Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 22

Įdomioji Seimo rinkimų kandidatų statistika: patyrę politikos vilkai jaunimui vietos lengvai neužleidžia

Didžiausios šalies politinės partijos paskelbė kandidatų į Seimą daugiamandatėje apygardoje sąrašus. Šių sąrašų analizė rodo, kad partijos atsinaujinti neskuba: trys ketvirtadaliai (74 proc.) sąrašų priekyje esančių kandidatų bandė savo jėgas ir 2012 m. Seimo rinkimuose.
Lietuvos Respublikos Seimas
Lietuvos Respublikos Seimas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

15min aiškinasi, kiek politikos naujokų esama tarp dvidešimt penkių sąrašo priekyje esančių narių kiekvienos iš šešių didžiausių Lietuvos partijų – Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP), Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD), Darbo partijos (DP), Liberalų sąjūdžio (LRLS), „Tvarkos ir teisingumo“ partijos (TT) bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) – sąrašuose.

Kurios partijos sąraše yra daugiausia politikos naujokų?

Daugiausia naujokų – LVŽS sąraše. 13 iš 25 šios partijos sąrašo viršūnėje įrašytų narių (52 proc.) 2012 m. nekandidatavo Seimo rinkimuose. Pirmąkart rinkimuose savo jėgas bandys ir sąrašo vedlys Saulius Skvernelis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Gana stipriai atsinaujino ir TT. 11 iš šios partijos pirmajame kandidatų 25-uke esančių asmenų (44 proc.) į Seimo rinkimus eis pirmą kartą.

Kitose partijose politikos debiutantų – daug mažiau. LRLS sąrašo priekyje galima rasti 7 asmenis, nebandžiusius savo jėgų Seimo rinkimuose 2012 m. TS-LKD sąraše tokių kandidatų yra 6. Tuo tarpu LSDP ir DP – tik po vieną. Tai - atitinkamai finansų ministrė Rasa Budbergytė ir Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.

Kurios partijos sąraše – daugiausia esamų Seimo narių?

Ne visi 2012 m. Seimo rinkimuose į sąrašus patekę nariai pateko į Seimą. Kurioje partijoje daugiausia, o kurioje – mažiausia politikos senbuvių, skaičiuojant tik asmenis, kurie 2012 m. ne tik kandidatavo Seimo rinkimuose, bet ir buvo išrinkti?

Daugiausia esamų Seimo narių – LSDP sąrašo viršuje. Tarp pirmųjų 25 LSDP kandidatų 2016 m. Seimo rinkimų daugiamandatėje apygardoje yra net 21 dabartinis Seimo narys.

DP ir TS-LKD sąrašų viršūnėse esamų Seimo narių – po 18. Gerokai atsilieka LRLS ir TT: Tarp pirmųjų 25 liberalų kandidatų esamų Seimo narių yra 9, o „tvarkiečių“ – 8.

Mažiausiai patirties Seime yra sukaupę LVŽS kandidatai – vos trys iš 25 šios partijos sąraše aukščiausiai įrašytų Seimo narių šiuo metu dirba Seime.

Kokie politikai per ketverius metus sąrašuose padarė didžiausią šuolį?

Socialdemokratų partijoje išsiskiria Seimo narė Raminta Popovienė, kuri iš 57 pozicijos 2012 m. partijos Seimo rinkimų sąraše pakilo net į 5-ą, ir Lietuvos socialdemokratų jaunimo sąjungos pirmininkas Ramūnas Burokas, kuris 2012 m. sąraše buvo 130-as, o dabar yra 11-as.

TS-LKD sąraše labiausiai į viršų pakilo Rytų Europos studijų centro Politikos analizės ir tyrimų skyriaus vyresnysis analitikas Laurynas Kasčiūnas, kuris 2012 m. partijos daugiamandatės apygardos sąraše buvo 80-as, o dabar užima 11 poziciją.

DP sąraše savo pozicijas sustiprino teisingumo viceministras Giedrius Mozūraitis, iš 54 vietos 2012 m. sąraše pakilęs į 10 vietą 2016 m. sąraše. Taip pat buvimas ministrėmis padėjo Algimantai Pabedinskienei ir Audronei Pitrėnienei – socialinės apsaugos ir darbo ministrė A.Pabedinskienė iš 51 vietos pakilo į 23-ąją, o švietimo ir mokslo ministrė A.Pitrėnienė iš 47 vietos į 24-ąją.

LRLS sąraše aukštyn palypėjo Klaipėdos savivaldybės tarybos narys, partijos vedlio Eugenijaus Gentvilo sūnus Simonas Gentvilas (iš 37 pozicijos 2012 m. į 6 poziciją šiemet) ir Anykščių rajono savivaldybės tarybos narys Lukas Pakeltis (iš 68 pozicijos 2012 m. į 13 poziciją šiemet).

TT sąraše pakilo Seimo narys Kęstutis Bartkevičius (iš 36 pozicijos į 8-ą), LVŽS sąraše reikšmingai aukštyn pajudėjusių politikų nebuvo.

Kas yra ryškiausi naujokai partijų sąrašuose?

Vienintelė socialdemokratų naujokė dvidešimtpenketuke – trečiu numeriu į sąrašą įrašyta R.Budbergytė, kuri šiuo metu yra finansų ministrė, o anksčiau buvo valstybės kontrolierė, Lietuvos deleguota atstovė Europos audito rūmuose.

TS-LKD į sąrašą pirmąkart įtraukė žinomą menininką, Vytauto Kernagio sūnų Vytautą Kernagį jaunesnįjį. Taip pat su TS-LKD į Seimą eis Ingrida Šimonytė, anksčiau šios partijos buvusi deleguota finansų ministre. Tarp pirmųjų 25 TS-LKD sąrašo narių vietos atsirado ir dar dviem ne politikoje pirmiausia išgarsėjusiems asmenims – operos solistui Vytautui Juozapaičiui ir krepšininkui Sergejui Jovaišai. Tiesa, abu šie žmonės su partija kandidatavo ir 2012 m.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sergejus Jovaiša
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sergejus Jovaiša

DP savo sąraše vietos rado dviem praeityje žymiems politikams – Gediminui Vagnoriui ir Vidmantui Žiemeliui, kurie 2012 m. į Seimą nesėkmingai patekti bandė su Krikščionių partija.

LRLS pasitiki sportininkais. Su šia partija į Seimą pirmąkart kandidatuos disko metikas Virgilijus Alekna, galiūnas Žydrūnas Savickas. Taip pat į Seimą patekti su LRLS sieks buvęs krepšininkas, Vilniaus savivaldybės tarybos narys Linas Kvedaravičius ir šachmatininkė, dabartinė Seimo narė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Kartu su TT į Seimą patekti bandys ypač margas debiutantų būrys. Jame – radijo stoties „Pūkas TV“ savininkas Kęstutis Pūkas, aplinkos apsaugos ministras Kęstutis Trečiokas, buvęs Lietuvos banko vadovas Romualdas Visokavičius, meteorologė Audronė Galvonaitė, buvęs Tautininkų partijos vedlys Julius Panka.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Audronė Galvonaitė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Audronė Galvonaitė

LVŽS sąrašą į rinkimus ves anksčiau į Seimą nekandidatavęs buvęs vidaus reikalų ministras ir policijos generalinis komisaras S.Skvernelis. Tarp kitų aukščiausias pozicijas užimančių partijos sąrašo naujokų – psichiatras Aurelijus Veryga, archeologas Eugenijus Jovaiša, buvęs Premjero Algirdo Butkevičiaus patarėjas finansų klausimais Stasys Jakeliūnas, buvęs Specialiųjų tyrimų tarnybos Panevėžio valdybos vadovas, dabartinis Seimo narys Povilas Urbšys. Taip pat su LVŽS į Seimą patekti bandys nuo vaikystės su neįgaliojo vežimėliu nesiskiriantis verslininkas Justas Džiugelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius