Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 07 16

Šeimos mieste Alytuje – ypatingas dėmesys vaikams

Daugiabučiuose gyvenantys alytiškiai pastaruoju metu išgirsta vis daugiau džiugaus vaikų klegesio kiemuose – čia juos išvilioja naujai įrengtos, spalvingos žaidimų aikštelės – tokios, kokių norėjo patys gyventojai.
Vaikų žaidimų aikštelės
Vaikų žaidimų aikštelės / Alytaus miesto savivaldybės nuotr.
Temos: 3 Vaikai Šeima Alytus

Alytaus miesto savivaldybė iki šių metų rudens planuoja įrengti šešiolika saugių žaidimų aikštelių vaikams, kad mažieji turėtų ką veikti prie pat savo namų.

Šiuo metu jau baigiama įrengti vienuolika žaidimų aikštelių, dar penkios jų atsiras vėliau. Vaikai galės smagiai laiką leisti laipiodami ant karstynių, pramogaudami ant čiuožyklų, sūpynių, žaisdami smėlio dėžėse ar naudodamiesi kitais vaikų laisvalaikiui skirtais įrenginiais – visa tai spėjo įvertinti ir mažieji, ir suaugusieji.

Alytaus miesto savivaldybė pirmuosius žingsnius įrenginėdama naujas vaikų žaidimų aikšteles žengė prieš pora metų. „Jau tada buvo pradėti ardyti ir šalinti seni, pavojingi žaidimų įrenginiai, stūksoję daugiabučių kiemuose, metaliniai karkasai. Esu apsilankęs ne vienoje aikštelėje ir stebėjęs, kaip vyksta įrengimo darbai“, – sako Alytaus vicemeras Tautvydas Tamulevičius.

Tąkart bendruomenės buvo kviečiamos žaidimų aikšteles vaikams įsirengti dalinio dalyvavimo būdu, kai pusę sumos skiria savivaldybė, o likusią – patys gyventojai, tačiau tokia galimybe pasinaudojo tik kelios bendruomenės.

Naujas žaidimų aikšteles buvo planuota įrengti dar pernai, tačiau rangovas, su kuriuo buvo pasirašyta sutartis, darbus vykdyti atsisakė ir planus teko nukelti. Neilgam – šių metų pavasarį darbai prasidėjo, o alytiškiai jau mato akivaizdžius rezultatus.

Vaikų žaidimų aikštelės suvienijo gyventojus

„Prieš įrenginėdami vaikų žaidimų aikšteles, pirmiausia kalbėjome su aplinkiniais gyventojais, kurie išsakė savo vizijas bei norus, kaip viskas turėtų atrodyti, kas yra reikalinga. Juk būtent jie geriausiai žino, ko reikia jų vaikams. Aišku, paprasčiausias variantas būtų nupirkti vienodus įrenginius ir visur padaryti lygiai taip pat, bet norėjosi, kad bendrijos gautų tai, ko reikia, o ne ką patogu nupirkti“, – sakė Alytaus vicemeras Tautvydas Tamulevičius.

Neseniai jis lankėsi jau įrengtose žaidimų aikštelėse, bendravo su vaikais. Kai kurie mažieji skundėsi, kad aikštelėse kartais pasirodo paaugliai, kurie elgiasi neatsakingai ir gali ką nors sugadinti.

Alytaus miesto savivaldybės nuotr. /Vaikų žaidimų aikštelės
Alytaus miesto savivaldybės nuotr. /Vaikų žaidimų aikštelės

T.Tamulevičius pripažįsta, kad galimybių prie kiekvienos aikštelės pastatyti policijos pareigūno nėra, tad labai svarbu, kad šalia gyvenantys žmonės būtų suinteresuoti rūpintis turtu, kuris skirtas jų vaikų gerovei ir pastebėję tyčia gadinamus įrenginius, apie tai praneštų. „Vieno teisingo atsakymo, kaip paskatinti atsakingumą, nėra. Savivaldybė negali visko sužiūrėti taip, kaip gyventojai, bendruomenė, todėl tikimės, kad alytiškiai skirs daugiau dėmesio ir atsakomybės – lygiai taip pat, kaip bendruomenė sprendė, kokios vaikų žaidimo aikštelės turėtų būti, kas jose turėtų stovėti“.

Vicemeras tikisi, kad visi kartu nusprendę alytiškiai taip pat bendromis jėgomis rūpinsis, kad žaidimų aikštelės būtų tvarkingos. „Pasitaiko visko, kartais ir varžtelis koks nors atsisuka, ir žinoma, tuo pasirūpinti gali ir savivaldybės darbuotojai, tačiau tokius dalykus pirmiausia pamato ir pastebi bendruomenės žmonės, kurių vaikai čia pat žaidžia“, – kalbėjo T. Tamulevičius.

Dėmesys ir jaunimui

Pasak Alytaus vicemero, investicija į vaikų ir jaunimo ateitį Alytuje yra kur kas didesnė: atnaujinamos darželių teritorijos, pramogų yra ir toliau tik daugės Jaunimo parke, lauko treniruokliai atsiras ir parkelyje prie prekybos centro „Jotvingis“.

„Galvojame apie skirtingo amžiaus jaunuolius ir jiems skirtas aikšteles, kad patenkintume laisvalaikio, užimtumo poreikius. Planuojami patys įvairiausi darbai – aikštelė lauko gimnastams, dviračių trasa, kuri per šiuos ir kitus metus atsiras šalia riedutininkų aikštelės. Visa tai yra tam, kad jaunimas, paaugliai turėtų ką veikti, propaguotų sveiką gyvenimo būdą, o mes sukurtume reikiamas sąlygas.

Jei mieste nebus infrastruktūros, tai niekas ja ir nesinaudos. Tikslas yra labiau pritaikyti miesto infrastruktūrą šeimoms, kad jos norėtų čia kurtis. Norint užimti jaunimą, reikia turėti ką jam pasiūlyti. Technologijos yra gerai, bet fizinis aktyvumas taip pat reikalingas, tad aš esu už jo skatinimą. Mums svarbu ir vaikų, ir paauglių užimtumas, jaunimo laisvalaikis“, – teigė T.Tamulevičius.

Alytaus gyventojai negaili komplimentų naujosioms žaidimų aikštelėms

Vicemeras pabrėžia, kad tai yra pradžia ir išties labai džiugu, kad šeimos ir vaikai įvertina šias aikšteles, dalinasi savo nuomonėmis. Gali užtrukti, kol bus įrengta tinkama infrastruktūra vaikams, šeimoms, tačiau jau dabar Alytaus miestas tampa vis gyvesnis ir patrauklesnis, kuriame netrūksta vaikų čiauškėjimo.

Alytiškiai taip pat teigiamai įvertino pokyčius mieste ir teigė, kad sutvarkytose naujose aikštelėse visada yra ką veikti mažiesiems, o švarios ir gražios erdvės iškart patraukia akis, gerėja sąlygoms šeimoms, vaikams, o pats miestas gražėja. Gyventojai teigė pastebintys, kad naujų aikštelių vis daugėja ir tai vertinantys, nes taip skatinamas ir tarpusavio bendravimas – tiek suaugusiųjų, tiek vaikų.

Naujos žaidimų aikštelės įrengtos savivaldybei, o ne privatiems asmenims priklausančiose teritorijose, kuriose yra nemažai daugiabučių, daugiau erdvės. Taip pat buvo atsižvelgta į tai, kad netoliese nebūtų vaikų darželių, kuriuose esančiais žaidimų įrenginiais po darbo valandų vaikai gali naudotis.

Šešiolikos aikštelių įrengimas savivaldybei kainuos virš 70 tūkstančių eurų, kadangi vienai aikštelei įrengti reikia daugiau nei 4 tūkstančių eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius