Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 31

Selemonas Paltanavičius: Ore dūzgia grambuoliai

Vasara atėjo labai dėsningai, jai teko visa, kas jau paruoša pavasario, o ji pati taip pat nenuleidžia rankų. Dienos ilgos, vasaros laiko begalės, ji tikrai viską suspės. Be to, vasarai tenka šiek tiek daugiau kaip trejetas mėnesių, todėl ji gali darbuotis iš peties.

Beje, dar iki gegužės pabaigos nemažai pavasario augalų baigė savo vegetaciją. O mūsų akyse jauna, nauja vasaros žaluma vis tankėja, tamsėja, mes žinome, kad po savaitės miškai bus vienodai, lygiai žali.

Vasaros šiluma ir žaluma labai patraukli vabzdžiams – dabar jų aktyvumas didžiausias, o jį liudija ne tik apgraužti lapai, žiedai ar stiebai, bet ir ore zvimbiantys, dūzgiantys vabzdžiai.

Vabzdžių įvairovė labai didelė, gali būti, kad Lietuvoje gyvena apie 20 000 jų rūšių. Deja, tikro jų skaičiaus mes nežinome, tai – ateities tyrėjų kartų darbas. Tačiau vabzdžius vertiname įvairiai: vienais grožimės, kiti lieka lyg ir nepamatyti, tačiau yra ir tokių, kurių nelaukiame.

Štai ant sudygusių bulvių jau ropoja kolorado vabalai. Tačiau mus labiausiai neramina paprastieji grambuoliai arba karkvabaliai. Tiesa, po jų pasirodys vasariniai grambuoliai, smulkučiai grikinukai, kitos, daug retesnės rūšys. Lietuvoje dažniau sutinkama apie 20 jų rūšių, bet mes dabar žvalgomės šių, pačių stambiausių – paprastųjų. Matyt, ne veltui...

Daugelis prisimename, kad jų antplūdis Lietuvoje, o labiausiai pajūryje, buvo prieš 4 metus. Šių vabalų lervos žemėje vystosi 4–5 metus, taigi – šiemet jaučiame to didžiojo jų skraidymo 2013 metais atgarsius.

Tiesa, tada dėl orų svyravimų vabalai (ypač pajūryje) ritosi vienu metu, per porą dienų, ir toks staigus sutelktas jų pasirodymas kėlė nuostabą ir sumišimą. Pakilę ir palankaus vėjo nešami, jie nuskrido toli virš jūros, po to krito į vandenį ir negyvi buvo išskalaujami į pakrantę.

Kiek jų buvo? Tikro skaičiaus nepasakys niekas, bet pagal tuos kalnus negyvų vabalų, kuriuos rankomis ir technika kasė į sunkvežimius ir skubėjo pašalinti bent iš paplūdimių, galima spręsti, jog jų žuvo milijonai. Ar tai kaip nors paveikė populiaciją? Atrodo – nelabai, nes šiemet Vakarų Lietuvoje vėl stebimas aktyvus paprastųjų grambuolių skraidymas. Daug jų ir kitur, ypač ten, kur lengvi smėlėti dirvožemiai, kur miškuose yra plačios aukštės ir daug medžių sodinukų. Kodėl mums taip rūpi grambuoliai?

S.Paltanavičiaus nuotr./2013 m. pajūryje žuvusių grambuolių liekanos
S.Paltanavičiaus nuotr./2013 m. pajūryje žuvusių grambuolių liekanos

Grambuoliai – augalais mintantys vabalai. Jų lervos maitinasi puvenomis, žemėje esančiomis augalų šaknimis, todėl gali padaryti labai daug žalos medeliams, jų sodiniams, daržo augalams. Skraidantys vabalai apninka medžių lapus, ypač ką tik išsiskleidusius ąžuolus. Dažnai, pakračius nedidelį ąžuoliuką, nuo jo „nubyra” bent 100 grambuolių.

Ar galima reguliuoti jų gausą? Ar tą daro gyvūnai? Ar tuo užsiimame mes? Pradžiai – istorinis intarpas, kurį aptikau paskelbta 1936 m. žurnalo „Mūsų girios” rugpjūčio – rugsėjo numeryje. Informacija vadinasi „Už 688 litus 46 centneriai grambuolių“. O tekste rašoma štai kas: „Šių metų pavasarį kai kurių urėdijų rajonuose buvo masinis grambuolių skraidymas.

Viena kita urėdija gegužės mėn. buvo suorganizavusios grambuolių gaudymą, būtent: 1) Jūrės urėdijoje: Runkių girininkijoje sugauta 304 kg, Papilvio girininkijoje – 37 kg ir Jūrės girininkijoje – 46 kg, iš viso 387 kg. Už 1 kg sugautų grambuolių buvo mokama po 40 centų, už 387 kg sumokėta 154, 80 Lt; 2) Kazlų Rūdos urėdijoje buvo sugauta 68 kg, už 1 kg grambuolių buvo mokama 25 centai, iš visos už sugautus grambuolius išmokėta 17 litų; 3) Labanoro girioje sugauta 905 kg grambuolių, už kuriuos buvo sumokėta 278 Lt; 4) Seinų urėdijoje buvo sugauta 627 kg. Už 1 kg. grambuolių buvo mokėta 20 centų, iš viso už sugautus grambuolius išmokėta 125,40 litų; 5) Šakių urėdijoje: Kuro girininkijoje buvo sugauta 78 kg, Braziukų girininkijoje – 85 kg, Karčrūdės girininkijoje 84 kg ir Zūkų girininkijoje – 19 kg, iš viso 266 kg grambuolių, už kuriuos išmokėta 93,40 Lt ir 6) Varėnos urėdijoje buvo sugauta 40 kg ir už juos sumokėta 19 litų.

Neabejojama, kad ne tik čia išvardintose urėdijose buvo šiais metais masinis grambuolių skraidymas, bet kai kuriose ir kitose urėdijose, tik labai gaila, kad tos urėdijos neorganizavo jų gaudymo – rinkimo ir leido grambuoliams laisvai daugintis.“ Taigi, Lietuvoje apie šiuos vabalus žinota viskas, žmonės aktyviai juos naikino.

Gamtoje vabalus medžioja nedaug kas, nors nuo žemės juos renka ežiai, mangutai, bet lapės, lesa varnos, krankliai, ore gaudo kirai. Kitiems paukščiams grambuoliai yra per dideli. Grambuolių lervos dirvoje yra mėgiamos kurmių, jas lengvai suranda į žemę snapus kaišiojantys kukučiai. Deja, Lietuvoje jų yra labai reta.

Prieš grambuolius naudoti augalų apsaugos chemines medžiagas yra beprasmiška, daug lengviau juos reguliariai nurinkti nuo savo medelių lapų. O lervų bus mažiau, jei dirvoje nebus medžio atliekų (pjuvenų, drožlių), kurios vilioja vabalus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius