-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 15

Seimui pristatyta kandidatė į generalines prokurores: sulaukė klausimų apie rezonansines bylas

Prezidento Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja Jūratė Šovienė antradienį Seimui pateikė Panevėžio apygardos prokuratūros vadovės Nidos Grunskienės kandidatūrą į generalines prokurores. Prisistatydama parlamentarams ji nurodė iššūkius ir svarbiausius darbus, kurių imtųsi paskirta į pareigas. Dėl jos paskyrimo Seimas balsuos ketvirtadienį.
Nida Grunskienė
Nida Grunskienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pasak J.Šovienės, nuo 2013 metų Panevėžio apygardos prokuratūrai vadovaujanti N.Grunskienė turi 28 metų darbo prokurore patirtį. Iš jų – 14 metų Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimų skyriuje.

„Tai – viena profesionaliausių prokurorių“, – Seimo plenarinio posėdžio metu sakė G.Nausėdos patarėja.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jūratė Šovienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jūratė Šovienė

J.Šovienės teigimu, prezidentas naujajam generaliniam prokurorui kelia aukštos profesinės kompetencijos, atsparumo politiniam ir kitokiam poveikiui, aukštų skaidrumo standartų lūkesčius.

„Generalinis prokuroras turi lyderiauti procesams su ikiteisminio tyrimo institucijomis, turi būti drąsus priimti pagrįstus, bet nebūtinai populiarius sprendimus bei tinkamai juos paaiškinti visuomenei, turi būti aktyvus teisėkūros procesus“, – nurodė J.Šovienė.

Vienas iššūkių – skaidrumas

Prisistatydama Seimo nariams N.Grunskienė sakė, kad prokuratūra yra viena iš trijų svarbiausių teisėsaugos institucijų, kovojančių su nusikalstamumu.

Ji nurodė, kad dalyvavo tiriant rezonansines, visą Lietuvą sukrėtusias bylas. Taip pat – ir tas, kuriose nusikaltėlių aukomis tapo jos kolegos: prokurorai Gintaras Sereika ir Vida Kazlauskaitė.

„Ne iš pasakojimų žinau prokurorų darbo krūvius, jiems tenkančią atsakomybę. Bet prokuratūra tuo ir stipri, kad joje dirba profesionalūs, savo darbui atsidavę žmonės. Ir, jei jūsų pritarimu tapčiau generaline prokurore, mano pirmoji ir svarbiausioji užduotis būtų sustiprinti prokuroro profesijos prestižą“, – akcentavo kandidatė į generalines prokurores.

Ne iš pasakojimų žinau prokurorų darbo krūvius, jiems tenkančią atsakomybę.

N.Grunskienė teigė, kad antrasis iššūkis, laukiantis generalinio prokuroro, yra skaidrumas. Skaidrumas institucijos viduje, kalbant apie vertinimus ir atrankas. Taip pat – skaidrumas ir atvirumas visuomenei, kai kalbama apie rezonansinius nusikaltimus ar kitus piliečius dominančius klausimus.

Seimo narys Mykolas Majauskas kandidatės į generalines prokurores teiravosi, kaip ji užtikrins Generalinės prokuratūros nepriklausomumą, tai, jog prokurorai bus atsparūs spaudimui.

N.Grunskienė sakė, kad užėmusi pareigas dėtų visas pastangas, jog prokurorai neabejotų savimi ir būtų nepriklausomi.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

Seimo narė Laima Liucija Andrikienė minėjo, kad N.Grunskienei vadovaujant Panevėžio apygardos prokuratūrai, Panevėžys skambėjo ir garsėjo – subliuško krepšinio čempionato, buvusios teisėjos Vaivos Savickienės bylos, vaizdai su antrankiais surakintu Panevėžio miesto meru Ryčiu Mykolu Račkausku, kuriam vėliau įtarimai panaikinti.

Parlamentarė klausė, koks N.Grunskienės vadovautos prokuratūros vaidmuo šiose istorijose.

Prokurorė sakė negalinti nieko komentuoti dėl D.Savickienės bylos, nes ikiteisminis tyrimas atliktas ne Panevėžio apygardos prokuratūroje.

Atsakydama dėl mero bylos N.Grunskienė sakė, kad viena baudžiamoji byla yra nagrinėjama teisme.

Dalyvavo tiriant rezonansines bylas

Apie tai, kad į generalines prokurores siūlys N.Grunskienę, G.Nausėda pranešė pirmadienį.

LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr./Prezidento susitikimas su paskirtąja Ministre Pirmininke Ingrida Šimonyte
LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr./Prezidento susitikimas su paskirtąja Ministre Pirmininke Ingrida Šimonyte

N.Grunskienė Panevėžio apygardos prokuratūrai vadovauja nuo 2013 metų, ji turi 28 metų darbo prokurore patirtį, iš jų daugiau nei 10 metų – Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimų skyriuje.

Pasak prezidentūros, prokurorė dalyvavo tiriant ne vieną rezonansinę bylą, palaikė valstybės kaltinimus teisiant organizuotas nusikalstamas grupuotes, vėliau specializavosi prekybos žmonėmis bylose.

Prezidentūra taip pat pabrėžia, kad N.Grunskienė yra gavusi apdovanojimų „už sėkmingą labai sudėtingų bylų tyrimą“ bei kitus įvertinimus ir padėkas „už profesionaliai ir atsakingai atliktą darbą“, 2013-aisiais išrinkta „Metų prokurore“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Evaldas Pašilis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Evaldas Pašilis

Iki gruodžio 29 dienos Generalinei prokuratūrai vadovauja Evaldas Pašilis.

Jo atleidimui iš pareigų pasibaigus kadencijai Seimas pritarė praėjusią savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius