Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 29 /12:28

Antras antausis: Seimas atmetė Editos Dambrauskienės kandidatūrą į generalines prokurores

Seimas antradienį slaptu balsavimu nutarė, kad Kaišiadorių rajono apylinkės teismo pirmininkė Edita Dambrauskienė negali tapti generaline prokurore. Už E.Dambrauskienės kandidatūrą balsavo 50 Seimo narių, prieš – 49, dar devyniolika susilaikė. Tai pirmas kartas Lietuvos istorijoje, kai Seimui neįtinka antras iš eilės prezidentės teiktas kandidatas.
Edita Dambrauskienė
Edita Dambrauskienė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 2 Seimas Prokuratūra

Prieš tris mėnesius labai panašiai Seimas atmetė Kauno apygardos teismo pirmininko Nerijaus Meilučio kandidatūrą į generalinius prokurorus. Tuomet už kandidatą balsavo tik 46 Seimo nariai, prieš buvo 50, susilaikė 19 parlamentarų.

D.Grybauskaitė: tai – neatsakingas požiūris

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia, kad Seimas tokiu sprendimu rodo neatsakingą požiūrį į prokuratūrą.

„Prokuratūra tapo priešrinkiminio politikavimo įkaite. Tai neatsakingas požiūris į šalies teisingumo sistemą, kuris dar labiau griauna žmonių pasitikėjimą prokuratūra“, – teigia D.Grybauskaitė. Jos komentarą BNS perdavė prezidentės spaudos tarnyba.

N.Meilučio likimo nebijojo

Pati E.Dambrauskienė antradienį į Seimo posėdžių salę žengė tvirtai – pasitempusi ir pasitikinti savimi. Tačiau, ar bus pritarta jos kandidatūrai, nespėliojo. Per balsavimą E.Dambrauskienė iš Seimo rūmų išėjo ir prastų rezultatų išgirsti negrįžo. Su kandidate susisiekti nepavyksta ir telefonu.

Anksčiau kalbėdama E.Dambrauskienė tvirtino nesibaiminanti, kad ir ją ištiks Seimo filtro nepraėjusio pirmtako likimas. Ji aiškino tikinti, kad Seimas kiekvieną kandidatą vertins asmeniškai, pagal jo sugebėjimus ir kompetenciją.

Paskelbus rezultatus Seimo salėje, konservatoriai pasipiktino, kad valdantieji, viešai gyrę kandidatę, per balsavimą jos kandidatūrą atmetė. Opozicijos lyderis Andrius Kubilius pareiškė, kad tai – įrodymas, jog valdantieji nori tik sisteminio žmogaus iš prokuratūros ir dar suvedinėja sąskaitas su prezidente.

Tenka tik apgailestauti, kad valdančioji koalicija nesugeba peržengti per save, per savo asmenines ambicijas, o dėl to kenčia visa prokuratūros sistema ir kenčia visa Lietuva, – dėstė A.Kubilius.

„Prezidentė siūlė antrą kandidatą į generalinius prokurorus bandydama generaliniu prokuroru pasiūlyti  žmogų ne iš prokuratūros sistemos.

Pasirodo, kad sistema yra gebanti labai efektyviai apsiginti nuo tokių pasiūlymų. Pasirodo, sistema gali labai stipriai paveikti ir daugelio Seimo narių nuomonę. Tenka tik apgailestauti, kad valdančioji koalicija nesugeba peržengti per save, per savo asmenines ambicijas, o dėl to kenčia visa prokuratūros sistema ir kenčia visa Lietuva“, – Seimo sprendimą vertino A.Kubilius.

Prezidentė skėlė ultimatumą?

Komentuodamas Seimo sprendimą socialdemokratas Algirdas Sysas atskleidė, kad pati prezidentė rugsėjo pradžioje susitikusi su Seimo valdyba aiškiai pasakė esą Seimui nepritarus E.Dambrauskienės kandidatūrai iki Seimo rinkimų jokia nauja kandidatūra nebebus teikiama. 

„Prezidentė, atėjusi į valdybą, pasakė, kad ji teiks paskutinį kartą bent šioje kadencijoje. Tai aš girdėjau tą valdybos posėdyje. Sakė, daugiau neteiks. Gyvensime su laikinu“, – aiškino A.Sysas.

Prezidentė, atėjusi į valdybą, pasakė, kad ji teiks paskutinį kartą bent šioje kadencijoje, – atskleidė A.Sysas.

Šiuo metu laikinuoju generaliniu prokuroru dirba Darius Raulušaitis. Klausiamas, galbūt Seimo narių tikslas buvo palikti jį dirbti dar bent metus, A.Sysas tikino, kad už visus kolegas kalbėti negalintis.

„Gal mes jau išmokome Ezopo kalbą ir galbūt, kaip matematikoje, rašome „2“, o mintyje sakome „5“, – svarstė, kodėl ši kandidatė neįtiko parlamentarams, A.Sysas.

Seimo pirmininkė įžvelgia ir prezidentūros kaltės

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė patvirtino, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė susitikime su Seimo valdyba iš tikrųjų pareiškė kitos kandidatūros į generalinius prokurorus šios kadencijos Seimui nebesiūlysianti.

Tačiau toks sprendimas, pasak Seimo pirmininkės, kenks, pirmiausia, pačiai prokuratūrai.

„Aš nevertinu, kad tai geras sprendimas. Tai negerai pačiai sistemai. Kuo greičiau reikėjo paskirti vadovą tam, kad galėtų normaliai funkcionuoti prokuratūros veikla. Koks bebūtų geras pavaduotojas, vis tiek visiems žinant, kad jis laikinai einantis pareigas, jokie esminiai pertvarkymai nevyksta“, – sakė Seimo pirmininkė.

Koks bebūtų geras pavaduotojas, vis tiek visiems žinant, kad jis laikinai einantis pareigas, jokie esminiai pertvarkymai nevyksta, – sakė L.Graužinienė.

L.Graužinienė pripažino, kad jai balsavimo rezultatas buvo labai netikėtas, nes net trys frakcijos viešai kalbėjo balsuosiančios už E.Dambrauskienės kandidatūrą ir balsų turėjo pakakti.

„Tai reiškia, kad arba frakcijų vadovai nenorėjo atskleisti, kaip jos balsuos iš tikrųjų, arba vyko kažkoks nesusikalbėjimas. Sunku pasakyti, kokie buvo argumentai. Manyčiau, kad jų reikia ieškoti ne tik Seime“, – užsiminė L.Graužinienė.

Ji sakė įžvelgianti ir sisteminį pasipriešinimą, nes E.Dambrauskienės nepalaikė teisininkų, prokurorų bendruomenė.

J.Požela: „Seimas pasielgė kvailai“

Savo ruožtu Darbo partijos atstovas Kęstutis Daukšys abejojo, kad nepatvirtindamas antro iš eilės kandidato Seimas tam tikra prasme suvedinėja sąskaitas su prezidente.

„Aš nemanau, kad tai yra kažkokie sąskaitų suvedinėjimai. Galbūt yra tam tikrų priešpriešų, bet tai yra natūralu politikoje“, – sakė K.Daukšys.

Jei kolegos galvoja skėlę antausį prezidentei, tai klysta – skelta patiems sau. Išsikvėpta, – sako J.Požela.

Jis aiškino, kad „darbiečiams“ buvo neaišku, ar kandidatė sugebės vadovauti prokuratūrai, mat iki šiol ji dirbo gana mažo teismo pirmininke. „Taip pat jos aptakus atsakinėjimas į klausimus, kur tikėjomės, kad atsakys tiesiau“, – pridūrė jis.

Tik socialdemokratas Juras Požela situaciją vertino ne taip ramiai.

„Mano manymu, brandžioje valstybėje nederėtų žaisti užkulisinių žaidimų – jei kandidatė netinkama, tai taip ir reikia sakyti... O dabar pasielgta kvailai. Jei kolegos galvoja skėlę antausį prezidentei, tai klysta – skelta patiems sau. Išsikvėpta. Manau, pats laikas garsiai pradėti kalbėti apie pirmalaikių Seimo rinkimų būtinybę“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašo Seimo narys.

Nepatiko valdantiesiems

Valdančiųjų partijų frakcijos Seime ir Lenkų rinkimų akcijos atstovai antradienį ryte nutarė dėl prokurorės paskyrimo balsuoti laisvai, konservatoriai ir liberalai vieningai nutarė kandidatūrą palaikyti.

Konservatorius Stasys Šedbaras pristatydamas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų poziciją gyrė E.Dambrauskienės patirtį ir sakė, jog jai sunkiame darbe gali padėti ir tai, kad ji – žavi moteris.

Galų gale ir tai, kad pretendentė yra žavi moteris, padės prokuratūros darbuotojams surasti bendrą kalbą, bendrų tikslų, – sakė S.Šedbaras.

„Sakyčiau, žmogiškas suvokimas, vadybiniai sugebėjimai, kaip teismo pirmininkės, galų gale ir tai, kad pretendentė yra žavi moteris, padės prokuratūros darbuotojams surasti bendrą kalbą, bendrų tikslų“, – teigė S.Šedbaras.

Panašiais epitetais Seimo koridoriuose kandidatę į generalines prokurores apibūdino ir kiti Seimo nariai vyrai, nors buvo klausiami apie tai, kokį įspūdį ji palieka kaip profesionalė.

 „Klaidų nedarė“

Socialdemokratai nekartojo tradicijos apie kandidatą viešai nepasisakyti. Svarstant Kauno apygardos teismo pirmininko N.Meilučio kandidatūrą, salėje neapasisakė nė vienas socialdemokratas, o šįkart prie mikrofono stojo Seimo narys Julius Sabatauskas. 

Jis tikino, kad atsakinėdama į parlamentarų klausimus, kandidatė beveik nedarė klaidų, nors kalbėjo ilgai. Be to, J.Sabatauskas gyrė kandidatės patirtį.

Geras studentas yra tas, kurio dekanas nepažįsta, – kalbėjo J.Sabatauskas.

J.Sabatauskas pripažino, kad daugeliui parlamentarų iki prezidentės siūlymo E.Dambrauskienė buvo negirdėta ir nežinoma.

„Demokratinėje valstybėje tai tikrai nebūtina. Svarbiausia, aš atsimenu, iš studijų laikų tokį kalambūrą, kad geras studentas yra tas, kurio dekanas nepažįsta“, – teigė socialdemokratas.

Liberalas Eligijus Masiulis dar pridūrė, kad E.Dambrauskienė argumentuotai paneigė viešojoje erdvėje apie ją sklandančius gandus ir pademonstravo esanti tikra profesionalė.

„Kol kas kandidatė neturi įvardinusi savo komandos, nesako, kas bus jos pavaduotojai, kokiais žmonėmis ji remsis“, – vienintelį kandidatės trūkumą rado E.Masiulis.

Prabilo apie prezidentės klaną

Tik Mišriai Seimo narių grupei priklausantis parlamentaras Povilas Urbšys apie kandidatę pasisakė itin skeptiškai. Jis prašneko apie tai, kad valstybėje esą egzistuoja „neliečiamasis prezidentės klanas“, kuriam esą priklauso ir E.Dambrauskienė.

P.Urbšys suabejojo, kad 2011 metais E.Dambrauskienės vadovaujama komisija Teisėjų etikos ir drausmės komisijai pateikė galbūt suklastotą dokumentą, turėjusį reikšmės sprendžiant dėl asmenų traukimo drausminėn atsakomybėn. Dėl to keli Seimo nariai kreipėsi Generalinę prokuratūrą. Ši parlamentarų abejones paneigė.

Užtenka pasakyti, kad esu ištikimas ir pasižadu būti ištikimas iki galo jos ekscelencijai Daliai Grybauskaitei, nes ji yra valstybė, nes ji – mūsų laisvės garantas, – kalbėjo P.Urbšys.

Tačiau P.Urbšys tvirtino, kad klausimas vis tiek liko neatsakytas. Be to,  jis siūlė dėl prokurorės Seimui balsuoti atvirai, kad prezidentė galėtų susiskaičiuoti pataikūnus.

„Siūlau iš priesaikos pareigūnų, kurie yra skiriami prezidentės, išbraukti žodžius, kad jie prisiekia ištikimybę valstybei ir jos žmonėms. Užtenka pasakyti, kad esu ištikimas ir pasižadu būti ištikimas iki galo jos ekscelencijai Daliai Grybauskaitei, nes ji yra valstybė, nes ji – mūsų laisvės garantas“, – kalbėjo P.Urbšys.

Prieš slaptą balsavimą E.Dambrauskienė pasisakyti panoro ir pati. Ji paaiškino, kad P.Urbšio pasakojimai yra netiesa, nes tuo metu E.Dambrauskienė teisme esą dirbo vos 20 dienų.

Kritikavo karjeros galimybes

Pirmą kartą Seimui E.Dambrauskienė prisistatė praėjusią savaitę. Tuomet ji kritikavo iki šiol prokuratūroje esą neskaidriai vykusią prokurorų atranką ir skatinimą. Pasak E.Dambrauskienės, ji stengtųsi išgirsti net ir provincijos prokurorų nuomonę, būtų demokratiška, tačiau atspari politikų spaudimui.

Be to, E.Dambrauskienė tikino, kad norėtų išvengti per ilgo bylų nagrinėjimo, nepagrįsto įtariamųjų pasiklausymo, neaiškių kaltinamųjų aktų parengimo, o daugiau dėmesio skirti viešojo intereso gynimui.

E.Dambrauskienė – ne pirmasis D.Grybauskaitės pasirinkimas po to, kai baigėsi Dariaus Valio kadencija generalinio prokuroro poste. Vasaros pradžioje D.Grybauskaitė generaliniu prokuroru siūlė Kauno apygardos teismo pirmininko N.Meilučio kandidatūrą, tačiau Seimas ją atmetė.

46 metų kandidatė teisės magistro laipsnį yra įgijusi Vilniaus universiteto Teisės fakultete ir turi 17 metų įvairiapusės teisinio ir vadovaujančio darbo patirties. E.Dambrauskienė yra dirbusi ikiteisminio tyrimo pareigūne, Šiaulių miesto apylinkės prokuratūros prokurore, advokate. 2008 metais E.Dambrauskienė buvo paskirta Šiaulių miesto apylinkės teismo teisėja. Nuo 2011-ųjų vadovauja Kaišiadorių rajono apylinkės teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius