Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 13 /13:03

Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio akibrokštas: dėl Krymo „tvarkietis“ šoka pagal Vladimiro Putino dūdelę

Seimas ketvirtadienį priėmė rezoliuciją, kuria išreiškė paramą Ukrainai, jos suverenitetui, nepriklausomybei ir teritorijos vientisumui bei pasmerkė Rusijos veiksmus. Tačiau parlamentarai neteko žado, kai „Tvarkos ir teisingumo“ atstovas Remigijus Žemaitaitis pateikė pasiūlymus, kurie buvo surašyti tarsi klausantis Rusijos prezidento Vladimiro Putino demagogijos. R.Žemaitaitis įsitikinęs, kad jo pasiūlymai tik kenkia Rusijai.
Remigijus Žemaitaitis
Remigijus Žemaitaitis / BFL/T.Urbelionis

Ekonomikos komitetui pirmininkaujantis R.Žemaitaitis iš rezoliucijos projekto pasiūlė išbraukti teiginį, kad planuojamas referendumas dėl Krymo prieštarauja Ukrainos konstitucijai ir jo rezultatai bus neteisėti.

Seimo nariai skandavo „gėda“

Pasiūlė išbraukti teiginį, kad planuojamas referendumas dėl Krymo prieštarauja Ukrainos konstitucijai ir jo rezultatai bus neteisėti.

„Tvarkos ir teisingumo“ atstovas taip pat pasiūlė įrašyti, kad Seimas ragina naują Ukrainos valdžią grįžti prie susitarimo, kuris buvo pasirašytas tarp pabėgusio prezidento Viktoro Janukovyčiaus ir opozicijos.

Prieš kurį laiką spaudos konferenciją surengęs V.Janukovyčius pats kelis kartus pakartojo esantis teisėtas Ukrainos vadovas ir kad susitarimą, kurį mini R.Žemaitaitis, reikia vykdyti. Rusijos propaganda tai taip pat nuolat kartoja.

„Tvarkietis“ taip pat pasiūlė Seimui įrašyti teiginį, kad Lietuva ragina pradėti tyrimą dėl Kijeve vykusių susišaudymų. Apie tokį tyrimą dažnai šneka Rusijos politikai, jie aiškina, kad susidorojimą su žmonėmis neva suorganizavo opozicija.

Išklausę siūlymų parlamentarai Seimo salėje pradėjo skanduoti „gėda“.

Seimo konservatoriai R.Žemaitaičio pasiūlymus pavadino V.Putino pataisomis. „Tvarkietis“ nesulaukė palaikymo ir iš frakcijos kolegų. 

„Pasiklausius vieno frakcijos kolegos šiandien Seime šnekant apie Ukrainą, kažkaip nelabai jauku pasidarė. Labai jau švelniai šnekant“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė tai pačiai frakcijai priklausantis Andrius Mazuronis. 

R.Žemaitaitis: kai kils pilietinis karas, pažiūrėsiu, kas atsakys

R.Žemaitaitis 15min.lt aiškino, kad pasiūlymai gimė tik jo iniciatyva. „Man parodykit, kur mano pasiūlymai atitinka V.Putino? Tai mano asmeninė iniciatyva, nes man buvo šlykštu klausytis, kai A.Paleckis kalbėjo, kad savi šaudė į savus. Ukrainoje dvidešimt metų į priekį šita tema bus diskutuojama, niekada nebus pabaigos, nes nenorima sudėlioti teisinių taškų“, – nustebo jis.

O Kinija ir Tibetas? Tibete neteisėtai veikia Kinijos valdžia, ir armija, ir vidaus reikalų sistemos dirba irgi neteisėtai. Kuo skiriasi Kosovo atsiskyrimas? Tarptautinė bendruomenė nepripažino, kad jis buvo teisėtas? Kažkodėl pripažino, o kodėl nepripažįsta Airijos bandymo atsiskirti? – klausė R.Žemaitaitis.

Anot parlamentaro, siūlymas pradėti tyrimą, kas šaudė į žmones Maidane, yra „prieš Rusiją“. Tuo metu kai kurie Rusijos politikai nuolat kelia šį klausimą, aiškindami, esą į žmones buvo šaudoma ne V.Janukovyčiaus nurodymu, o opozicijos pastangomis.

„Aš ir siūlau, kad reikia ištirti ir paneigti visus Rusijos „pliotkus“ ir pretekstą būti Kryme. Jeigu tarptautiniai stebėtojai pasakys, kad buvo duoti V.Janukovyčiaus nurodymai, kam inkriminuojami karo nusikaltimai? Tiek V.Putinui, tiek V.Janukovyčiui, todėl nesuprantu, ką mano kolegos nori pasakyti“, – aiškino jis.

R.Žemaitaitis teigė, kad  laikinasis Ukrainos prezidentas Olegas Turčynovas galėjo atšaukti naujus Krymo vadovus ir sušaukti naujus parlamento rinkimus, tačiau to nepadarė. „Politiškai sutinku su tuo, ką šneka mano kolegos, intervencija į kitos valstybės teritoriją negalima, apie tai aš nekalbu, bet yra teisinių dalykų, kurių jie nepadarė. Buvo susitarta, kad bus grįžta prie 2004 metų konstitucijos, bet negrįžo, naujas prezidentas savivaliauja lygiai taip pat, kaip V.Janukovyčius“, – teigė jis.

Į klausimą, kodėl, jo nuomone, reikia pripažinti referendumo Kryme rezultatus, politikas atsakė klausimu: „O Kinija ir Tibetas? Tibete neteisėtai veikia Kinijos valdžia, ir armija, ir vidaus reikalų sistemos dirba irgi neteisėtai. Kuo skiriasi Kosovo atsiskyrimas? Tarptautinė bendruomenė nepripažino, kad jis buvo teisėtas? Kažkodėl pripažino, o kodėl nepripažįsta Airijos bandymo atsiskirti? Noriu, kad pradėtume nuo teisinių dalykų.“

R.Žemaitaitis aiškino, kad po referendumo Kryme, kuris numatytas kovo 16 dieną, kils pilietinis karas ir jis teigė tuomet pažiūrėsiantis, kas už tai atsakys.

Seimas pasmerkė Rusijos veiksmus

Veiksmai kelią grėsmę ne tik Ukrainos, kaimyninių šalių, bet ir ES, ir NATO valstybių narių saugumui bei stabilumui Europoje.

Seimo priimtoje rezoliucijoje teigiama, kad Seimas reiškia politinį solidarumą su Ukrainos valdžia ir griežtai smerkia Rusijos karinę agresiją prieš Ukrainą ir dalies Ukrainos okupaciją.

Seimas laikosi nuomonės, kad Rusijos veiksmai, pažeidžiantys dvišalius ir daugiašalius susitarimus dėl Ukrainos suvereniteto ir teritorijos vientisumo užtikrinimo, kelią grėsmę ne tik Ukrainos, kaimyninių šalių, bet ir ES, ir NATO valstybių narių saugumui bei stabilumui Europoje.

Seimas pabrėžė, kad Rusija nereaguoja į aktyvias tarptautinės bendruomenės pastangas taikaus dialogo būdu ieškoti krizinės situacijos politinių sprendimų ir savo vienašaliais veiksmais toliau didina įtampą regione.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius