Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 23

Sėkmingai didinama eršketų populiacija

Rusnės žuvivaisos skyriaus baseinuose sėkmingai auga trečioji, kaip manoma, prieš pusę amžiaus Lietuvos vandenyse išnykusių eršketų vada. Brangiai kainuojantys žuvų ikrai veisti perkami iš Lenkijos. Ateityje reproduktorių tikisi užauginti patys Rusnės žuvivaisos cecho specialistai.
Ženklintas aštriašnipis eršketas
Ženklintas aštriašnipis eršketas
Temos: 2 Rusnė Eršketas

Mokslininkų rekomenduojami, spalį į Šventosios upę Ukmergės rajone žuvivaisininkai paleido beveik 5 tūkst. vos 5 gramų eršketų jauniklių. Likę daugiau kaip tūkstantis į upę bus paleisti pavasarį. Rusnės baseinuose auga jau trečioji prieš beveik 60 metų Lietuvoje išnykusių eršketų vada.

„Barbariškas elgesys su žuvimi, brakonieriavimas, neskaičiavimas, kiek jų galima gaudyti, kiek liks. [Įtakos turėjo] ir melioracijos, nešvaraus vandens subėgimai. Be to, tai šiek tiek lepesnė žuvis negu mūsų vietinė, tai ir išnyko“, – sako Žuvivaisos skyriaus Rusnės poskyrio vedėjas Stasys Aleksandravičius.

Barbariškas elgesys su žuvimi, brakonieriavimas, neskaičiavimas, kiek jų galima gaudyti, kiek liks. Įtakos turėjo ir melioracijos, nešvaraus vandens subėgimai. Sako S.Aleksandravičius.

Pirmieji atkurti eršketų populiaciją ėmėsi vokiečių žuvivaisos specialistai. Prieš trejus metus dalyvauti programoje pakviesti ir lietuviai. Specialistai džiaugiasi, kad praėjusią žiemą ir šiemet nežuvo nė vienas jauniklis.

„Sunku yra mažiukus auginti, labai kimba ligos. Yra 76 pavadinimų ligos ir visos panašios. Reikia būti geru gydytoju, kad nustatytum“, – teigia S. Aleksandravičius.

Rusnės žuvivaisos specialistai apgailestauja, kad eršketų ikrų negali įsigyti tiesiai iš Kanados, kur jie auginami. Mailiaus atsiveža lenkai, todėl perperkant tenka mokėti labai brangiai. Litras ikrų kainuoja 40 tūkst. litų.

Tačiau kitais metais reproduktorius žadama auginti ir Rusnėje. Iš Europos Sąjungos jau gautas finansavimas ir dar šiemet tikimasi pradėti įrengti naujus baseinus eršketų patelėms, kurios bus auginamos dėl ikrų. Jos subręsta per penkiolika metų.

Specialistai teigia, kad visos žuvys grįžta neršti ten, kur yra paleidžiamos. Todėl tikimasi, kad ir mūsų šalies upėse paleisti iš Kanados eršketų ikrų užauginti jaunikliai grįš. Eršketai užauga iki 300 kilogramų, kartais dar didesni.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius