-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 04 /10:29

V.Ušackas nesako, ar pralaimėjęs pirminius konservatorių rinkimus trauktųsi iš kovos dėl prezidento posto

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirminiuose rinkimuose besivaržantis diplomatas Vygaudas Ušackas sekmadienį nenorėjo sakyti, ar trauksis iš kovos dėl Lietuvos Respublikos prezidento posto, jei jam nepavyks laimėti pirminių TS-LKD partijos rinkimų. Jis sakė, kad savo oponentę Ingridą Šimonytę jos pergalės atveju rems, jei rinkimai bus skaidrūs, ir teigė, kad ją proteguoja partijos vadovybė.
Vygaudas Ušackas balsavo už konservatorių kandidatą į prezidentus
Vygaudas Ušackas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

V.Ušackas su žmona pirminiuose TS-LKD rinkimuose balsavo sekmadienį ryte. Žurnalistų po balsavimo paklaustas, ar vis dar laikosi pozicijos, kad pralaimėjęs pirminius partijos prezidentinius rinkimus kaip nepriklausomas kandidatas prezidento rinkimuose nedalyvaus, V.Ušackas tiesiai į klausimą neatsakė, pasiūlęs sulaukti kitos dienos.

„Apie tai mes pakalbėsime rytoj. Šiandien dar vyksta rinkimai, todėl ir mano kvietimas Lietuvos piliečiams, kurie užsiregistravę, ir partiečiams yra aktyviai dalyvauti rinkimuose ir balsuoti pagal savo sąžinę“, – sakė V.Ušackas.

Perklaustas, ar tai reiškia, kad tvirtos nuomonės nedalyvauti kovoje dėl prezidento posto pralaimėjęs pirminius rinkimus nebeturi, V.Ušackas teigė ir anksčiau sakęs, kad kitą kandidatą rems, jei rinkimai bus skaidrūs.

„Aš remsiu kandidatą kitą, jeigu tai bus skaidrūs, jeigu bus teisingi, jeigu bus orūs rinkimai", – kalbėjo kandidatas.

Aš remsiu kandidatą kitą, jeigu tai bus skaidrūs, jeigu bus teisingi, jeigu bus orūs rinkimai.

Paklaustas, ar pasitiki partijos pirminiais rinkimais, V.Ušackas sakė pasitikintis tuo, kad į rinkimus atėję žmonės balsuos pagal savo širdį ir sažinę, o ne pagal „nurodymus iš viršaus“.

„Manau, kad tai yra tikrai labai sveikintina ir teigiama iniciatyva, kuria bandoma įtraukti žmones į politinius procesus, kad partija išeitų už savo sienų, nebūtų tik grupelė draugų, o žmonės galėtų rinktis ir išsirinkti tą žmogų, tą kandidatą, už kurį balsuos“, – sakė V.Ušackas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vygaudas Ušackas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vygaudas Ušackas

Paklaustas, ką turi galvoje kalbėdamas apie „nurodymus iš viršaus“, V.Ušackas užsiminė, kad partijos vadovybė proteguoja „vieną kandidatę“. Su V.Ušacku rinkimuose varžosi buvusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

„Visi žinom, kas už ką pasisakė, kad viena kandidatė buvo proteguojama vadovybės, bet toks jau pasirinkimas partijos vadovybės.

Visi žinom, kas už ką pasisakė, kad viena kandidatė buvo proteguojama vadovybės, bet toks jau pasirinkimas partijos vadovybės.

Aš tikiu ir apeliuoju į laisvą Lietuvos pilietį, partietį ir tuos ne partijos narius, kurie gausiai ir aktyviai atėjo balsuoti“, – sakė V.Ušackas.

Paklaustas, kodėl jo šalininkai Vilniuje ir kai kuriose kitose savivaldybėse visą naktį budėjo balsavimo vietose prie balsadėžių, V.Ušackas teigė, kad jie tai darė savo noru, turėdami informacijos apie galimus rinkimų proceso pažeidimus.

„Aš labai dėkingas, kad į mūsų kvietimą stebėti rinkimus atsišaukė keli šimtai Lietuvos piliečių, kurie nuoširdžiai tą darė. Jokių nurodymų iš viršaus nėra. Žmonės yra laisvi. Kaip jie nori padėti apsaugoti demokratijos šventę, taip ir pasirenka. Kai kam buvo abejonės, tikriausiai buvo informacijų apie tai, apie galimus klastojimus ar kažką, tai kai kurie žmonės savo iniciatyva, tai labai natūralu, viskas gerai“, – žurnalistams sakė V.Ušackas.

Diplomatas teigė, kad jo štabas gavo keletą skundų dėl pažeidimų rinkimų metu. Jo teigimu, skundus svarstys centrinė rinkimų komisija, organizuojanti konservatorių pirminius rinkimus, tačiau detalių V.Ušackas sakė nežinantis.

Pats rinkimuose V.Ušackas teigė balsavęs „už laiminčią Lietuvą“. Rinkimų rezultatų jis teigė nuo TS-LKD partijos lauksiantis atskirai dėl to, kad renginį su šeima, draugais ir rėmėjais suplanavo dar iki partijos vadovybei jį pakviečiant į partijos organizuojamą rezultatų laukimo renginį.

Balsavo ketvirtadalis rinkėjų

Sekmadienį prasidėjo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirminių prezidentinių rinkimų antroji diena. Juose atviru balsavimu sprendžiama, ką kandidatu į Lietuvos valstybės vadovus kitų metų gegužę vyksiančiuose prezidento rinkimuose kels TS-LKD – ekonomistę Ingridą Šimonytę ar diplomatą Vygaudą Ušacką. Rinkimuose dalyvauti teisę turi apie 15 tūkst. partijos narių, taip pat apie 18 tūkst. iš anksto užsiregistravusių nepartinių.

Sekmadienį ryte Vilniaus savivaldybėje, kur vyksta Vilniaus skyriaus balsavimas, ramu. Eilių prie balsavimo kabinų, kurias buvo galima matyti šeštadienį, bent kol kas nėra.

TS-LKD sekretoriato duomenimis, pirminiuose rinkimuose šeštadienį balsavo 25 proc. (3816) konservatorių ir beveik 35 proc. (6326) balsavimui besiregistravusių partijai nepriklausančių gyventojų. Aktyviausiai balsuota Trakuose, Kelmėje, Biržuose, Skuode, Panevėžy.

Pirminių partijos rinkimų balsavime dalyvauti registravosi daugiau nei 19 tūkst. nepartinių žmonių, po besiregistravusių patikros teisę balsuoti turės 18 tūkst. 259.

Kandidatą į prezidentus renka ir daugiau nei 14 tūkst. konservatorių partijos narių, jiems atskiros registracijos nereikėjo.

Partijos pirminių rinkimų rezultatus vėliau tvirtins TS-LKD taryba.

Savaitgalį vykstančiame balsavime partijos nariai taip pat reitinguoja kandidatų savivaldos tarybų rinkimuose sąrašus, taip pat – kandidatų į Europos parlamentą sąrašus. Panevėžyje tuo pačiu vyksta partijos kandidato į merus atranka, kurioje gali balsuoti ir nepartiniai asmenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius