Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 21 /12:47

Seimo rinkimuose ketina dalyvauti 22 partijos

Pirmadienį Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) baigė politinės kampanijos dalyvių registraciją ir pradėjo priiminėti kandidatų rinkimuose pareiškinius dokumentus. Norą dalyvauti rinkimuose pareiškė 22 partijos ir jų keliami kandidatai bei 27 save išsikėlę asmenys, rodo VRK duomenys.
Vilniaus savivaldybėje vyksta išankstinis balsavimas prezidento rinkimų antrajame ture
Rinkimai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Rinkimuose ketina kandidatuoti: Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Lietuvos socialdemokratų partija, Lietuvos socialdemokratų darbo partija, Liberalų sąjūdis, Lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga.

Taip pat – Centro partija „Gerovės Lietuva“, Darbo partija, partija „Drąsos kelias“, partija „Kartų solidarumo sąjunga-Santalka Lietuvai“, Kovotojų už Lietuvą sąjunga, Krikščionių sąjunga, Laisvės partija, Lietuvių tautininkų ir respublikonų sąjunga, Lietuvos liaudies partija, Lietuvos žaliųjų partija, Nacionalinis susivienijimas, partija „Jaunoji Lietuva“, partija „Lietuvos sąrašas“ ir partija „Rusų aljansas“.

Rinkimuose registravosi ir Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai), nors greitu metu sąrašuose šio pavadinimų turėtų nelikti. Vietoje jo turėtų rastis naujo darinio pavadinimas – partija „Laisvė ir teisingumas“.

Anksčiau VRK svetainėje tarp politinės kampanijos dalyvių buvo galima rasti ir partiją „Tvarka ir teisingumas“, tačiau pasirodo, jog likviduojama organizacija negalėjo teikti paraiškos.

„Turime žinių, kad buvę kolegos, kad ir kaip bebūtų keista – Seimo nariai, Vyriausioje rinkimų komisijoje bandė registruotis savarankiškais politinės kampanijos dalyviais“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas buvęs „tvarkiečių“ atsakingasis sekretorius Almantas Petkus. Dėl to, anot jo, planuojama kreiptis į prokuratūrą.

Partijos ir atskiri kandidatai tik registravęsi politinės kampanijos dalyviais gali teikti pareiškinius dokumentus, kelti kandidatų sąrašą daugiamandatėje rinkimų apygardoje.

„Pareiškinius dokumentus politinės partijos, kurios kelia kandidatus rinkimuose, teikia Vyriausiajai rinkimų komisijai, o save savarankiškai keliantys kandidatai pareiškinius dokumentus teikia apygardų rinkimų komisijoms“, – 15min komentavo VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė.

Save keliantys kandidatai, norėdami dalyvauti Seimo rinkimuose, dar turės rinkti parašus.

„Kandidatai, rinkimuose save keliantys savarankiškai, pateikę pareiškinius dokumentus, gauna parašų rinkimo lapus ir jiems iki rugpjūčio 27 dienos reikia surinkti ne mažiau kaip tūkstantį jų kandidatūrą remiančių rinkėjų parašų. Tuomet apygardos rinkimų komisija patikrina ir nustato, ar kandidatas atitinka įstatymo reikalavimus, ar ne. Jei atitinka, VRK tokį asmenį registruoja kandidatu ir jis toliau dalyvauja rinkiminėje kovoje“, – paaiškino L.Matjošaitytė.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė

Ankstesniais metais Seimo rinkimuose planavo dalyvauti panašus skaičius partijų: 2016 metais – 19, 2012 metais – 27, 2008 metais – 18.

Seimo rinkimai vyks spalį. Daugiau naujienų apie juos – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius