-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 08 /14:20

Agnės Širinskienės klausimas Audriui Siaurusevičiui: „Kodėl uždirbate 1400 eurų per daug?“

Ketvirtadienį susirinkusi Seimo komisija, suburta LRT veiklai tirti, tęsia LRT generalinio direktoriaus Audriaus Siaurusevičiaus apklausą. Klausimų LRT vadovui turėjo tik valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai.
Audrius Siaurusevičius ir Arvydas Nekrošius
Audrius Siaurusevičius ir Arvydas Nekrošius / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

A.Siaurusevičius tikino, kad LRT dar pernai birželio pabaigoje yra pateikusi ataskaitą ir ji yra visiems prieinama.

Generalinis LRT direktorius sako, kad, jo nuomone, ataskaita yra išsami ir pakankama. Jis akcentavo, kad nėra aiškių kriterijų, kaip tokios ataskaitos turi būti pildomos ir kas jose turi būti nurodoma.

Bendrai Lietuva yra perteklinio kontroliavimo šalis. Tas popierizmas atima daug jėgų ir laiko, o paskui gimsta nesusikalbėjimai, kai nėra aiškių taisyklių, kaip tai turi būti padaryta, – sakė A.Siaurusevičius.

„Kadangi niekada Seimas neturėjo priekaištų, tai mes už 2016 m. rašėme taip pat, kaip už 2015-uosius. Mūsų nuomone, ten tų skaičių pakankamai. Be to, jei kas nors būtų pasakęs, kad ją reikia tikslinti, tai būtume patikslinę“, – aiškino A.Siaurusevičius.

Pasak jo, Kultūros komitetas papildyti ataskaitą neprašė, neatvyko ir sutarto vizito į LRT patalpas. Pasak jo, pasaulyje visuomeniniai transliuotojai teikia skirtingas ataskaitas. Be to, A.Siaurusevičiaus teigimu, LRT kasmet leidžia metraštį.

„Net ir kalbant apie pinigus, mes pinigus užsakome iš Finansų ministerijos taip, kaip jie reikalauja. Bendrai Lietuva yra perteklinio kontroliavimo šalis. Tas popierizmas atima daug jėgų ir laiko, o paskui gimsta nesusikalbėjimai, kai nėra aiškių taisyklių, kaip tai turi būti padaryta“, – teigė jis.

„Valstietis“ Dainius Gaižauskas LRT vadovo klausė, kodėl LRT nesielgia taip, kaip numato įstatymas, ir jį pažeidžia neateidami pristatyti ataskaitos visam Seimui, o tik Kultūros komitetui.

A.Siaurusevičius sakė, kad tai Seimo, o ne LRT, darbo brokas. Pasak jo, LRT ataskaitą pateikia Seimui, o kokiu formatu parlamentas svarsto pateiktą ataskaitą yra klausimas ne LRT, o Seimo pirmininkui.

„Mes nenešame ataskaitos Kultūros komitetui, o užregistruojame Seimo sekretoriate. O pristatyti einame ten, kur pakviečia svarstyti ataskaitą. Kur mus kviečia, ten ir pristatome“, – aiškino LRT vadovas.

A.Širinskienė domėjosi LRT vadovo alga

„Valstietis“ Virgilijus Poderys teiravosi, ar LRT vadovas nemano, kad visuomeninis transliuotojas pats turėtų būti suinteresuotas atskleisti informaciją apie savo veiklą, paaiškinti, kaip jis vykdo savo misiją.

Maksimalus įmanomas LRT vadovo atlyginimas galėtų siekti 2881 eurą, o dabar skaitėme, kad jūsų atlyginimas yra apie 4200 eurų. Tai klausimas, kodėl nesivadovaujama Vyriausybės nutarimu? – klausė A.Širinskienė.

A.Siaurusevičius tvirtino, kad LRT veikla visuomenę tenkina ir tai rodo visuomenės apklausos. „Kokybė, objektyvumas – tai procesai be pabaigos, kurių reikia nuolat siekti. Manau, kad mums neblogai sekasi, nes visuose parametruose mes bent trečdaliu lenkiame kitas žiniasklaidos priemones. Ir bylų dėl šmeižto buvo mažai ir, kiek atsimenu, visas esame laimėję“, – sakė jis.

Komisijos pirmininkas Arvydas Nekrošius teiravosi, kaip LRT vykdo viešųjų ir privačių interesų derinimo kontrolę. A.Siaurusevičius atsakė, kad tai ne jo sfera, nors visiems yra primenama, kad deklaracijas reikia pildyti.

„Valstietė“ Agnė Širinskienė komisijos posėdyje teiravosi apie algas. Ji norėjo sužinoti, kodėl LRT vadovo atlyginimas yra skaičiuojamas kitaip nei kitų valstybės finansuojamų įstaigų vadovų atlyginimai.

„Maksimalus įmanomas LRT vadovo atlyginimas galėtų siekti 2881 eurą, o dabar skaitėme, kad jūsų atlyginimas yra apie 4200 eurų. Tai klausimas, kodėl nesivadovaujama Vyriausybės nutarimu? Ir kiek kainavo tyrimas, kurį jūs užsakėte prieš savo atlyginimo didinimą, ir kurio pagrindu jūsų atlyginimas buvo didinamas?“ – klausė Seimo narė.

„Jūs daug čia perskaitėte, bet iš viso to teksto, kurį jūs perskaitėte, nėra nė vieno sakinio, į kurį galėčiau atsakyti. LRT įstatymas numato, kad vadovo atlyginimą nustato LRT taryba“, – atsikirto A.Siaurusevičius.

Jis tikino, kad per krizę buvo savo algą susimažinęs apie 40 proc., o dabar nebeturi jokios įtakos savo atlyginimą nustatyti. Tai daro LRT taryba.

„Mes jau supratome, kad ir Seimas, ir LRT taryba kalta ir jums nekyla, kaip vadovui, klausimas, kodėl jūs gaunate 1400 eurų didesnį, nei įstatyme numatytas, atlygį“, – replikavo A.Širinskienė.

A.Siaurusevičius vėl pasipiktino, kad Seimo narė reiškia išankstinę nuomonę ir ne užduoda klausimus, o išsako savo replikas. LRT vadovas tikino, kad apie tai su A.Širinskiene gali tekti pasikalbėti įstatymų numatyta tvarka.

LRT vadovas tikino, kad atliktą apklausą apie algas galės parodyti.

Sutartys nesimėto

Jis tikino, kad Seimo nariams LRT pateiks visą elektroninį dokumentų registrą. Tuomet Seimo nariai galės konkrečiai užprašyti tų dokumentų, kurių pageidaus. Pačios sutartys, anot A.Siaurusevičiaus, LRT kaupiamos popierinės, ne elektroninės.

„Mes gi skaidri organizacija, sutartys nesimėto, na, dabar jau mėtosi po miestą“, – teigė A.Siaurusevičius.

Seimo narys D.Gaižauskas sakė tuomet pajuokausiantis ir paklausiantis, kodėl tada Seimo nariams dokumentai buvo pateikti padriki.

Mes gi skaidri organizacija, sutartys nesimėto, na, dabar jau mėtosi po miestą, – kalbėjo A.Siaurusevičius.

„Kodėl jūs mums atnešėte šiukšlių? Na, juodraščius. Leiskite pajuokauti, kad jūs nesinervuotumėte“, – su aliuzija į A.Siaurusevičiaus pamokymus A.Širinskienei šmaikštavo D.Gaižauskas.

A.Siaurusevičius dar kartą akcentavo, kad visos sutartys turi registracijos numerius, o Seimą dokumentas be numerio galėjo pasiekti nebent dėl žmogiškos klaidos kopijuojant dokumentus.

V.Poderys teiravosi, ar LRT taryba gali nepritarti kokioms nors ketinamoms pasirašyti sutartims dėl programų. A.Siaurusevičius tikino, kad LRT taryba tvirtina konkurso temas, jai paaiškinama, kaip vertinamos laidos. Atsižvelgiama į kainą, kokybę, reikalingumą.

„Taryboje dėl to tvirtinimo ir dabar buvo diskusija, kaip dar tobulinti tas tvarkas, nes jos sukurtos ne vakar. Nuo rudens svarstome galimus pakeitimus, kad tarybos galios būtų stiprinamos, o man taip būtų tik geriau, nes atsakomybes galima pasidalinti“, – sakė A.Siaurusevičius, kurio antroji kadencija LRT vadovo poste baigiasi šį pavasarį.

LRT vadovas tikino, kad Seimui teks pateikti keliasdešimt tūkstančių dokumentų, nes vien auditų prašoma nuo pat 1996-ųjų metų, o kur dar visos kitos sutartys. Todėl jis siūlė parlamentinei komisijai pasižiūrėti į elektroninį dokumentų registrą ir nuspręsti, kokių konkrečiai dokumentų komisijai reikia.

„Mes viską Seimui pateiksime, nors tai ir beprasmiškai kartais atrodo. Jei visus dokumentus nukopijuotume ir vežtume, tai jie užimtų pusę šios salės. Dar juos reikia visus aprašyti. Bankų išrašus gauti, pasirodo, net nėra taip paprasta. Tai kainuoja. Viskas yra, niekas nedingsta, bet mes siūlome tokį modelį, kokiu naudojasi Valstybės kontrolė. Kitaip mes mokėsime priedus darbuotojams, nes tai milžiniškas darbas, o mes socialiai atsakinga organizacija. Be to, vėl iškrenta nedarbo diena, o pirmadienį reikia atvežti“, – kalbėjo LRT vadovas.

Kitą posėdį, kuris vyks po dviejų savaičių, komisija apklaus LRT generalinio direktoriaus pavaduotoją Rimvydą Paleckį ir LRT administracinės komisijos vadovą.

Komisijoje, be pirmininko A.Nekrošiaus, dar dirba „valstiečiai“ Agnė Širinskienė, Dainius Gaižauskas, Kęstutis Mažeika, Virgilijus Poderys, „tvarkietis“ Rimas Andrikis, konservatoriai Agnė Bilotaitė, Andrius Navickas ir Žygimantas Pavilionis, „socdarbietis“ Petras Čimbaras, Lenkų rinkimų akcijos atstovė Vanda Kravčionok.

Liberalai ir socialdemokratai savo atstovų į komisiją neskyrė iš esmės prieštaraudami komisijos kūrimui. Todėl liko neaišku, koks yra kvorumas komisijoje – 6 ar 7 atstovai. Dėl šio klausimo bus kreipiamasi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją.

Tyrimą komisija įpareigota atlikti iki birželio mėnesio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius