Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 10

Seimo pirmininkė: netrukus spręsime dėl tiesioginio valdymo Kalvarijos savivaldybėje

Nors Vyriausybė pasiūlė Seimui iki Kalvarijos savivaldybės tarybos kadencijos pabaigos šios savivaldybės teritorijoje įvesti tiesioginį valdymą, į Seimo darbotvarkę šis klausimas kol kas neįtrauktas. Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, jog dėl tiesioginio valdymo Kalvarijos savivaldybėje Seimas spręs greitu metu. O iki tol savivaldybės meras bando tartis su taryba ir rasti administracijos direktorių, kad tiesioginio valdymo grėsmė išnyktų.
Viktorija Čmilytė-Nielsen
Viktorija Čmilytė-Nielsen / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Antradienį paklausta, kada nutarimas dėl tiesioginio valdymo įvedimo Kalvarijos savivaldybėje atsiras Seimo darbotvarkėje, Seimo pirmininkė V.Čmilytė-Nielsen teigė, kad netrukus.

„Manau, kad gali atsirasti netrukus, dar yra diskutuojama dėl to“, – žurnalistams komentavo ji.

Nors, anot Seimo pirmininkės, šiuo klausimu „daugelis resursų jau yra išnaudoti“.

V.Čmilytė-Nielsen pažymėjo, kad antradienį Seimui teikiama nauja Vietos savivaldos įstatymo redakcija, kurioje apibrėžiamas naujas merų ir tarybos narių galių modelis, padėtų išvengti tokių situacijų, kokia susiklostė Kalvarijos savivaldybėje.

Tiesioginio valdymo grėsmė Kalvarijos savivaldybei kilo po to, kai vasario 17 dieną taryba iš pareigų atleido administracijos direktorių, o laikinai į šias pareigas paskyrė direktoriaus pavaduotoją Karolį Babecką, tačiau ir jis buvo atleistas balandžio 6-ąją.

Pagal įstatymus, kai nutrūksta savivaldybės administracijos direktoriaus įgaliojimai, taryba per 2 mėnesius privalo paskirti savivaldybės administracijos direktorių, kitu atveju savivaldybėje gali būti įvedamas tiesioginis valdymas.

Tokį siūlymą Seimui Vyriausybė jau pateikė, Seimas turi priimti galutinį sprendimą.

O kol jo nėra, savivaldybė dar gali rasti administracijos direktorių ir išvengti tiesioginio valdymo.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Vincas Plikaitis
Arno Strumilos / 15min nuotr./Vincas Plikaitis

Antradienį Kalvarijos savivaldybės meras Vincas Plikaitis teigė, jog bando tartis su valdančiąja dauguma ir rasti sutarimą dėl naujojo nuolat pareigas eisiančio administracijos direktoriaus.

„Kiekvieną dieną ieškome direktoriaus. Šiandien du direktorius pasiūliau valdančiajai daugumai. Jeigu valdančiajai daugumai tiks, ji man pasakys“, – antradienį 15min komentavo meras.

Savivaldybėje įvedus tiesioginį valdymą laikinai apribojamas savivaldos teisės įgyvendinimas, išrinkti vietos politikai (meras, savivaldybės tarybos nariai) yra nušalinami nuo valdymo ir sprendimų priėmimo.

Savivaldybės administracija, kitos savivaldybės įstaigos ir savivaldybės valdomos įmonės tęsia savo veiklą bei vykdo įstatymų nustatytas funkcijas.

Tiesioginį valdymą savivaldybėje per Vyriausybės įgaliotinį įgyvendina Vyriausybė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vyriausybė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vyriausybė

Tiesioginis valdymas savivaldybės teritorijoje negali trukti ilgiau kaip 6 mėnesius, išskyrus numatytas išimtis.

Viena tokių – jei nuo Seimo dėl tiesioginio valdymo sprendimo iki savivaldybės tarybos kadencijos pabaigos liko mažiau kaip vieneri metai.

Šiuo atveju tiesioginis valdymas Kalvarijos savivaldybėje būtų įvedamas iki savivaldybės tarybos kadencijos pabaigos. Savivaldybių tarybų rinkimai numatomi 2023 metų pavasarį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius