Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 11

Seimo nariai vėl nori nuomotis automobilius

Seimo etikos sargai svarsto prašyti parlamento vadovybės, kad vėl būtų galima Seimo nariams nuomotis automobilius už parlamentinei veiklai skirtas lėšas. Pasak Etikos ir procedūrų komisijos narių, dabar kai kurie parlamentarai už šiuos pinigus išlaiko net kelis automobilius. Ankstesnė tvarka buvusi skaidresnė. Nuoma uždrausta „valstiečių“ iniciatyva prieš 2 metus.
Pirmieji Seimo rūmai
Seimo rūmai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tūkstančius eurų mokesčių mokėtojų pinigų dabar parlamentarai leidžia automobilių eksploatavimui, priežiūrai. Seimo etikos sargai siūlo grąžinti automobilių nuomą. Tai, pasak jų, būtų skaidriau ir pinigų ištaškoma mažiau.

„Ta nuoma yra civilizuotas dalykas, jis turi būti ne tai kad neigiamas ir nustumiamas, jis turi būti skatinamas. Visa ta ar dalijimosi ekonomika, ar naujoji ekonomika, jinai gera, pagrįsta dalinimosi principu arba nuomos principu. Tas nuomos uždraudimas arba tas neigiamas požiūris yra pereito šimtmečio požiūris“, – kalbėjo Seimo Etikos ir procedūrų komisijos narys

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Virgilijus Poderys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Virgilijus Poderys

.

Kitas komisijos narys sako, kad nuomos tvarka nepasiteisino, nes kai kurie Seimo nariai nuomavo labai brangias mašinas, vėliau jas išsipirkdami. Dabar galėtų būti ne išperkamoji nuoma, o paprasta, skiriant konkrečią pinigų sumą per mėnesį.

„Dalis Seimo narių išsigudrino ne vienos mašinos pateikti eksploatacijos išlaidas ir draudimo išlaidas, bet kelių mašinų – dvejų, trijų, vos ne visos šeimos. Kontroliuot tą dalyką neįmanoma“, – pasakojo Seimo Etikos ir procedūrų komisijos narys Antanas Matulas.

Turintis kelius automobilius neslepia Artūras Skardžius.

„Aš pirmiausia vieną automobilį draudžiu ir jo neremontuoju, todėl, kad įsigijęs naują automobilį turiu, o eksploatuoju automobilį, kuriuo nuvažiavau praėjusioj kadencijoj 200 tūkst. km važinėdamas po 700 km į savo apygardą pirmyn atgal, todėl atitinka taip, kad reikia kažką paremontuoti“, – aiškino Seimo LSDDP frakcijos narys A.Skardžius.

Vienas iš iniciatorių uždrausti automobilių nuomą buvęs Ramūnas Karbauskis ir toliau laikosi savo – tuomet sprendimas buvo teisingas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Artūras Skardžius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Artūras Skardžius

„Tai yra neskaidrumas, kada žmonės moka už nuomą iš kanceliarinių prekių, po to tas mašinas įsigyja savo asmeninėms reikmėms likutine verte. Tai buvo tie argumentai, jie nesikeičia, taip neturėtų būti ir nebus“, – sakė Seimo LVŽS frakcijos seniūnas R.Karbauskis.

Rasos Juknevičienės teigimu, sprendimas panaikinti automobilių nuomą tada buvęs populistinis. Automobilis, anot parlamentarės, yra svarbi darbo priemonė, ypač išrinktiems atokesniuose rajonuose.

„Pati nė karto nesu pasinaudojusi iki šiol ir buvusia šia galimybe, visada naudojuosi savo automobiliu. Tačiau, žiūrint visai objektyviai, tai man atrodo daug brangiau kainuoja senų automobilių priežiūra – ne visi čia esam milijonieriai susirinkę – negu kad naujo automobilio nuoma“, – kalbėjo Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė R.Juknevičienė.

Per mėnesį Seimo nariui parlamentinėms išlaidoms skiriama vieno vidutinio darbo užmokesčio dydžio suma. Rugsėjį ji siekia 926 eurus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius