2017 06 28

Seimo etikos sargai priėmė sprendimą dėl parlamento ūkininkų: vieni kalti, kiti ne

Seimo Etikos ir procedūrų komisija trečiadienį išaiškino, kad penki Seimo nariai, laiku nedeklaravę turintys ūkius, pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą ir Politikų etikos kodeksą. Tuo tarpu tie Seimo nariai, kurie laiku deklaravo savo ūkius ir jų valdymą perdavę sutuoktiniams, nenusižengė.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pažeidimą padariusiais pripažinti Seimo nariai „valstiečiai“ žemės ūkio ministras Bronius Markauskas, Aurimas Gaidžiūnas, Alfredas Stasys Nausėda, Vytautas Rastenis ir Audrys Šimas ir liberalas Juozas Baublys.

Tuo tarpu „valstiečiai“ Valius Ąžuolas, Ramūnas Karbauskis, Petras Nevulis, Juozas Rimkus, Viktoras Rinkevičius ir Andriejus Stančikas, komisijos nuomone, neprasikalto, nes ūkius laiku deklaravo ir jų valdymą perdavė.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė Rita Tamašunienė tikino, kad prasižengę Seimo nariai informacijos apie turimus ūkius laiku nedeklaravo.

Anot jos, Seimo nariui draudžiama gauti pajamas iš su Seimo nario veikla nesuderinamos veiklos, tačiau jam nedraudžiama naudotis turima nuosavybe ir iš jos gauti pajamas.

„Svarbu nepamiršti to deklaruoti“, – sakė R.Tamašunienė.

Komisijos narys konservatorius Antanas Matulas tikino, kad Seimo narių vadovavimo ūkiams perdavimas, ko gero, tėra fiktyvus, nes nurodymus, kada sėti, o kada pjauti, jie neva gali duoti ir telefonu.

„O jūs telefonu galite pasakyti, kad operuoti?“, – gynėsi Seimo narys „valstietis“ V.Rinkevičius.

Jis tikino dabar į savo ūkį užsukantis tik savaitgaliais ir tik kaip į ekskursiją – apžiūrėti, kas padaryta per savaitę.

Posėdyje pasiaiškinti atėjęs „valstietis“ Audrys Šimas taip pat teisinosi ūkį perdavęs „taip vadinamai žmonai“ ir atsiprašė tai deklaravęs per vėlai.

Vis dėlto Seimo Etikos ir procedūrų komisija mano, kad tikslesnes taisykles, kaip ūkininkavimą derinti su Seimo nario veikla, turėtų parengti Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

Seimo komisijai pradėti tyrimus dėl 11 Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovų ir vieno liberalo Juozo Baublio buvo pavedusi Valstybinė tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Į VTEK dėl kolegų kreipėsi mišrios Seimo narių grupės parlamentarai Linas Balsys, Aušra Maldeikienė, Bronius Matelis, taip pat konservatorės Ingrida Šimonytė ir Monika Navickienė.

Skunde nurodoma, kad 12 Seimo narių yra nenutraukę ūkinės veiklos, yra neišsiregistravę iš Ūkininkų registro, neteisingai pateikę arba visai nepateikę duomenų deklaracijose.

Pranešime buvo teigiama, jog, pagal Lietuvos Konstituciją, Seimo nario pareigos yra nesuderinamos su jokiomis kitomis pareigomis valstybinėse įstaigose ir organizacijose, taip pat su darbu verslo, komercijos bei kitose privačiose įstaigose ar įmonėse. Tuo metu minimi asmenys, anot pareiškėjų, prieš tapdami Seimo nariais buvo registravę ūkius, kuriuos valdė vieni ar buvo partneriai kituose ūkiuose ir už tai gavo pajamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius