Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 23

Seimo komiteto garso įrašas atskleidžia, ką apie Mindaugą Siaurį kalbėjo Povilas Urbšys

Praėjusių metų kovo 9 dienos Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto posėdyje svarstant Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) ataskaitą kalba pakrypo apie komisijos Prevencijos skyriaus vedėją Mindaugą Siaurį. Aiškėja, kad M.Siaurio savivaliavimo klausimą kėlė patys VTEK nariai, o spaudimu jį atleisti dabar apkaltintas tuometis komiteto pirmininkas Povilas Urbšys domėjosi, kodėl tada VTEK vadovavęs Romas Valentukevičius vengė įvertinti Prevencijos skyriaus vedėjo elgesį. Apie galimą M.Siaurio atleidimą komiteto posėdyje nekalbėta.
Povilas Urbšys
Povilas Urbšys / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis praėjusią savaitę paviešino slapta įrašytą pokalbį trijų VTEK narių ir tuomečio komisijos Prevencijos skyriaus vedėjo M.Siaurio dėl jo atleidimo iš darbo.

LVŽS pirmininkui atrodo, jog šis pokalbis rodo P.Urbšio kišimąsi į VTEK veiklą spaudžiant atleisti M.Siaurį. Nors pokalbyje minimas ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, jo indėlis R.Karbauskiui atrodo mažesnis.

R.Karbauskis paragino VTEK atsistatydinti ir pažadėjo, kad P.Urbšiui bus rengiama apkalta. VTEK nariai atsakė, kad kalbos apie Seimo vadovybės spaudimą jiems yra laužtos iš piršto.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Praėjusią savaitę VTEK narys Virginijus Kanapinskas 15min teigė, kad kalba apie M.Siaurį kilo pernai Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetui svarstant VTEK veiklos ataskaitą ir tai, kad buvęs komisijos vadovas Romas Valentukevičius su M.Siauriu vienasmeniškai be VTEK žinios teikė rekomendacijas, nuomones ir išaiškinimus.

Tuo metu susitikime pas Seimo pirmininką V.Pranckietį, anot jo, apie M.Siaurį nebuvo kalbėta išvis.

Papiktino negautas atsakymas

15min susipažino su pernai kovo 9 dieną įvykusio Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto garso įrašu. Iš jo matyti, kad kalba apie M.Siaurį iš tiesų kilo aiškinantis, kodėl R.Valentukevičius komisijoje tvarkosi kaip savo įmonėje.

Posėdyje audringai svarstant VTEK ataskaitą, P.Urbšys R.Valentukevičiaus paklausė, kaip jis atsakė į 2017 metų vasario 1 dienos VTEK narių kreipimąsi dėl Prevencijos skyriaus vedėjo M.Siaurio atsakomybės.

Anot P.Urbšio, rašte išdėstyta, kad komisijos sekretoriato darbuotojas sau prisiėmė VTEK įgaliojimus, paskelbė visuomenei, kad komisija rengia planą, kaip pacientai galėtų legaliai atsidėkoti medikams pinigais, kai komisijos nariai nieko apie tai nežinojo.

„Tada buvo pasiūlyta jums įvertinti Prevencijos skyriaus vedėjo elgesį. Aš nežinau, ar iki šios dienos jis yra įvertintas tas elgesys ar ne – gal jis yra įvertintas, bet komisijos nariams nežinomas, nes tas raštas yra 2017 metų vasario 1 dienos“, – R.Valentukevičiui kalbėjo tuometis komiteto pirmininkas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Romas Valentukevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Romas Valentukevičius

P.Urbšys tęsė, kad Prevencijos skyriaus vadovas sau leido pasisakyti ir dabar jau buvusios Seimo narės Gretos Kildišienės atveju, įstumdamas į dviprasmišką situaciją ne tik komisiją, bet ir tuos, kurie vadovavosi jo išaiškinimu.

„Toliau – dėl Gintauto Kėvišo (buvusio Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro vadovo – aut.) – bet kokiu atveju buvo konstatuota komisijos narių, kad M.Siaurys atlikdamas tarnybines pareigas sistemingai ir šiurkščiai pažeidžia padorumo ir pavyzdingumo principus. M.Siaurys nesugeba laiku ir profesionaliai atlikti tarnybinių pareigų. Ir atsižvelgdami į tai, kas išdėstyta, prašome jūsų įvertinti M.Siaurio elgesį ir tarnybinę veiklą Valstybės tarnybos įstatymo nustatyta tvarka ir apie vertinimo rezultatus per mėnesį informuoti VTEK narius. Klausimas komisijos nariams: ar jūs turite informaciją į šitą jūsų raštą?“ – klausė P.Urbšys.

Išgirdęs neigiamą kitų posėdyje dalyvavusių VTEK narių atsakymą konstatavo: „Neturite“.

Kodėl VTEK nariams nieko neatsakė į raštą dėl M.Siaurio, P.Urbšys pasiteiravo R.Valentukevičiaus.

„Buvo prieš tai rugsėjo mėnesį šitas klausimas, komisijos nariai kreipėsi, aš sudariau komisiją, atliko tos veiklos patikrinimą ir jam buvo pareikšta pastaba. Jis už tai nubaustas (…) Vasario 1 dieną komisija kreipėsi, aš paprašiau komisijos posėdžio metu komisijos nariams, jie nepaneigs šito, kad palaukim, šitą problemą dabar... Pabaikim ataskaitą iki kovo mėnesio ir po to prie tos problemos grįšim. Aš tą raštą turiu, nu tas klausimas dėl to, antras svarstymas. Jis... Dar laiko yra“, – jam atsakė R.Valentukevičius.

Į tai P.Urbšys sureagavo pastebėjimu, kad jam stiprėja įspūdis, jog R.Valentukevičius VTEK tvarkosi kaip savo bendrovėje.

„Ne“, – jam trumpai į tai atsakė R.Valentukevičius.

Vėliau komiteto posėdyje kalbėta, kad VTEK pirmininkas į komisijos narių raštą dėl M.Siaurio pagal tvarką turėjo raštu atsakyti per mėnesį, tačiau to nepadarė, o R.Valentukevičius gynėsi, jog jis kažkurio VTEK posėdžio metu apie šį raštą su komisijos nariais esą kalbėjosi žodžiu.

Galiausiai posėdyje nutarta VTEK veiklos ataskaitą grąžinti komisijai tobulinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius