėl Rusijos

Konservatorius Antanas Matulas iškėlė Sveikatos reikalų komiteto problemą. Jei R.Žemaitaitis bus išrinktas Seimo vicepirmininku, tai komitete bus net trys vicepirmininkai. „Tvarkiečių“ lyderis tikino, kad jam pavyks suderinti ir pareigas komitete, ir Seimo valdyboje.

Konservatorius Arvydas Anušauskas teiravosi, kaip R.Žemaitaitis supranta Lietuvos krašto apsaugos problemas ir koks jo požiūris į sankcijas Rusijai. „Tvarkietis“ yra pagarsėjęs prorusiškoje žiniasklaidoje pasirodžiusiais komentarais apie sankcijų kenksmingumą.

„Aš buvau pirmas mūsų partijos pirmininkas, kuris pritarė 2,5 procentų skyrimui NATO“, – pabrėžė „tvarkietis“, teigdamas, kad jį labiausiai neramina ne pats pinigų skyrimas, o efektyvus jų panaudojimas.

„Dėl sankcijų, aš dar kartą pakartoju, kad sankcijos turi būti taikomos nedraugiškos valstybės asmenims, dėl kurių kyla konfliktai, problemos“, – sakė R.Žemaitaitis.

„Tvarkietį“ parėmė G.Landsbergis

Kęstutis Masiulis tokį skyrimą pavadino „prekyba postais“. Jo teigimu, negalima kurti postų todėl, kad valdantiesiems reikalingi papildomi balsai posėdžiuose. „Jau dabar pavaduotojai sudarys 5 proc. Seimo“, – piktinosi jis.

„Aš nebalsuosiu nei už Žemaitaitį, nei už Liesį. Užteko pasiūlyti postą ir iš gandragalvių tapo mielagalviais“, – pažymėjo Seimo narys.

Petras Gražulis ragino R.Žemaitaitį atsiprašyti „valstiečių“ ir grąžė rankas, kad išrinktas „prasčiausias iš tvarkiečių“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Petras Gražulis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Petras Gražulis

R.Žemaitaitį parėmė ir Gabrielius Landsbergis. Jo teigimu, opozicija Seimo valdyboje po šio sprendimo gali turėti dar vieną atstovą. Jis gyrė R.Žemaitaičio pastangas „stabdant valstiečių buldozerį“.

„Jeigu Petras Gražulis kritikuoja, tai tą kritikuojamą žmogų reikia paremti“, – ironizavo konservatorių lyderis.

J.Liesys porino apie „geltonus autobusiukus“

Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas Jonas Liesys žadėjo vadovautis statutu. „Bandysiu vykdyti teigiamai ir teisingai“, – sakė jis.

„Mano darbo stažas yra 48 metai. Čia gal ministrui Kukuraičiui būtų įdomiau girdėti“, – Seimo tribūnoje bandė juokauti liberalas, kartu sveikindamas savo kolegas pedagogus.

„Kaip sakė gerbiamas Antanas Vinkus: reikia klausyti ir įsiklausyti. O papildyčiau, reiktų dar ir girdėti“, – porino J.Liesys.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonas Liesys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonas Liesys

Gavęs progą prisistatyti liberalas iš tribūnos kalbėjo apie švietimą, kelius ir „geltonus autobusiukus“.

„Manyčiau, kad reikėtų daug dėmesio skirti regionams, vien todėl ir keliams, turėtų opozicija ir pozicija susitarti, kad kelių būklė Lietuvoje būtų geresnė, kad geltoni autobusiukai galėtų važiuoti ne vien žvyruotais kaimo keliukais, kad jie nelūžtų ir nereikėtų jų taisyti, išleisti papildomai pinigų.

Jeigu keliai bus geri, tai mes nematysime degančių žvakučių pakėlėse“, – dėstė J.Liesys.

Paklaustas, ar liberalų frakcija sutiko paremti R.Žemaitaitį dėl papildomos vicepirmininko vietos, J.Liesys pabrėžė, kad jie „nedalyvauja politiniame turguje“.

„Jonas geras žmogus, bet geras žmogus nėra profesija“, – replikavo K.Masiulis, išgirdęs Kęstučio Glavecko liaupses J.Liesio asmenybei.

„Vardan posto jūs dabar balsuosit už Žemaitaitį“, – liberalams apeliavo konservatoris, ragindamas skirti „aršų žmogų“.

„Tikiu, kad Žemaitaitis bus geresnis opozicionierius negu Liesys. Opozicijai čia maža pergalė, o išdavystė principams egzistuoja“, – darė išvadą K.Masiulis.

Vicepirmininkų postai grąžinti dėl prisijungusių „tvarkiečių“

Laimėję Seimo rinkimus būtent „valstiečiai“ nutarė, kad Seimo pirmininkui tiek daug pavaduotojų nereikia ir pačią pirmą savo valdymo dieną, pirmame šios kadencijos Seimo posėdyje siūlė skubos tvarka keisti Seimo statutą ir sumažinti Seimo pirmininko pavaduotojų skaičių nuo 7 iki 5.

Mažinti Seimo pirmininko pavaduotojų skaičių 2016-aisiais buvo paties Ramūno Karbauskio idėja. Jis iš pradžių norėjo Viktorui Pranckiečiui palikti tik keturis pavaduotojus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Viktoras Pranckietis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Viktoras Pranckietis

Papildomas Seimo vicepirmininko postas valdantiesiems reikalingas, kad į šias pareigas būtų paskirtas partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas. Buvę opoziciniai Seimo „tvarkiečiai“ rugsėjo 11 d. prisidėjo prie valdančiosios koalicijos Seime.

Susitarimą dėl bendro darbo pasirašė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Lietuvos socialdemokratų darbo partijos bei partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijų seniūnai.

Šis susitarimas leido „valstiečiams“ užsitikrinti formalią daugumą balsų parlamente – 73 iš 141.

Partija „Tvarka ir teisingumas“ Seime turi septynis narius, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija – 55, Lietuvos socialdemokratų darbo frakcija – 11 narių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius