Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 20

Seimo komitetas – už strateginių įmonių profsąjungų vadovų patikrą

Dalies nacionaliniam saugumui svarbių įmonių profesinių sąjungų vadovai ateityje gali būti tikrinami teisėsaugos, nutarė Seimo Ekonomikos komitetas. Tačiau ūkio ministras tam nepritaria.
Saulius Skvernelis pristatė naująjį ūkio ministrą
Virginijus Sinkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Jei Seimas galutinai pritartų, būtų tikrinami jų ryšiai su užsienio šalių priešiškomis tarnybomis, nusikalstamomis struktūromis ir panaši informacija, kurią turi tik specialiosios tarnybos.

Tokį sprendimą komitetas priėmė, trečiadienį apsvarstęs konservatoriaus Lauryno Kasčiūno parengtą pataisą. Galutinį žodį tars Seimas, balsuodamas, ar įpareigoti specialią komisiją prie Vyriausybės tikrinti kai kurių įmonių profesinių sąjungų vadovus.

„Jeigu strateginės įmonės profsąjungos gali skelbti streiką ar kitaip sustabdyti veiklą, tai manau, nieko blogo, jeigu karts nuo karto pasidomėtų, kokie žmonės gali tokius dalykus daryti “, – teigė konservatorius Dainius Kreivys.

Ūkio ministras Virginijus Sinkevičius įsitikinęs, kad tokios patikros būtų perteklinės.

„Kai reikės, tai ir pasitikrins ir patikrins, ką reikės, o ne reikia įstatymą įrašyti ir persekioti žmones dėl jų profsąjunginės veiklos“, – posėdyje teigė ministras.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Budrys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Budrys

Valstybės saugumo departamento generalinio direktoriaus pavaduotojas Kęstutis Budrys ragino šios patikros neprilyginti persekiojimui.

„Tas patikrinimas yra įrankis pačioms įmonėms patikrinti personalą, o ne nukreiptas prieš profsąjungų veiklą“, – tvirtino K.Budrys.

Jis mano, kad pataisą paskatino situacija, kai vienos įmonės iš pirmos kategorijos sąrašo profesinei sąjungai vadovauja ne Lietuvos pilietis.

L.Kasčiūnas BNS patikslino, kad kalbama apie Ignalinos atominės elektrinės profesinės sąjungos vadovą.

Jeigu Seimas tam pritartų, būtų tikrinami profesinių sąjungų lyderiai tik pirmos ir antros kategorijos nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbiose įmonėse, o trečios kategorijos įmonėms tai negaliotų.

Pirmai kategorijai siūloma priskirti įmones, kurių visas akcijos valdo valstybė ar savivaldybės – tai yra „Oro navigacija“, tarptautiniai oro uostai, branduolinės jėgainės, Naftos produktų agentūra, Klaipėdos jūrų uostas, Registrų centras ir kiti registrų valdytojai, valstybinio duomenų perdavimo tinklo operatoriai, vandens tiekėjai.

Antros kategorijos įmonių sąraše būtų bendrovės: „Epso-G“, „Lietuvos energija“, „Lietuvos energijos gamyba“, „Litgrid“, „Energijos skirstymo operatorius“, „Lietuvos dujų tiekimas“, „Amber Grid“, „Geoterma“, SGD terminalo operatorius, „Klaipėdos nafta“, „Lietuvos geležinkeliai“, Giraitės ginkluotės gamykla, „Jonavos grūdai“, Lietuvos radijo ir televizijos centras, Lietuvos paštas, „Litgas“, „VAE-SPB“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius