-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 27 /13:50

Seimo etikos sargai: mamos reikalus tvarkęs Bronius Markauskas etikos nepažeidė

Buvęs žemės ūkio ministras Bronius Markauskas, turėjęs atsistatydinti dėl to, kad jo šeima be leidimo naudojo svetimą žemę, etikai nenusižengė. Taip trečiadienį nusprendė Seimo Etikos ir procedūrų komisija. Etikos sargai taip pat nustatė, kad B.Markauskas iš kredito unijos „Gargždų taupa“ paskolų komiteto bei Pieno gamintojų asociacijos tarybos pasitraukė laiku, tad jokio pažeidimo nepadarė.
Bronius Markauskas
Bronius Markauskas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Etikos ir procedūrų komisija prašymą svarstyti B.Markausko elgesį gavo iš Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK).

Išvados projektą dėl B.Markausko posėdyje pristatęs „socialdarbiečių“ atstovas Andrius Palionis sakė, kad pagal turimus duomenis nustatyta, jog B.Markauskas nevykdo ūkinės veiklos – ją vykdo politiko mama Sofija Markauskienė.

„B.Markauskas atstovauja mamai tvarkydamas su mamos ūkiu susijusius dokumentus“, – sakė A.Palionis.

Jis priminė, kad Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) yra atsisakiusi pradėti tyrimą dėl galimo ES lėšų pasisavinimo ar dokumentų klastojimo S.Markauskienės ūkiui ėmus ES išmokas už veiklą sklypuose, kurių savininkai nesuteikė tokio leidimo.

„Socialdarbietis“ taip pat sakė, kad Nacionalinė mokėjimo agentūra yra pritaikiusi S.Markauskienės ūkiui sankcijas dėl neteisingo deklaravimo.

„Mes siūlome formuluotę, kad komisija nusprendė, jog B.Markauskas nepažeidė Valstybės politikų elgesio kodekso nuostatų“, – išvadą pristatė A.Palionis.

Diskusijų šiuo klausimu nebuvo, B.Markauskas EPK posėdyje nepasirodė, šis sprendimas priimtas bendru sutarimu.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Andrius Palionis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Andrius Palionis

Trečiadienį etikos sargai išteisino B.Markauską ir kitu klausimu. Anksčiau buvo kilę abejonių, ar B.Markauskas iš tiesų pasitraukė iš kredito unijos „Gargždų taupa“ paskolų komiteto bei Pieno gamintojų asociacijos tarybos – pavasarį Registrų centras tokios informacijos neturėjo.

„Kiek sugebėjome surinkti duomenis – „Gargždų taupa“ vėliau, nei priklauso pagal įstatymus, informavo Registrų centrą“, – teigė A.Palionis. Jis aiškino ir pats B.Markausko klausęs, ar jis tapęs politiku dalyvavo kredito unijos paskolų komiteto posėdžiuose, tačiau politikas „socdarbietį“ esą patikino iš unijos pasitraukęs laiku.

„Negauta duomenų, leidžiančių teigti, kad B.Markauskas nuo 2016 metų lapkričio 14 d. iki (šių metų – aut.) gegužės 3 d. faktiškai dalyvavo kredito unijos „Gargždų taupa“ paskolų komiteto veikloje“, – sakė jis.

A.Palionis taip pat sakė gavęs Pieno gamintojų asociacijos patikinimą, kad B.Markauskas nėra jos narys, o iš asociacijos jis pasitraukė 2016 metų lapkritį.

„Socdarbietis“ pasiūlė pritarti, kad B.Markauskas nepažeidė nuostatos, jog Seimo nario pareigos, išskyrus jo pareigas Seime, nesuderinamos su jokiomis kitomis pareigomis valstybės įstaigose ir organizacijose, taip pat su darbu verslo, komercijos bei kitose privačiose įstaigose ar įmonėse.

Konservatorius Antanas Matulas sakė, kad jam kyla abejonių, kodėl abiem atvejais B.Markausko pareiškimai išeiti buvo pateikti laiku, tačiau Registrų centrui ši informacija nebuvo teikiama.

„Tų abejonių likę, kas čia sako netiesą“, – pridūrė politikas.

A.Palionis sakė, kad laiku Registrų centrui informacija nebuvo pateikta greičiausiai todėl, kad nenumatyta atsakomybė už vėlavimą.

EPK bendru sutarimu pritarė, kad B.Markauskas jokio pažeidimo nepadarė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius