Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 18

Selemonas Paltanavičius: Paukščiai skrenda namo!

Antroji vasario pusė neša staigmenas, visai nebūdingas žiemos metui: šilumą, švelnų pietvakarių vėjelį, kai kur – audras ir gana siautulingą vėją. Toks vasario būdas jau neatrodo bauginančiai, veikiau jame mes įžvelgiame visai kitokius, pavasarinius pokyčius.
Pemės parskrido
Pemės parskrido / Selemono Paltanavičiaus nuotr.
Selemono Paltanavičiaus nuotr./Gulbė giesmininkė
Selemono Paltanavičiaus nuotr./Gulbė giesmininkė

Jų daug, pavasarį žadančius augalų daigus ir žiedus matome visur – nuo prezidentūros kiemo, kuriame vejose žydi krokai, iki žibuoklių mėlynavimo prieš saulę esančiuose šlaituose. Keista, tačiau klevų sula jau baigia tekėti, ateina eilė beržams.

VIDEO: Vasaris sukvietė paukščius

Tačiau patys pastebimiausi – paukščiai. Jau stebėta apie dešimtį parskridusių paukščių rūšių. Būtent, parskridusių, nes kai kurių rūšių pavieniai individai sėkmingai peržiemojo ir buvo palaikyti sugrįžėliais. Šiomis dienomis jau čirškauja dirviniai vieversiai – jų balsai tikrai neprimena mūsų pasiilgtos giesmės. Pulkais jau skraido ir į Žuvinto ar pamario nendrynus nakvynei susirenka varnėnai. Laukuose straksi amaliniai strazdai – jie paprastai sugrįžta pirmieji. Miškuose ūksi karveliai uldukai.

Selemono Paltanavičiaus nuotr./Gervės sugrįžo
Selemono Paltanavičiaus nuotr./Gervės sugrįžo

O želmenų laukuose ir dirvose, kur telkšo greit išdžiūstančios balutės, bėginėja pempės. Jų pulkeliai baikštūs – nieko keisto, nes pempės atskrido iš kraštų, kur buvo visą žiemą persekiojamos ir medžiojamos. Greta laukuose lesinėja gulbės giesmininkės, oriai braido gervės. Prie jų dažnai nusileidžia želmeninių ir baltakakčių žąsų pulkai. Kiekviena diena dabar sugrąžins vis naujus paukščius, nors tikrojo jų antplūdžio teks palaukti dar 2-3 savaites. Žinoma, jei tik neužgrius žiema...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius