Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 25 /14:57

Seimo etikos sargai nesugebėjo įvertinti Antikorupcijos komisijos tyrimo dėl FNTT

Seimo Etikos ir procedūrų komisija trečiadienį ėmėsi svarstyti išvadas, ar Seimo Antikorupcijos komisija tinkamai atliko tyrimą dėl Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovų atleidimo aplinkybių.
Ligitas Kernagis ir jo komisija
Ligitas Kernagis ir jo komisija / Savaitraščio „15min“ iliustr.

Pirminiame išvadų projekte numatyta, kad komisija viršijo savo įgaliojimus apsiimdama tirti ne su korupcija susijusį klausimą. Be to, pirminiame projekte rašoma, kad Antikorupcijos komisija, atlikdama šį tyrimą nesilaikė Valstybės paslapčių įstatymo.

Be to, išvadų rengėjams kliūva tai, kad Antikorupcijos komisija ėmėsi vertinti ne Seimui pavaldžių institucijų darbą, nors jai tai nepriklauso pagal įstatymus.

Todėl išvadų rengėjai siūlo Etikos komisijai priimti sprendimą, kad Antikorupcijos komisija atlikma FNTT vadovų atleidimo aplinkybes „sprendė teismų veiklos sferai priskirtiną klausimą“ ir „viršijo Seimo komisijai suteiktus įgaliojimus“.

Išvadų projektą rengė Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas ir jo pavaduotoja Vida Marija Čigriejienė.

Jie sulaukė griežtos kritikos iš kolegų komisijoje. Itin griežtomis išvadų projekto formuluotėmis labiausiai piktinosi konservatorius Vaidotas Bacevičius.

Anot jo, priėmus tokias išvadas, kokias siūlo jų rengėjai, komisija turėtų kreiptis į Generalinę prokuratūrą su prašymu pradėti ikiteisminį tyrimą dėl valstybės paslapties išdavimo. Todėl jis pasiūlė skelbti pertrauką ir taisyti išvadas.

„Jose turi likti vienas punktas. Pažeidė Seimo statutą, ar nepažeidė. Viskas“, – dėstė V.Bacevičius.

Tačiau V.Bogušis teigė, kad konservatoriai politizuodami klausimą bando išvengti Antikorupcijos komisijos atlikto tyrimo vertinimo.

Galiausiai balsavimu komisija nusprendė, kad pirminės išvados parengtos netinkamai ir nutarė išvadas tobulinti iki kito posėdžio. Už tai balsavo 9 komisijos nariai, prieš buvo V.Bogušis, Antanas Nedzinskas susilaikė.

Kad preliminarios etikos sargų išvados labai rimtos, pripažino ir į komisijos posėdį atvykusi Antikorupcijos komisijos pirmininko pavaduotoja konservatorė Agnė Bilotaitė.

„Jos atrodo labai rimtos, labai rimti kaltinimai. Net, atrodo, gresiantys baudžiamąja atsakomybe“, – Etikos ir procedūrų komisijos posėdyje išvadas vertino A.Bilotaitė.

Ji sakė, kad Antikorupcijos komisija nebuvo informuota, kad jos išvadas etikos sargai nagrinės trečiadienį ir taip pat, kaip konservatoriai komisijos nariai, prašė išvadų svarstymą nukelti kitam posėdžiui.

Tačiau Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas atmetė šį prašymą argumentuodamas, kad jo vadovaujama komisija neturi derinti savo sprendimo su Antikorupcijos komisija.

Primename, kad kovo pradžioje Antikorupcijos komisija priėmė tyrimo išvadas ir pasiūlė į darbą grąžinti buvusius FNTT vadovus Vitalijų Gailių ir Vytautą Giržadą, siūlė atsistatydinti vidaus reikalų ministrui Raimundui Palaičiui, rekomendavo atleisti generalinio prokuroro pavaduotoją Darių Raulušaitį. Po šių išvadų R.Palaitis neteko posto.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius