Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 07 /11:09

Seimo narys pasienyje bandė padėti migrantams su mažais vaikais, bet ryte jie grąžinti į Baltarusiją

Praėjusią parą, pasak Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT), į Lietuvą nebuvo įleistas nė vienas migrantas. Seimo narys Tomas Tomilinas feisbuke paskelbė, kad jis šeštadienio vakarą skubiai vyko padėti pasienyje su Baltarusija įstrigusiai irakiečių šeimai su keturiais mažamečiais vaikais. Migrantai sekmadienį buvo grąžinti į Baltarusiją, o parlamentaras teigė pasienyje pasigendantis humanitarinių savanorių ir užjaučia pareigūnus „liūdnais veidais“.
Tomas Tomilinas
Tomas Tomilinas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Šeima su vaikais prie sienos – ne pirmą dieną

„Nuo ketvirtadienio irakiečių šeima su 4 mažamečiais vaikais buvo išstumta iš Lietuvos ir vėliau iš Baltarusijos, tad šeima įstrigo pasienyje. Jauniausiam vaikui – maždaug dveji“, – rašo T.Tomilinas.

Jis teigė gavęs informacijos iš nevyriausybinių organizacijų, kad pasieniečiai Ignalinos rajone netgi sustabdė savanorius, kurie norėjo suteikti humanitarinę pagalbą užstrigusiai šeimai. Nors pagalbą paėmė ir pažadėjo perduoti, neaišku, ar taip ir atsitiko.

„Tad vakar važiavau į Padvarionių užkardą, prie pat Vilniaus ir Medininkų, ir pranešiau pasieniečiams, kad jau dabar ne Ignalinoje, o prie jų užkardos yra ta pati stumdoma šeima. Ketvirtadienį šeima buvo prie Ignalinos, šiandien prie Vilniaus. Kaip? Nežinome.

O kur buvo prieš Ignaliną? Kiek dienų stumdoma iš vienos šalies į kitą? Vilniaus pasieniečiai iš pradžių nepatikėjo, pasakė, kad čia, prie Vilniaus, tai neįmanoma, visur kameros, briedis nepraeis nepastebėtas, o čia žmonės“, – pasakojo T.Tomilinas.

Su šeima pabendrauti neleido

Galiausiai leido paieškoti patiems, ir šeimą T.Tomilinas su savo grupe rado – už kelių šimtų metrų nuo sienos su Baltarusija. „Jūsų informacija pasitvirtino“, – tokį lakonišką užkardos vado komentarą cituoja parlamentaras.

T.Tomilinas: labai praverstų akredituotų humanitarinių savanorių patarimai pasienyje, t.y. kitos akys, nes kartais pavargusių pareigūnų akys gali nepamatyti.

Iš pradžių su pasieniečiais esą buvo sutarta, kad T.Tomilinui bus leista pabendrauti su šeima ir galbūt įvertinti humanitarinę situaciją, bet netrukus pareigūnai apsigalvojo.

15min skaitytojo nuotr. /Tomas Tomilinas pasienyje bando susitikti su migrantais
15min skaitytojo nuotr. /Tomas Tomilinas pasienyje bando susitikti su migrantais

Po nakties užkardoje išstūmė atgal į Baltarusiją

Irakiečių šeima galiausiai buvo išvežta į Padvarionių pasienio užkardą. Kaip rašo T.Tomilinas, „aprengta, pamaitinta, šiltose patalpose miega“.

Bet tik trumpam. Žurnalistų sekmadienio rytą paklaustas, ar ši šeima šiuo metu yra Lietuvoje, VSAT atstovas Giedrius Mišutis atsakė neigiamai. Kitaip tariant, užkardoje migrantai buvo priglausti labai neilgai – jie netrukus buvo grąžinti į Baltarusiją.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Giedrius Mišutis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Giedrius Mišutis

„Kiekvieno atvejo, kuris būna per praėjusią parą, atskirai neaprašinėjame. Vakar neįleista įvairaus dydžio grupių, kuriose buvo 98 migrantai, penktadienį virš 120 įvairiose grupėse“, – sakė G.Mišutis.

Jis patvirtino, kad šeštadienį iš Baltarusijos į Lietuvą Vilniaus rajone įėjo 6 migrantų grupė ir kad tuo metu ten atvyko T.Tomilinas.

„Tačiau jo buvimas įtakos pasieniečių veiksmams neturėjo įtakos, buvo elgiamasi ir sprendimai priimami kompetentingų pareigūnų.

Šie migrantai po sulaikymo buvo pristatyti į užkardą. Ten pasieniečiai juos pamaitino, davė drabužių persirengti, žmonės sušilo, pailsėjo. Buvo sudarytos sąlygos jiems ramiai išsimiegoti.

Nesant jokių pavojų migrantų sveikatai bei kitų nusiskundimų pagal ekstremaliosios situacijos operacijų vadovės rugpjūčio 2 d. sprendimą šiandien ryte migrantai nebuvo įleisti į Lietuvą“, – pridūrė G.Mišutis.

Neįleidimu VSAT vadina ir tas situacijas, kai fiziškai Lietuvos teritorijoje esantys žmonės nulydimi iki sienos ir jiems nurodoma grįžti į Baltarusijos pusę.

G.Mišutis: pasieniečiai juos pamaitino, davė drabužių persirengti, žmonės sušilo, pailsėjo. Buvo sudarytos sąlygos jiems ramiai išsimiegoti.

VSAT atstovas taip pabrėžė, kad fizinis įžengimas į Lietuvos teritoriją nėra įleidimas. Esą ar įleisti, ar ne, sprendimą priima pareigūnas.

„Pavyzdžiui, į Kauno oro uostą atskrenda asmuo, kuris neturi reikiamų dokumentų. Fiziškai jis yra Lietuvos teritorijoje, gilumoje, bet teisiškai jis nėra įleistas į Lietuvą, nes pasienietis tokio sprendimo nėra priėmęs.

Jis priima sprendimą jo neįleisti, asmuo išskrenda iš Kauno kitu lėktuvu, tačiau tai traktuojama, kad jis nebuvo įleistas į šalį. Taip ir su migrantais pasienyje“, – aiškino G.Mišutis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sieną su Baltarusija Ignalinos rajone saugantys pareigūnai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sieną su Baltarusija Ignalinos rajone saugantys pareigūnai

Ar įleisti, nusprendžia tik pareigūnai

T.Tomilinui kaip tik ir kilo klausimų dėl atsakomybės vien pareigūnams nuspręsti, ar migrantus įleisti dėl humanitarinių priežasčių.

„Važiuojam namo ir galvojam, ar bus dar vienas bandymas juos išstumt? Ne karta kalbėta, kad aiškių kriterijų nėra, sprendžia tik pareigūnai. Vaiko teisės, Raudonasis Kryžius ar kas nors dar dalyvauti negali. Kodėl?

Bet šįkart gal vaiko teisių kontrolierei leis suteikti rekomendacijas dėl pažeidžiamumo. Bus kiek kitaip nei paprastai būna? Nežinom, kaip turi būti. Tik nujaučiam. Nuskaitom iš liūdnų pareigūnų veidų“, – svarstė T.Tomilinas.

„Kasdien medijose skaitom tik apie skaičius neįleistų, apgręžtų, nežinom, kiek tarp jų vaikų, ir daug savaičių girdime vis tą pačią VSAT pranešimo pabaigą: dėl humanitarinių priežasčių įleistų nebuvo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sieną su Baltarusija Ignalinos rajone saugantys pareigūnai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sieną su Baltarusija Ignalinos rajone saugantys pareigūnai

Manau, labai praverstų akredituotų humanitarinių savanorių patarimai pasienyje, t.y. kitos akys, nes kartais pavargusių pareigūnų akys gali nepamatyti. Pagarba jų darbui, sieną saugot šiuo metu labai sunku. Bet politikai bijo leisti jiems padėt. Ar politikai supranta, į ką stumia pareigūnus?“ – klausia T.Tomilinas.

Oficialiai VSAT skelbė, kad per praėjusią parą, nuo šeštadienio vidurnakčio iki sekmadienio, pasieniečiai iš Baltarusijos į Lietuvą draudžiamose vietose neleido patekti 98 migrantams. Įleistųjų į Lietuvą dėl humanitarinių priežasčių šeštadienį nebuvo.

Nuo rugpjūčio pradžios, kai pasieniečiai įgijo teisę neįsileisti draudžiamose vietose iš Baltarusijos einančių užsieniečių, jų į Lietuvą nepateko 5847.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius