Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 26

Seimo draudimai: 20 metų nesulaukę jaunuoliai galės tuoktis, bet negalės išgerti nė lašo alkoholio

Valdžia privalės uždrausti pirkti ir vartoti alkoholinius gėrimus jauniems žmonėms iki 20 metų. Toks įpareigojimas įrašytas į Lietuvos sveikatos 2014–2025 metų programą. Seimas ketvirtadienį pritarė pataisai, kuri numato, kad norint mažinti alkoholio vartojimą, jo pasiūlą ir paklausą, būtina didinti amžiaus cenzą iki 20 metų.
Alkoholis
Alkoholis / 123rf.com nuotr.
Seimas ketvirtadienį palaikė parlamentarės Larisos Dmitrijevos pataisą ir neatsižvelgė į Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto siūlymą jai nepritarti: už balsavo 48, prieš – du, o susilaikė 32 parlamentarai. Vėliau už visą nutarimą balsavo 93 Seimo nariai, o susilaikė 7.

Pataisa numato, kad norint mažinti alkoholio vartojimą, jo pasiūlą ir paklausą, būtina didinti amžiaus cenzą iki 20 metų.

„Apsivesti bus galima, bet šampano išgerti – ne“, – po balsavimo pareiškė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

„Apsivesti bus galima, bet šampano išgerti – ne“, – po balsavimo pareiškė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

Priėmus nutarimą, Seime gali būti lengviau priimti Sveikatos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojo Antano Matulo ir narės Vidos Marijos Čigriejienės Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis siūloma jaunimui iki 20-ties neparduoti alkoholio ir neleisti jiems vartoti bei turėti stipriųjų gėrimų.

Taip pat siūloma Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatyti 250–500 litų baudas už alkoholinio pirkimą ar kitokį jų perdavimą asmenims iki 20 metų arba jų nugirdymą.

Už alkoholio vartojimą ar jo turėjimą žmones iki 20 metų siūloma bausti 30-50 litų bauda, už pakartotiną nusižengimą skirti iki 100 litų, o už trečią kartą –150-300 litų baudas.  

Anksčiau A.Matulas ir A.M.Čigriejienė siūlė jaunimui iki 20-ties uždrausti vartoti tik stiprų alkoholį, kurio koncentracija viršija 15 proc., tačiau apsvarstę šias pataisas, tokiai iniciatyvai nepritarė keli parlamentiniai komitetai.

A.Matulas tikisi, kad per svarstymus komitetuose susipažinę su statistika, komitetai naujas pataisas parems.

Šiuo metu alkoholį draudžiama parduoti asmenims iki 18 metų, o sulaukę pilnametystės jo gali įsigyti be apribojimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius