Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 11 /13:53

Nepavykus dekriminalizuoti mažo kiekio narkotikų laikymo – įtampos koalicijoje

Ketvirtadienį Seimas balsų dauguma nepriėmė pataisų dėl nedidelio kiekio narkotikų dekriminalizavimo. Jos bus tobulinamos Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitete, o po to, pasak pataisų iniciatorės, Laisvės frakcijos atstovės Morganos Danielės, sugrįš į Seimo salę. Valdantieji, anot jos, taip pat kalbėsis apie koalicijos stabilumą. Dalis jų nepalaikė pataisų dėl narkotikų dekriminalizavimo ar balsavime nedalyvavo.

Klausimas dėl narkotikų dekriminalizavimo į ketvirtadienio Seimo posėdžio darbotvarkę buvo įtrauktas gana netikėtai.

„Ar yra sąžininga daugumai Seimo narių nežinant, Lietuvos žmonėms nežinant staiga įkišti į rytinę darbotvarkę klausimą dėl dekriminalizavimo?“ – per Seimo posėdį klausė opozicionierius „valstietis“ Robertas Šarknickas.

Seimo vicepirmininkas konservatorius Jurgis Razma teigė, jog šis klausimas pakankamai išdiskutuotas.

„Pastebėčiau, kad jis, kaip joks kitas, buvo išsamiai svarstomas, buvo net kelios diskusijos su ekspertais, visos stadijos yra praeitos, liko tik priėmimas. Tai koks nors atidėjimas čia nieko neduoda“, – atsakė jis.

Nevieninga valdančioji dauguma

Per priėmimą už Administracinių nusižengimų kodekso pataisas ir jose numatytą atsakomybę už nedidelio kiekio narkotinių laikymą balsavo 61 Seimo narys, prieš buvo 58, 7 balsuodami susilaikė.

Vieningai „už“ balsavo valdantieji iš Laisvės, Liberalų sąjūdžio frakcijų.

Daug balsavusiųjų „už“ buvo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijoje – susilaikė tik parlamentarai Laurynas Kasčiūnas ir Paulius Saudargas, prieš balsavo Audronius Ažubalis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Seimo salė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Seimo salė

Balsavime nedalyvavo Seimo konservatoriai Algis Strelčiūnas, Valdas Rakutis, Vilija Aleknaitė-Abramikienė, Justinas Urbanavičius, Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai Viktoras Pranckietis, Juozas Baublys, Ričardas Juška, Jonas Varkalys ir Romualdas Vaitkus.

Opozicijos atstovai iš Darbo partijos, Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“, socialdemokratų frakcijos, Regionų frakcijos ir „valstiečių“ frakcijos pataisų dėl narkotikų dekriminalizavimo nepalaikė – balsavo „prieš“ arba susilaikė.

Kaip balsavimo kiekvienas Seimo narys, galite patikrinti čia.

M.Danielė: bus kalbama apie tolesnį darbą koalicijoje

Narkotikų dekriminalizavimo pataisų iniciatorė, Laisvės frakcijos atstovė M.Danielė teigė, jog klausimas ateityje grįš į Seimo posėdžių salę.

„Teisės ir teisėtvarkos komitetas dabar parengs kitą projekto variantą ir jis grįš į Seimo salę“, – Seime žurnalistams komentavo politikė.

Vertindama balsavimo rezultatus, ji reiškė džiugesį, jog kai kurie parlamentarai pakeitė savo nuomonę dėl narkotikų dekriminalizavimo.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Morgana Danielė
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Morgana Danielė

„Norėčiau pasidžiaugti tuo, kad daugybė Seimo narių gebėjo įsiklausyti į aukščiausias institucijas, gebėjo įsiklausyti į Jungtines tautas, sugebėjo išgirsti argumentus iš mūsų teisėjų, Narkotikų kontrolės departamento, iš mūsų advokatūros. Tai yra didelis darbas. Tai reiškia, kad yra Seimo narių, kurie girdi mokslo įrodymus, kurie girdi, kas yra kalbama, diskutuojama, gilinasi.

O opozicijos darbas oponuoti. Nieko nepadarysi“, – pridūrė M.Danielė.

Panaikinti baudžiamąją atsakomybę už psichoaktyvių medžiagų nedidelio kiekio turėjimą be tikslo jas platinti valdantieji konservatoriai, Laisvės partija ir Liberalų sąjūdis sutarė, pasirašydami koalicijos sutartį.

Tiesa, partijos pabrėžė, jog dėl to dalies jų narių nuomonės išsiskiria.

Ar po to, kai dekriminalizuoti mažo kiekio narkotikų laikymo Seime nepavyko, gali kilti grėsmė koalicijos stabilumui?

M.Danielė tokios galimybės neatmetė.

Tikrai bus kalbama apie tai, kaip toliau dirbti koalicijoje.

„Manau, kad apie tai bus kalbama koalicijoje“, – sakė ji.

Politikė teigė negalinti atsakyti, ar Laisvės partija sieks palikti koaliciją.

„Bet manau, kad tikrai bus kalbama apie tai, kaip toliau dirbti koalicijoje“, – pridūrė M.Danielė.

G.Landsbergis: reikės kalbėtis

Toks M.Danielės teiginys, pasak konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio, skamba rimtai.

„Negirdėjau jos taip sakančios, čia rimtas teiginys. Reikės sėst, kalbėtis“, – komentavo politikas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

„Jaučiu, kad koalicijos partneriai labai rimtai dirbo šiuo klausimu, telkė palaikymą, dėstė argumentus, daug ir nuoširdžiai dirbo. Daugelį žmonių buvo įtikinę ne dėl kokių nors politinių aplinkybių palaikyti, bet dėl to, kad tai svarbus klausimas. Kai jis nepavyksta, visą laiką yra apmaudu“, – pažymėjo jis.

G.Landsbergis teigė, jog prie narkotikų dekriminalizavimo klausimo Seime bus galima grįžti – esą teikiant pakeitimus mažesnėmis dalimis galbūt jie sulauktų daugiau palaikymo.

A.Armonaitė: Seime – labai daug žiaurių žmonių

Laisvės partijos pirmininkė, ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė apgailestavo dėl Seimo sprendimo.

„Seime yra labai daug žiaurių žmonių, kuriems atrodo normalu, kad priklausomybe sergantis žmogus yra vežamas į įkalinimo įstaigą, o ne į gydymo įstaigą pas specialistus. Kuriems normalu, kad jei esi jaunas ir padarai klaidą gyvenime, tau visam gyvenimui uždedamas kriminalizavimo štampas ir tu negali karjeros siekti toliau <...>.

Seime yra daug žiaurių žmonių. Ir jiems po to balsavimo netgi norėjosi ploti po tokio sprendimo. Tai liūdna, baisu“, – komentavo ji.

Kita vertus, tai, kad pataisas palaikė 61 Seimo narys, pasak politikės, yra labai daug lyginant su tuo, kiek palaikančiųjų buvo anksčiau.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

„Bet tą žiaurumą keisti sunku, visą tą matome“, – pridūrė A.Armonaitė.

Ji pabrėžė, kad procesas nesibaigė, pataisos bus tobulinamos, o Laisvės partija esą įsivertins tai, kaip pataisas rėmė koalicijos partneriai.

„Laisvės partija tikrai įsivertins šį balsavimą ir panašiai, bet mes dabar valdome pandeminę situaciją, yra kiti dalykai, kurie labai labai svarbūs.

Laisvės partija svarstys, kad Laisvės partijos programa eitų į priekį“, – teigė A.Armonaitė ir patvirtino, jog atskiri frakcijos nariai yra kėlę klausimą apie ateitį koalicijoje.

P.Saudargas: dar buvo galima padiskutuoti

Konservatorių krikdemiškojo flango atstovas Paulius Saudargas, kuris susilaikė balsuodamas dėl narkotikų dekriminalizavimo teigė, jog visada šiuo klausimu buvo skeptiškas.

„Dėl dekriminalizavimo buvo visada diskusija, niekada neslėpėm savo nuomonės. Aš visada sakiau, kad esu skeptiškas šio įstatymo atžvilgiu, sakiau, kad reikia stiprinti prevencijos dėmenį, ne paskiau kovoti su pasekmėmis, skirti reabilitacijai lėšų <...>, teisėsaugą įgalinti užkardyti narkotikų platinimą“, – komentavo politikas.

Aš visada sakiau, kad esu skeptiškas šio įstatymo atžvilgiu.

Jis svarstė „gal kiek skubotas buvo ėjimas į balsavimą“ – esą ne tiek daug laiko praėjo nuo pataisų svarstymo, o jos kelia diskusijas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Paulius Saudargas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Paulius Saudargas

„Buvo galima dar šiek tiek padiskutuoti viduj, teikti pataisas kartu pečius surėmus. Galbūt tokiu atveju balsavimas būtų šiek tiek kitoks“, – teigė P.Saudargas.

O dabar jis reiškė viltį, kad pakoreguotas projektas bus labiau palaikomas:

„Greičiausiai bus parengtas naujas projekto variantas, kuriam, aš tikiuosi, bus daugiau palaikymo, jis atlieps platesnį žmonių ratą.“

A.Sysas: Laisvės frakcija neatleis

Vertindamas balsavimo rezultatus, opozicinių socialdemokratų frakcijos atstovas Algirdas Sysas svarstė, jog Laisvės frakcija koalicijos partneriams neatleis, kad šie nepalaikė narkotikų dekriminalizavimo.

„Manau, po paskutinio balsavimo dėl dekriminalizavimo tektoninis lūžis išryškės labai greitai, kai pradėsime balsuoti dėl biudžeto įstatymo ir lydinčiųjų įstatymų. Aš manau, kad Laisvės frakcija krikdemams nelabai atleis“, – komentavo A.Sysas.

Aš manau, kad Laisvės frakcija krikdemams nelabai atleis.

Siūlyta bausti ir edukuoti

Dabar už neteisėtą disponavimą nedideliu kiekiu narkotinių ar psichotropinių medžiagų be tikslo jas platinti baudžiama bauda, areštu arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Šią nuostatą iš Baudžiamojo Kodekso siūlyta išbraukti ir atsakomybę perkelti į Administracinių nusižengimų kodeksą.

Siūlyta, kad už nedidelio kiekio narkotinių ar psichotropinių medžiagų neteisėtą gaminimą, perdirbimą, įgijimą, laikymą, gabenimą ar siuntimą be tikslo jas platinti grėstų bauda nuo 50 iki 350 eurų.

123RF.com nuotr./Narkotinės medžiagos
123RF.com nuotr./Narkotinės medžiagos

Pakartotinis nusižengimas užtrauktų baudą nuo 300 iki 500 eurų, o pakartotinai nusižengęs asmuo galėtų būti įpareigotas dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos programose.

Taip pat siūlyta, kad savanoriškai neteisėtai pasigamintas ar įsigytas narkotines medžiagas atidavęs asmuo būtų atleistas nuo administracinės atsakomybės.

Koks narkotinių ar psichotropinių medžiagų kiekis būtų laikomas nedideliu, turėjo nustatyti Sveikatos apsaugos ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius