-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 12 /10:28

Balsai suskaičiuoti: Seimo rinkimuose – konservatorių pergalė, Laisvės partijos sėkmė, LLRA rinkimų kartelės neįveikė

Pirmasis 2020 m. Seimo rinkimų ratas sėkmingiausias buvo Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams (TS-LKD). Suskaičiavus visus balsus, ši šiuo metu opozicijoje esanti partija po pirmojo rinkimų rato tapo lydere. Ji sulaukė 24,80 proc. rinkėjų pasitikėjimo, ir, pagal dabartinę situaciją, daugiamandatėje apygardoje iškovojo 23 mandatus. Antroje vietoje yra „valstiečiai“, o trečioje vietoje – Darbo partija, nežymiai pralenkusi socialdemokratus. Šie savo ruožtu nežymiai pralenkė Laisvės partiją, kuriai rinkimai buvo labai sėkmingi. Už brūkšnio liko Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga.
Rinkimų nakties rezultatai
Rinkimų nakties rezultatai / 15min nuotr.

Apie 10:30 val. ryto Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) paskelbė duomenis iš visų 1989 rinkimų apylinkių.

Vis dėlto išlieka intriga, kaip partijoms susiklostys antrasis rinkimų turas ir kas po jo turės daugiausia vietų Seime, formuos valdančiąją koaliciją bei Vyriausybę. Per praėjusius Seimo rinkimus pirmajame ture taip pat geriausiai pasirodė konservatoriai. Tačiau per antrąjį rinkimų ratą vienmandatėse apygardose sėkmingiau pasirodė LVŽS.

Kiek mandatų turės partijos?

Antroje vietoje šiemet daugiamandatėje apygardoje likę LVŽS, dabartiniais duomenimis, gavo 17,50 proc. rinkėjų balsų ir daugiamandatėje apygardoje iškovojo 16 mandatų.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Trečioje vietoje – atsigavusi po ketverių metų pertraukos į Seimą sugrįžusi Darbo partija. Ši partija gavo 9,47 proc. balsų ir Seime turės 9 mandatus.

Ketvirtoje vietoje liko Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP). Už šią partiją balsavo 9,26 proc. rinkėjų, ji preliminariai turės 9 mandatus.

Penktoje vietoje – daugelį savo geru pasirodymu nustebinusi Laisvės partija. Už šią partiją balsavo 9,02 proc. rinkėjų, ji gavo 8 mandatus.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

Šeštoje vietoje liko Liberalų sąjūdis. Ši partija gavo 6,79 proc. balsų ir turės 6 mandatus.

Į Seimą nebepateks Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠSS). 8 valandos ryto duomenimis, už šią partiją balsavo 4,82 proc. rinkėjų.

Likusios partijos irgi neperžengė 5 proc. barjero daugiamandatėje apygardoje. Mažiausiai iki šios ribos iš likusių partijų trūko Lietuvos socialdemokratų darbo partijai, gavusiai 3,17 proc. balsų.

Centro partija-tautininkai gavo 2,28 proc. balsų. Nacionalinis susivienijimas gavo 2,14 proc. balsų. „Laisvės ir teisingumo“ partija – 1,99 proc. balsų. Kitos partijos daugiamandatėje apygardoje neperžengė 2 proc. ribos.

Kaip kam sekėsi vienmandatėse apygardose?

Didžiojoje dalyje vienmandačių apygardų antrojo turo prireiks. Jau aišku, kad per pirmąjį Seimo rinkimų turą Seimo narių mandatus vienmandatėse apygardose tikrai iškovojo tik trys Seimo nariai, jau pirmajame Seimo rinkimų rate sulaukę daugiau negu 50 proc. savo apygardos rinkėjų pasitikėjimo. Du iš jų – LLRA-KŠS atstovai.

Tai Beata Petkevič, kuri laimėjo rinkimus Šalčininkų-Vilniaus apygardoje, ir Česlavas Olševskis, triumfavęs Medininkų apygardoje. Už B.Petkevič balsavo 59 proc. jos apygardos rinkėjų, už Č.Olševskį – 52,44 proc. jo apygardos rinkėjų.

Pirmajame rate mandatą iškovojo ir TS-LKD sąrašo lyderė Ingrida Šimonytė. Antakalnio rinkimų apygardoje už ją savo balsą atidavė 60,72 proc. apygardos rinkėjų.

Likusiose 68-iose vienmandatėse apygardose tikrai prireiks antrojo rinkimų turo. Ankstyvo pirmadienio ryto duomenimis, 35-iose iš jų pirmajame rate geriausiai pasirodė TS-LKD kandidatai, 13-oje – „valstiečių“ kandidatai, 5 – Liberalų sąjūdžio kandidatai, keturiose – socialdemokratų kandidatai, dviejose – Socialdemokratų darbo partijos kandidatai.

Taip pat yra po vieną apygardą, kur pirmajame rate daugiausia balsų gavo Laisvės partijos kandidatas, „Laisvės ir teisingumo“ kandidatas, Lietuvos žaliųjų partijos kandidatas, LLRA-KŠS kandidatas ir Darbo partijos kandidatas. Keturiose apygardose pirmauja save patys išsikėlę kandidatai.

TS-LKD lyderis Gabrielius Landsbergis Centro-Žaliakalnio apygardoje Kaune antrajame rate susirems su „valstiete“ Audrone Jankuviene. Pirmajame rate, negalutiniais duomenimis, G.Landsbergis šioje apygardoje triumfavo didele persvara: už jį balsavo 38,04 proc. apygardos rinkėjų, už A.Jankuvienę – 12,77 proc. rinkėjų.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis Pilaitės-Karoliniškių apygardoje Vilniuje antrajame rate kovos su konservatore Radvile Morkūnaite-Mikulėniene. Pirmajame rate, suskaičiavus visų apylinkių rezultatus, premjeras nuo konservatorės atsiliko stipriai: ji gavo 30,14 proc. balsų, už S.Skvernelį balsavo 14,38 proc. rinkėjų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas Utenos apygardoje antrajame rate varžysis su konservatoriumi Edmundu Pupiniu. Pirmajame rate socialdemokratų lyderis smarkiai atsiliko nuo varžovo – už G.Palucką balsavo 19,99 proc. apygardos rinkėjų, o už E.Pupinį balsavo 29,46 proc. apygardos rinkėjų.

Liberalų sąjūdžio lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen antrajame rate Senamiesčio-Žvėryno apygardoje Vilniuje varžysis su konservatoriumi Mykolu Majausku. Pirmajame rate abu kandidatai pasirodė beveik lygiai – už M.Majauską balsavo 28,92 proc. rinkėjų, o už V.Čmilytę-Nielsen balsavo 27,97 proc. rinkėjų.

Pasaulio lietuvių apygardoje antrajame rate varžysis Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė ir TS-LKD atstovė Dalia Asanavičiūtė. Pirmajame rate A.Armonaitė susilaukė 34,31 proc. apygardos rinkėjų pasitikėjimo, už D.Asanavičiūtę balsavo 25,85 proc. apygardos rinkėjų.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis Raudondvario apygardoje antrajame rate varžysis su socialdemokrate Raminta Popoviene. Pirmajame rate su Liberalų sąjūdžiu į rinkimus šiemet einantis V.Pranckietis iškovojo 26,21 proc. balsų, jo varžovė – 25 proc. balsų.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

„Laisvės ir teisingumo“ pirmininkas Remigijus Žemaitaitis, nors jo partija daugiamandatėje apygardoje 5 proc. ribos neperžengė, dar gali tikėtis patekti į Seimą. Jis Kelmės-Šilalės apygardoje antrajame rinkimų rate varžysis su TS-LKD atstovu Jonu Gudausku. Pirmajame rate R.Žemaitaitis susilaukė 28,36 proc. apygardos rinkėjų pasitikėjimo, už J.Gudauską balsavo 23,84 proc. rinkėjų.

Buvęs Vilniaus meras Artūras Zuokas į Seimą greičiausiai nepateks. Šeškinės-Šnipiškių apygardoje jis liko trečias, nusileisdamas TS-LKD kandidatui Mindaugui Lingei ir Laisvės partijos kandidatei Morganai Danielei.

Į Seimą tikrai nepateks Lietuvos centro partijos-tautininkų sąrašo lyderis Naglis Puteikis. Šio politiko vedamas sąrašas neperžengė 5 proc. barjero, o pats politikas Danės apygardoje liko tik ketvirtas, gavęs 10,53 proc. balsų.

O štai Petras Gražulis turi šansų likti Seime. Jis Gargždų rinkimų apygardoje antrajame rate susirems su konservatore Rasa Petrauskiene. Pirmajame rate P.Gražulis gavo 21,36 proc. balsų, jo varžovė gavo 20,16 proc. balsų.

Buvęs ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius antrajame Seimo rinkimų rate Vilkaviškio apygardoje varžysis su LVŽS atstovu Kęstučiu Smirnovu. A.Butkevičius pirmajame rate gavo 30,08 proc. balsų, K.Smirnovas – 22,64 proc. balsų. Šie politikai šioje apygardoje antrajame rate buvo susirėmę ir prieš ketverius metus, tąsyk triumfavo „valstietis“.

Ką reitingavo rinkėjai?

VRK jau skelbia ir partijų sąrašų narių gautus pirmumo balsus. Kadangi dar ne visos apylinkės suskaičiuotos, nežymių persirikiavimų pagal gautus pirmumo balsus dar gali būti, bet reikšmingai šie sąrašai taip pat jau nesikeis.

Preliminariais VRK duomenimis, pagal pirmumo balsus Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų rinkimų sąraše pirmauja ir į Seimą per daugiamandatės apygardos sąrašą pateks Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Agnė Bilotaitė, Laurynas Kasčiūnas, Arvydas Anušauskas, Paulius Saudargas, Žygimantas Pavilionis, Mykolas Majauskas, Jurgis Razma, Monika Navickienė, Audronius Ažubalis, Laima Liucija Andrikienė, Vytautas Juozapaitis, Dainius Kreivys, Jurgita Šiugždinienė, Arūnas Valinskas, Vytautas Kernagis, Gintarė Skaistė, Paulė Kuzmickienė, Matas Maldeikis ir Kęstutis Masiulis.

Suskaičiavus didžiąją dalį rinkėjų balsų, „valstiečių“ sąraše daugiausia pirmumo balsų gavo ir į Seimą patekti turėtų šie Seimo nariai: Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis, Aurelijus Veryga, Agnė Širinskienė, Tomas Tomilinas, Rima Baškienė, Aušrinė Norkienė, Linas Kukuraitis, Valius Ąžuolas, Kęstutis Mažeika, Giedrius Surplys, Algirdas Stončaitis, Eugenijus Jovaiša, Dainius Gaižauskas, Jonas Jarutis ir Lukas Savickas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Balsavusieji už Darbo partiją daugiausia pirmumo balsų atidavė Vigilijui Juknai, Antanui Guogai, Mindaugui Puidokui, Andriui Mazuroniui, Ievai Kačinskaitei-Urbonienei, Valentinui Bukauskui, Vytautui Gapšiui, Viktorui Fiodorovui ir Vaidai Giraitytei. Jie, preliminariais duomenimis, pateks į Seimą.

Socialdemokratų partijos rinkėjai daugiausia pirmumo balsų skyrė Gintautui Paluckui, Rasai Budbergytei, Juliui Sabatauskui, Algirdui Sysui, Linui Jonauskui, Vilijai Targamadzei, Orintai Leiputei, Algimantui Salamakinui ir Dovilei Šakalienei. Jie irgi turėtų patekti į Seimą.

Išankstiniais duomenimis, Laisvės partijos rinkimų sąraše aukščiausiai reitinguoti buvo ir į Seimą turėtų patekti Aušrinė Armonaitė, Morgana Danielė, Tomas Vytautas Raskevičius, Vytautas Mitalas, Monika Ošmianskienė, Evelina Dobrovolska, Artūras Žukauskas ir Nerijus Vitkauskas.

Taip pat negalutiniais duomenimis balsavusieji už Liberalų sąjūdį daugiausiai pirmumo balsų atidavė Viktorijai Čmilytei-Nielsen, Viktorui Pranckiečiui, Eugenijui Gentvilui, Virgilijui Aleknai, Simonui Gentvilui ir Kęstučiui Glaveckui. Jie irgi turėtų patekti į Seimą.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė Nielsen
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė Nielsen

Na, o LLRA-KŠS rinkėjai daugiausia pirmumo balsų skyrė Ritai Tamašunienei, Jaroslavui Narkevičiui, Vandai Kravčionok ir Zbignevui Jedinskiui. Į Seimą, jei LLRA-KŠS būtų peržengusi 5 proc. barjerą, būtų patekę ir jie.

Rinkėjų aktyvumas

Šiuose Seimo rinkimuose dalyvavo 47,16 proc. rinkėjų, rodo VRK duomenys. Sekmadienį Seimo rinkimuose balsavo 35,52 proc. rinkėjų. Dar 11,64 proc. rinkimų teisę turinčių gyventojų balsavo iš anksto.

Primename, kad per 2016 m. Seimo rinkimų pirmąjį turą daugiausia parlamentarų mandatų laimėjo konservatoriai.

Tačiau po dviejų savaičių vykusiame pakartotiniame balsavime vienmandatėse rinkimų apygardose visas kitas partijas „nušlavė“ valstiečiai. Iš viso LVŽS iškovojo 54 vietas Seime, TS-LKD – 30.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius