-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 26

Selemonas Paltanavičius: Paukščiai sienų nežino

Iš tikro, gamtoje valstybių sienų nėra. Gyvūnai migruoja ne į svetimus kraštus, o į žiemos ar poilsio buveines. Jų pasirodymas pavasarį nulemtas labai paprastos misijos – taip grįžtama į vietas, kur puikios sąlygos perėti, auginti jauniklius. Todėl nėra nei vienos gyvūnams svarbiausios buveinės; lygiai taip pat jų nėra nereikšmingų.
Inkilų šventės dalyviai Hiutenfelde
Inkilų šventės dalyviai Hiutenfelde / Selemono Paltanavičiaus nuotr.

Sakysite – lyg ir nieko naujo… Tačiau apie tai žino ne visi, kiti tą pamiršo. Tačiau paukščius prisimename kiekvieną pavasarį ir savo atmintį sustipriname ženklais, iš kurių pats gražiausias – inkilo sukalimas ir iškėlimas. Šiai tradicijai jau šimtas metų. Kasmet Lietuvoje įvairų akcijų metu iškeliama kelios dešimtys inkilų.

Selemono Paltanavičiaus nuotr./Vaikai dažo inkilus
Selemono Paltanavičiaus nuotr./Vaikai dažo inkilus

Inkilus kelia visos Europos žmonės. Tačiau ši veikla gali būti ir bendra, tuo labiau – vienijanti. Apie tai kažkada kalbėjo aktyvi Gudelių bendruomenės, esančios Kazlų Rūdos girios pakraštyje, pirmininkė Jurgita Juozaitytė. Prieš septynetą metų čia pirmą kartą susirinko kelių apylinkių žmonės su savo sukaltais inkilais ir miške juos iškėlė. Tradicija gyva ir dabar, ji rado vietą Prienuose, kur Jurgita Juozaitytė organizuoja panašias inkilų kėlimo šventes. Šiemt geografija dar labiau išsiplėtė – Prienų bendruomenės atstovai su savo inkilais, lietuvišku ąžuoliuku mašina išskubėjo į Vokietiją, Hiutenfeldą. Vasario 16-ios lietuviškos gimnazijos parke iš Lietuvos atkeliavę inkilai kartu su sukaltais vietoje buvo iškelti bendros šventės metu.

Selemono Paltanavičiaus nuotr./Hiutenfeldo Vasario 16-ios gimnazija
Selemono Paltanavičiaus nuotr./Hiutenfeldo Vasario 16-ios gimnazija

Į pavasario gamtos šventę Hiutenfelde susirinko lietuviai iš daugelio miestų bendruomenių. Didžiausia šventė buvo vaikams, kurie klausėsi paskaitų apie paukščius, gamtą ir Lietuvą. Prienų lopšelio-darželio „Pasaka“ auklėtojos Regina Jankauskienė ir Loreta Bendinskienė, keliavusios iš Lietuvos, čia dalinosi savo patirtimi. Vaikų nudažyti inkilai iškelti parko medžiuose, lietuviškas ąžuoliukas pasodintas prie parko takelio. Beveik vasarišką šilumą dovanojusi diena suvienijo visus bendroje pagalbos gamtai akcijoje.

Selemono Paltanavičiaus nuotr./Pasodinom lietuvišką ąžuolėlį
Selemono Paltanavičiaus nuotr./Pasodinom lietuvišką ąžuolėlį

Tai ar paukščiai žino, kad yra valstybių sienos? Tuo galima abejoti, nes ir lietuiviai, suvažiavę į Hiutenfeldo gimnaziją ir dalyvavę paukščių šventėje, kalbėjo taip, lyg būtų Lietuvoje, keltų inkilus savo parko ar miško medžiuose. O kas toliau?

Idėjų daug. Juk inkilus kelia viso pasaulio lietuviai – gal per juos, per paukščius galima ieškoti bendrystės saitų? Gal tokios šventės, kai daromi geri darbai gamtai, gali prisidėti prie geresnio visų pasaulio lietuvų tarpusavo bendravimo ir supratimo?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius