Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 04 07

Seimo komitetas pasmerkė Rusijos kariuomenės nusikaltimus Ukrainoje, vadina genocidu

Seimo Užsienio reikalų komitetas (URK) griežtai pasmerkė Rusijos kariuomenės nusikaltimus Bučoje, Irpinėje ir kitur Ukrainoje, įvardijęs juos kaip genocidą, ketvirtadienį pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyrius.
Buča
Buča / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

„Tarptautinis Baudžiamasis Teismas jau pradėjo tyrimą dėl Ukrainoje įvykdytų karo nusikaltimų, ir mes reikalaujame, kad visi, ne tik V.Putinas ir A.Lukašenka, Rusijos kariuomenės vadai, davę įsakymus žudyti ar nesustabdę civilių gyventojų skerdynių, bet ir eiliniai kariai atsakytų už nekaltų Ukrainos žmonių pralietą kraują ir sužlugdytus gyvenimus“, – sakė Užsienio reikalų komiteto pirmininkė Laima Andrikienė.

„Rusijos veiksmai yra nesuderinami su jos naryste Jungtinėse Tautose ir Jungtinių Tautų Žmogaus teisių taryboje, todėl mes raginame pašalinti Rusiją iš šių ir kitų tarptautinių organizacijų“, – pažymėjo L.Andrikienė.

Seimo komitetas savo pareiškime kviečia tarptautinę bendruomenę vieningai pasmerkti Rusijos agresiją ir vykdomus karo nusikaltimus, juos įvardijant Ukrainos tautos genocidu.

Komiteto pareiškime pabrėžiama, kad įvestos sankcijos Kremliaus režimui yra nepakankamos, todėl euroatlantinė bendruomenė su partneriais jau dabar turi įvesti „visaapimančias sankcijas, kurios ženkliai silpnintų Kremliaus režimą ir stabdytų Rusijos agresiją“.

Komitetas kviečia Europos Sąjungos valstybes nares nedelsiant stabdyti Rusijos naftos ir dujų importą, įvesti draudimą Rusijos laivams įplaukti į visus Europos Sąjungos uostus, sustabdyti sausumos transportą į Rusiją ir iš jos visose Europos Sąjungos valstybėse narėse.

Pareiškimu Lietuvos parlamentarai kreipiasi į tarptautines organizacijas, demokratinių valstybių parlamentus, kad jų vyriausybės didintų karinę, finansinę, humanitarinę ir diplomatinę paramą Ukrainai.

Taip pat raginama vieningai paremti iniciatyvas dėl Rusijos karinių veiksmų Ukrainoje pasmerkimo ir Rusijos izoliavimo, pritaikant analogiškus sprendimus bei sankcijas ir kariniame konflikte dalyvaujančiai Baltarusijai.

Rusija prieš daugiau nei mėnesį įsiveržė į Ukrainą ir pradėjo karą, sukėlusį pasipiktinimą ir įtūžį visame pasaulyje. Tūkstančiai ukrainiečių per šį mėnesį buvo nužudyti, keli milijonai buvo priversti palikti karo niokojamą šalį.

Šiuo metu vis daugėja pranešimų apie rusų karių nukankintus ukrainiečius civilius, gyvenusius vietovėse, kurias rusai buvo kuriam laikui okupavę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius