Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 31

Seimo kanceliarijos reformai nepritaria nei valdantieji, nei opozicija

Birželio pabaigoje prasidėjusiai Seimo kanceliarijos reformai kol kas nepritaria nei valdantieji, nei opozicija. Seimo valdyba dėl kažkodėl slapta pradėtos reformos yra pasidalijusi per pusę. Trečiadienį vykusiame posėdyje socialdemokratas Gediminas Kirkilas ir opozicijos lyderis, konservatorius Andrius Kubilius nepritarė parengtai kanceliarijos reformai, o „darbietis“ Vydas Gedvilas susilaikė.
Daiva Raudonienė
Daiva Raudonienė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Mes nepritarėme Tarptautinių santykių departamento pertvarkymui į skyrių. Manau, jog to daryti tikrai neverta, nes tai – labai svarbus Seimo padalinys“, – LRT.lt sakė vienas įtakingiausių socialdemokratų, Seimo vicepirmininkas ir Europos reikalų komiteto vadovas G.Kirkilas.

Paklaustas, kodėl reorganizacijos iniciatoriai – Seimo vadovė Loreta Graužinienė, kanclerė Daiva Raudonienė ir Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas siūlo departamentą paversti eiliniu kanceliarijos skyriumi, G.Kirkilas aiškaus atsakymo nerado:

„Todėl ir klausėme, kodėl siekiama šį departamentą „pažeminti“. Iš tos pažymos, kuri mums buvo pateikta ir kurioje nubraižytos kažkokios schemos, nesupratome, kodėl atsirado toks pasiūlymas. Apie tai, kad mes galime prarasti kompetentingus specialistus ir jų sukauptas žinias, kažkodėl nesusimąstoma. Žiūrėsim, kokie pasiūlymai bus pateikti kitame valdybos posėdyje.“

Pagal parengtą kanceliarijos pertvarkos schemą, turėtų nelikti keturių departamentų. Juos planuojama integruoti į kitus padalinius arba pertvarkyti į skyrius.

 

„Tie, kas inicijavo reorganizaciją ir siūlo panaikinti tuos keturis departamentus, neigia, kad tokiu būdu ruošiamos vietos „saviems“ žmonėms. O kaip yra iš tikrųjų, sunku pasakyti. Matysim. Man svarbiausia, kad būtų išsaugotas Tarptautinių ryšių departamentas“, – teigė G.Kirkilas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gediminas Kirkilas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gediminas Kirkilas

Seimo pirmasis vicepirmininkas V.Gedvilas irgi norėtų, kad jo kolegės, buvusios Darbo partijos lyderės L.Graužinienės palaikoma kanceliarijos reforma būtų organizuojama kitaip: „Gal ten viskas ir gerai, bet aš pasiūliau, kad su reforma būtų supažindinti Seimo komitetų vadovai ir frakcijų seniūnai. Manau, jog reikia platesnės diskusijos, ne taip greitai viskas turėtų vykti.“

Tarptautinių ryšių departamento direktorė Sigita Trainauskienė, paklausta, kaip vertina, kad nebeliks jos vadovaujamo padalinio, atsakė labai lakoniškai: „Neigiamai“.

Aktyviai palaikantis pertvarką kanceliarijoje A.Sysas aiškino, jog šis departamentas per menkai dirba, todėl jo statusas turi keistis.

Aktyviai palaikantis pertvarką kanceliarijoje A.Sysas aiškino, jog šis departamentas per menkai dirba, todėl jo statusas turi keistis:

„Pagal funkcijų vykdymą, padaliniams suteikiamas skyriaus arba departamento statusas. Tarptautinių ryšių departamentas neatlieka departamento funkcijų, todėl ir bus pertvarkytas į skyrių. Iš esmės niekas nesikeis, tik šiam departamentui teks tenkintis tuo lygiu, kokio yra vertas.“

A.Sysas tvirtino, jog po reorganizacijos darbuotojų atlyginimai nesikeis. Algos gali sumažėti tik departamentų vadovams, jei jie bus pertvarkyti į skyrius.

Šiuo metu departamentų direktoriaus pareigybė yra 17 kategorijos, o skyriaus vadovo – 16 kategorijos. Todėl, praradę departamentų vadovų postus, kanceliarijos darbuotojai gaus mažesnius atlyginimus.

„Tik keturiems žmonėms iš daugiau nei 500 darbuotojų bus sumažintas atlyginimas. Viskas“, – pareiškė A.Sysas.

Jis taip pat teigė, jog kanceliarijos reorganizacija leis sumažinti vadovų skaičių – iš 76 liksią tik 50.

A.Sysas taip pat teigė, jog kanceliarijos reorganizacija leis sumažinti vadovų skaičių – iš 76 liksią tik 50.

O svarbiausia, patikino A.Sysas, „bus išgryninta kanceliarijos struktūra, ir skyriai nedubliuos vienas kito darbo“.

Seimo vicepirmininkas įsitikinęs, kad vertimų neturėtų atlikti keli skyriai, o viešieji pirkimai turi būti vienose rankose.

„Dokumentų judėjimas Seime irgi turėtų būti nuoseklus, o ne šokinėti iš vieno skyriaus į kitą. Kitaip tariant, darbą reikia organizuoti pagal šiuolaikinės vadybos principus. Gerai, kad Seime seniai audito neatliko Valstybės kontrolė, bet, jei ateitų, tai rastų tokių dalykų, dėl kurių tektų raudonuoti. Tai gal geriau patys susitvarkykime?“ – svarstė A.Sysas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius