-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 31

Šeimos gydytojų kasdienybė lyg siaubo filmas: per dieną – 60 pacientų, du trečdaliai neregistruotų

Lietuvoje pradėjus vyrauti koronaviruso omikron atmainai, šeimos gydytojų darbo krūvis išaugo dvigubai. Nors situacija šalies ligoninėse išlieka stabili, poliklinikų gydytojų kabinetai kemšasi, o neregistruotų pacientų yra apie du trečdaliai. Šeimos gydytojų teigimu, visi laisvi laikai užimti kelioms dienoms į priekį, o per dieną tenka pakonsultuoti net apie 50-60 pacientų.

Nuogąstauja dėl pacientų

Karoliniškių poliklinikos šeimos gydytoja Rima Piličiauskienė 15min sakė, kad dėl padidėjusio krūvio gydytojai susidurs su pertekliniu mirčių skaičiumi ne tik dėl COVID-19.

„Dabar nuogąstavimai kyla ne tik dėl milžiniškų krūvių, kurie kartu su diagnozuojamomis virusinėmis ligomis didėja, bet ir dėl lėtinėmis ligomis sergančių pacientų, kurie praranda galimybę patekti pas šeimos gydytoją dėl didelės apkrovos“, – teigė gydytoja.

R.Piličiauskienė pasakojo, kad gydytojai bendromis jėgomis stengiasi susitvarkyti su COVID-19 infekcija, tačiau koronaviruso bangai atslūgus, panašu, turėsime mirčių ir lėtinių ligų skaičiaus augimą, kadangi medikai kol kas neturi galimybės tinkamai sureaguoti ir suteikti medicinines paslaugas visiems pacientams.

Dabar nuogąstavimai kyla ne tik dėl milžiniškų krūvių, bet ir dėl lėtinėmis ligomis sergančių pacientų.

Anot gydytojos, situacija šalies ligoninėse išlieka stabili, tačiau poliklinikose pacientų tik daugėja, o daugiau nei pusė sergančiųjų pas gydytoją negali papulti dėl eilių.

„Mes paprašėme mūsų įstaigos administracijos skirti mums viršvalandžius ir nusižengdami įprastai taisyklei, kad kas 15 minučių konsultuosime, paprašėme dažnesnių konsultacijų, kad galėtume suteikti kuo daugiau informacijos pacientams. Jeigu bent vienas gydytojas iškrinta iš darbų, tai automatiškai tie 50-60 pacientų patenka pas kitus“, – situaciją poliklinikoje komentavo gydytoja.

Primena siaubo filmą

Lietuvos bendrosios praktikos (šeimos) gydytojų asociacijos prezidentas Julius Kalibatas juokavo, kad šeimos gydytojo darbo diena šiuo įtemptu laikotarpiu primena siaubo filmą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Julius Kalibatas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Julius Kalibatas

„Gydytojai perdirba savo valandas. Jie išsekę, pervargę. Daugeliui tikrai aiškus perdegimo sindromas. Jeigu pacientų skaičius dar didės, susitvarkyti bus tikrai sunku“, – taip apie šeimos gydytojų darbą kalbėjo J.Kalibatas.

Medikai taip pat teigia, kad daug laiko užima nedarbingumo pažymėjimų išdavimas. Per dieną medikai vidutiniškai išduoda apie 40 nedarbingumo pažymėjimų. Šis laikas galėtų būti skirtas svarbių susirgimų diagnostikai ir pacientų konsultacijoms.

Jeigu pacientų skaičius dar didės, susitvarkyti bus tikrai sunku.

„Matome, kad susirgimų skaičius nuosekliai auga. Pavyzdžiui, šiandien yra apie 20 tūkst. nedarbingumo pažymėjimų, iš jų apie 15 tūkst. dėl ligos, o kiti dėl izoliacijos arba dėl kito žmogaus priežiūros“, – teigė „Sodros“ Komunikacijos patarėja Malgožata Kozič.

NVSC perėmė tik dalį darbų

Nuo sausio 17 d. nedarbingumo pažymėjimus izoliuotiems asmenims išduoda Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), tačiau gydytojai teigia, kad iš jų perimta tik nedidelė darbo dalis.

„Dalį darbų perėmė NVSC ir tai tikrai labai gerai, bet yra toks siūlymas ir kitų šalių patirtis, kad tokius nedarbingumo pažymėjimus, kurie nereikalauja medicininio įsikišimo, nes iš tikrųjų žmonės pakankamai išprusę ir tikrai žino, kada vartoti paracetamolį, kada jų būklė blogėja ir kada reikia gydytojo konsultacijos, galėtų suteikti „Sodra“, – tikino R.Piličiauskienė.

Karoliniškių poliklinikos gydytoja tvirtino, kad taip galima būtų pritaikyti Skandinavijoje pasitvirtinusį sprendimą. Tuo tarpu „Sodros“ atstovė teigia, kad toks pasiūlymas jau yra svarstomas.

„Galbūt ateityje bus tokia galimybė, kad taip pat ir „Sodra“ išduos nedarbingumo pažymėjimus. Ji išduotų tik tiems žmonėms, kurių padėtis nereikalauja specifinių medicininių žinių, pavyzdžiui, tiems, kurie turi izoliuotis arba, pavyzdžiui, jeigu vėl būtų įvestas karantinas ir, tarkime, uždaromos ugdymo įstaigos, tai tėvams, kurie prižiūri vaikus namuose, į pagalbą taip pat ateitų „Sodros“ specialistai“, – pridūrė M.Kozič.

Šiuo metu pasiūlymas „Sodrai“ suteikinėti nedarbingumo pažymėjimus dar yra derinamas. Kol kas nedarbingumo pažymėjimus dėl COVID-19 išduoda tik gydytojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius