Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 05 02

Seimo nariai siūlo griežtinti bausmes už politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo tvarkos pažeidimus

Seimo grupės „Už piliečių talką kuriant Lietuvą be korupcijos“ nariai įregistravo Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso papildymo nauju straipsniu įstatymo projektą, kuriuo siūlo įteisinti baudžiamąją atsakomybę už politinių partijų finansavimo tvarkos pažeidimus.
Agnė Bilotaitė
Agnė Bilotaitė / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Šiuo metu šios tvarkos pažeidimai prilyginami nesunkiems nusikaltimams ir užtraukia tik administracinę atsakomybę.

Esamas reguliavimas, anot parlamentarų, neužtikrina adekvačios atsakomybės už tokius pažeidimus. Tai patvirtina Europos Tarybos valstybių prieš korupciją (GRECO) trečiojo vertinimo turo Lietuvos rekomendacijų įgyvendinimo ataskaita, kurioje nurodoma, kad rekomendacijos dėl politinių partijų finansavimo yra įgyvendintos tik iš dalies.

2012 m. sausio 1 d. įsigaliojo nauja politinių partijų finansavimo ir kontrolės tvarka: uždraustos aukos iš juridinių asmenų, sudarytos sąlygos didžiąja dalimi partijas finansuoti per biudžeto skiriamus asignavimus, per pusę sumažintas fizinio asmens aukos dydis.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) nuomone, atsiradus daugiau apribojimų, daugės ir bandymų neteisėtai finansuoti politines partijas ir kampanijas. Be to, pagal dabartinę tvarką STT į finansavimo kontrolės procesą įsitraukia tik tada, kai yra Baudžiamajame kodekse numatytų nusikalstamos veikos požymių.

„Taip yra todėl, kad politinio finansavimo klausimai nėra įtraukti  į Baudžiamąjį kodeksą, todėl STT neturi svertų atidžiau tokius pažeidimus nagrinėti ir atlikti operatyvinį tyrimą. Teikiamu projektu siūlau papildyti kodeksą ir nustatyti baudžiamąją atsakomybę ne tik naudos gavėjui, bet ir partiją ar kampaniją neteisėtai finansuojančiam asmeniui“, – sakė Seimo narių grupės pirmininkė Agnė Bilotaitė.

Jeigu neteisėto finansavimo vertė viršija 13 tūkst. litų, siūloma bausti bauda arba laisvės atėmimu iki ketverių metų. Baudžiamąją atsakomybę siūloma taikyti ir fiziniams, ir juridiniams asmenims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius