Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 15

Seimo nariai nenori viešinti savo susitikimų: „Mes tik patys sau vadovaujame“

Seime atmestas siūlymas politikams deklaruoti savo susitikimus su interesų grupėmis bei lobistais. Be to, Seimo nariai patys susikūrė išimtį, kuri leis jiems neskelbti ir neviešinti savo darbotvarkių.
Povilas Urbšys
Povilas Urbšys / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tai jau antras kartas, kai Valstybės valdymo ir savivaldybių komitete atsisakoma prievolės politikams deklaruoti savo susitikimus su lobistais. Pirmiausiai tokį siūlymą teikė Vyriausybė, tačiau komitetas pasiūlymą atmetė. Po viešos kritikos Ramūnas Karbauskis bandė tokią prievolę į įstatymą sugrąžinti. Tačiau Seimo nariai ir vėl tam nepritarė.

Už pasiūlymą įpareigoti politikus deklaruoti savo susitikimus su lobistais balsavo valstiečiai Guoda Burokienė bei Gintautas Kindurys ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovė Vanda Kravčionok.

Prieš buvo mišrios Seimo narių grupės atstovas Povilas Urbšys, konservatorius Algis Strelčiūnas ir liberalas Ričardas Juška. Frakcijos „Lietuvos gerovei“ seniūnas Vytautas Kamblevičius ir valstietis Zenonas Streikus balsuodami susilaikė.

Taip pat Seimo nariai komitete priėmė kitą siūlymą, kuris sudarytų išimtį tiems patiems Seimo nariams bei savivaldybių tarybų nariams ir leistų jiems viešai neskelbti savo darbotvarkių. Pagal priimtą siūlymą, darbotvarkes turėtų viešinti prezidentas, Vyriausybės nariai, Seimo pirmininkas, jo pavaduotojai, merai, bet ne Seimo nariai. Seimo nariai tokią savo prievolę iš įstatymo išbraukė.

Tokius komiteto sprendimus dar turės patvirtinti visas Seimas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto posėdis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto posėdis

Pamačius darbotvarkes kils klausimas, už ką jiems mokami pinigai

Trečiadienį komitete vykusioje diskusijoje bene didžiausias išimties, leisiančios Seimo nariams neviešinti savo darbotvarkių, šalininkas buvo P.Urbšys.

Jis teigė, kad Seimo nario darbotvarkė dažnai būna monotoniška, susidedanti iš frakcijos bei Seimo posėdžių: „Visada žmonėms kils [klausimas]: palaukit, o už ką jiems mokami pinigai? Nes paaiškinti žmonėms, koks intensyvus tas darbas yra toje monotoniškoje rutinoje...“

„Žmogus, kuris dabar, sakykime, klausosi [posėdžio], pabandytų sudaryti savo darbotvarkę kiekvienos savaitės. Ir iš šalies kažkas pradėtų ją vertinti. Nu tikrai susidarys įspūdis: o ką gi tas žmogus veikė? Ar čia yra pakankamai, kad jam apmokamas toks atlyginimas?“ – argumentus dėstė P.Urbšys.

Jis teigė, kad Seimas „imituodamas skaidrumą iš esmės diskredituos pats save“.

P.Urbšys svarstė, kas bus, jei Seimo narys nedeklaruos susitikimo, o po to apie jį išsiaiškins žurnalistai.

„Seimo nariai neatlieka administracinio vadovaujamo darbo, mes tik patys sau vadovaujame. <...> Aš tai siūlau Seimo narius išbraukti“, – apibendrino P.Urbšys.

Komiteto salėje toks pasiūlymas buvo palydėtas pritariančiomis kolegų replikomis: „Taip, taip“.

Netrukus ir A.Strelčiūnas, ir V.Kamblečius pateikė identiškus siūlymus – iš įstatymo išbraukti prievolę Seimo nariams.

Susidarys įspūdis: o ką gi tas žmogus veikė? Ar čia yra pakankamai, kad jam apmokamas toks atlyginimas?

Į tai atsakydama komiteto pirmininkė G.Burokienė teigė, kad išimties Seimo nariams nereikia: „Pati nuo pirmos dienos skelbiu visas savo darbotvarkes. <...> Lieku prie to, kad Seimo nariai turėtų skelbti savo darbotvarkes.“

G.Kindurys taip pat pritarė kolegei: „Yra internetinė svetainė, mums sudarytos sąlygos paskelbti [darbotvarkes], tai ir skelbkim.“

Galiausiai prieš išimtį, leisiančią Seimo nariams neskelbti darbotvarkių, balsavo G.Burokienė, G.Kindurys ir R.Juška. Bet šių balsų buvo per mažai, todėl išimtis komitete buvo patvirtinta.

P.Urbšys: dirbdamas STT jaučiausi įtakingesnis nei Seime

P.Urbšys, 15min paklaustas, kodėl balsavo prieš susitikimų ir darbotvarkių deklaravimą, teigė manantis, kad tai neišspręstų problemų.

„Lyg tai atrodo taip, kad tai iš tiesų bus panacėja nuo visų neskaidrių santykių tarp verslo, politikų ir įvairaus plauko lobistų, bet iš esmės čia bus tik sudaroma, mano galva, iliuzija. Šitos pataisos neapsaugo nuo susitarimų, kas bus deklaruota ir kas nebus deklaruota“, – kalbėjo P.Urbšys.

Prieš tapdamas Seimo nariu P.Urbšys buvo Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos viršininkas, jis teigė iš savo darbo patirties galintis pasakyti, kad „tie, kurie vykdo neskaidrią veiklą, tai daro naudodami konspiracinius būdus, o vienas iš efektyviausių konspiracinių būdų yra nelegalų veiksmą pridengti legaliu.“

Seimo nariai neatlieka administracinio vadovaujamo darbo, mes tik patys sau vadovaujame.

Paklaustas, kodėl būtent Seimo nariams reikėjo sudaryti galimybę neskelbti ir neviešinti savo darbotvarkių, P.Urbšys sakė: „Antrą kadenciją esu išrinktas. Per mano darbo kadenciją Seime nebuvo nei vienas pas mane lobistas atėjęs su kažkokiu siūlymu įstatymo projekto. <...> Aš esu tos nuomonės, kad visos tos parodomosios akcijos dėl darbotvarkės yra ne kas kita, o širma. Ji neišsprendžia pačios problemos.“

Paklaustas, kodėl vieni politikai, pavyzdžiui merai, turės deklaruoti savo susitikimus, o Seimo nariai – ne, P.Urbšys sakė: „Įtaka Seimo nario yra žymiai mažesnė negu mero.“

Replikavus, kad Seimo narys šalies mastu tikriausiai yra įtakingesnis nei meras, nes Seimo nariai leidžia įstatymus, P.Urbšys atsakė: „Labai klystate. Aš galiu pasakyti iš savo patirties, kai dirbau STT, aš jaučiausi įtakingesnis negu būdamas Seimo nariu, ypač bendraujant su valstybinėm institucijom.“

Galiausiai P.Urbšys paklausė: „Jeigu [Eligijus] Masiulis būtų registravęs savo kontaktą su „MG Baltic“, nebūtų jis paėmęs tos dėžutės? Nebūkime naivūs, neapgaudinėkime savęs.“

Parlamentaras teigė, kad jį nustebino ir tai, jog pataisas dėl susitikimų deklaravimo teikė R.Karbauskis: „Jis dabar deklaruoja parodomąjį skaidrumą, kai savo atžvilgiu, savo „Agrokoncerno“ atveju jis pademonstravo priešingą poziciją.“

R.Karbauskiui apmaudu

Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkė G.Burokienė, anksčiau viešai sakiusi, kad įpareigojimas politikams deklaruoti susitikimus su lobistais pridėtų biurokratijos ir apsunkintų darbą, dabar laikėsi priešingos nuomonės.

„Aš manau, kad tai turi būti daroma, kad žinotume kur, kas, su kuo ir, manau, kad tai būtų ir patiems politikams gerai, ir žmonėms. Buvo argumentuota, kad užtruks labai daug laiko [deklaravimas], tai drįstu abejoti. Mes turim visi naująsias technologijas, galų gale telefonus turime. Aš, pavyzdžiui, visą laiką telefone pasižymiu, kur ir su kuo susitinku ir viskas matosi, susieta yra su viešom erdvėm, tai nemanau, kad tai būtų didelė problema. Bet viešumo tai pridėtų tikrai“, – 15min kalbėjo G.Burokienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Guoda Burokienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Guoda Burokienė

R.Karbauskio atstovė Dalia Vencevičienė 15min perdavė valstiečių lyderio komentarą apie atmestas jo pataisas dėl susitikimų deklaravimo.

„Jam apmaudu, kad taip įvyko. Ir gaila, kad opozicijos balsais tai buvo padaryta ir asmenys, kurie yra deklaravę skaidrumą ir kovą už skaidrumą, pasielgė priešingai šiuo atveju“, – komentavo D.Vencevičienė.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis, Dalia Vencevičienė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis, Dalia Vencevičienė

S.Muravjovas: politikai nori mus grąžinti į akmens amžių

Su korupcija kovojančios nevyriausybinės organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas 15min teigė besitikintis, kad kiti Seimo nariai šiems siūlymams nepritars.

„Juk prieš keletą metų Seimo dauguma aiškiai pasižadėjo praskraidrinti įtakos darymą Lietuvoje, o tai, kad komitetas atmetė siūlymą deklaruoti susitikimus, iš esmės yra tas pats, ką jau turime dabar. Tad toks sprendimas yra tik trypčiojimas vietoje“, – komentavo S.Muravjovas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Sergejus Muravjovas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Sergejus Muravjovas

Jo teigimu, parlamentarai ir kiti politikai jau dabar skelbia savo darbotvarkes, o sudaromos išimtys yra nesuprantamos: „Nesuprantu, kodėl komiteto nariai siūlo tai reguliuoti įstatymu ir, maža to, nori išimties, kuri leistų jiems ir savivaldybių tarybų nariams darbotvarkių neskelbti. Atrodo, kad vietoj to, kad diskutuotumėme, kokius susitikimus reikėtų viešinti, politikai nori mus grąžinti į akmens amžių.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius