Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 09 01

Seimo pirmininkė įvertino kolegos R.Lopatos keliamą temą dėl Rusijos karinio tranzito per Lietuvą

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen yra įsitikinusi, kad kolegos liberalo Raimundo Lopatos keliama tema dėl karinio Kaliningrado tranzito yra reikšminga, tačiau tikina, kad kartais „šiek tiek tirštinamos“ spalvos, ir ragina parlamentarus artėjančioje Seimo sesijoje susikoncentruoti į esminius darbus.
NB8 pirmininkų susitikimo akimirkos
V.Čmilytė-Nielsen / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Tema yra reikšminga, be jokios abejonės. Man kartais susidaro įspūdis, kad šiek tiek tirštinamos spalvos, bet pasikartosiu – tai nėra Liberalų sąjūdžio partijoje ar frakcijoje aptarta tema. Tai yra Seimo nario iniciatyva“, – 15min ketvirtadienį sakė parlamento vadovė.

Jos teigimu, klausimas nebuvo suderintas su Liberalų sąjūdžiu.

„Tai nėra su Liberalų sąjūdžiu derinta pozicija. Tų iniciatyvų, keliamų klausimų, spaudos konferencijų iš pavienių Seimo narių yra labai daug ir įvairiausiais klausimais“, – kalbėjo V.Čmilytė-Nielsen.

„Kiekvienas Seimo narys yra laisvas užduoti klausimus – domėtis įvairiomis temomis. Pats būdamas atitinkamo komiteto nariu, R.Lopata, natūralu, kad domisi, imasi kažkokių veiksmų, dėmesį atkreipia“, – pridūrė ji.

Vis dėlto, pasak Seimo pirmininkės, kiekvienas turėtų atskirai įsivertinti, ar ši tema šiuo metu yra reikšminga.

„Ar tai dabar reikalinga, ar dabar tai yra esminis klausimas – čia jau kiekvieno vertinimo reikalas“, – teigė Seimo pirmininkė ir Liberalų sąjūdžio lyderė.

Ji pabrėžė, kad šiuo metu, artėjant rudens sesijai, parlamento nariai turėtų susikoncentruoti į esminius darbus – biudžeto svarstymą, energetikos kainų amortizavimą.

„Mano galva, mes šioje artėjančioje Seimo rudens sesijoje turime pagrindinius, esminius uždavinius, susijusius su biudžetu, energetikos kainų šuolio amortizavimu, ir tam ir skirsime svarbiausią dėmesį – labai norėtųsi, kad visi kolegos – ne taip ir svarbu, ar iš opozicijos, ar pozicijos – būtų orientuoti į konsensuso paiešką tų svarbiausių klausimų sprendimui“, – kalbėjo V.Čmilytė-Nielsen.

Kas įvyko?

R.Lopata klausimą dėl Kaliningrado karinio tranzito iškėlė šią savaitę. Jis teigė, kad toks tranzitas vyko dar mėnesį po to, kai Rusija jau buvo pradėjusi karą Ukrainoje.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Raimundas Lopata
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Raimundas Lopata

Vis dėlto, parlamentaras teigė, kad ne viską gali atskleisti, nes tai slapta informacija, todėl nepasakė, kas konkrečiai buvo gabenama, bet tvirtino, kad informaciją gavo iš krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko.

A.Anušauskas netrukus 15min patvirtino, kad iki kovo 28 dienos toks tranzitas vyko – per Lietuvą geležinkeliu buvo vežama kariuomenei skirti kuro kroviniai.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Arvydas Anušauskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Arvydas Anušauskas

Tačiau ministras pabrėžė, kad jo nurodymu tranzitas buvo nutrauktas, įvertinus jo nutraukimo pasekmes.

A.Anušauskas taip pat sakė nelinkęs tokio tranzito vadinti kariniu.

Bet klausimą iškėlęs R.Lopata, kuris yra ne tik Seimo Ateities komiteto pirmininkas, bet ir Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys, vis tiek ketina aiškintis tokio tranzito klausimą.

Parlamentaras daro prielaidą, jog karinis tranzitas vyko dėl to, kad buvo stengtasi neeskaluoti įtampos su Rusija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius