Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 12 03

Selemonas Paltanavičius: viena saulėta gruodžio akimirka

Dar tikrai ne žiema, mes net nežinome, kada ji bus, tuo labiau – kokios jos reikėtų laukti. Tačiau labiausiai mes laukiame saulės. Viena saulėta diena tada, kai gamta ir mes vis tolstame tamsos link, yra lyg smagus nuotykis; šis sekmdienis gali tik patvirtinti, kad taip yra iš tikro.
Didžiosios anties gaigalas toks,  su pavasariniu apdaru
Didžiosios anties gaigalas toks, su pavasariniu apdaru / S.Paltanavičiaus nuotr.

Žiemos meto saulė, net vidudienį pakylanti neaukštai, geba daryti ypatingus dalykus. Gali būti, kad vien tik jos pasirodymas yra didžiausias mūsų geros nuotaikos pradas. Tačiau – ar tik mūsų.

Aš neabejoju, kad sekmadienį jūs visi iki vieno skubėjote ten, kur šviečia saulė. Žinoma, radote ant žolės baltuojančią šarmą, o ramesniame kūdros ar tvenkinio pakraštyje – ledelį. Jis dar visai plonas, vėjelio išlaužiamas, jis sumažino atviro vandens plotą. O jame dar daug gyvybės – štai niekur neskubančios antys, kurios taškosi vandenyje ir vis kažkur žvalgosi.

Joms pranašu, skelbiančiu apie potencialų pavojų, gali būti kiekviena varna – ji viską mato dar geriau. Tačiau antys žvalgosi ir laukia žmonių. Taip, išvilioti saulės, jie tikrai ateina. Ir ne tuščiomis – vandenin skrieja batono gabalai, pabyra kruopos.

VIDEO: Didžiosios anties gaigalas

Paukščiai renka viską, snapais semia vandenį maistui užgerti. Sustokite, žmonės! Pagalvokite: o rytoj, kai papūs vėjas ir neš šlapdribą, jūs taip pat ateisite? O poryt, kai snigs ir bus labai nemalonu vaikščioti? Ką tada apie jus galvos paukščiai? Ką tada būsime prigavę?

Saulė išviliojo atvirumon ir greta gyvenančius laukius – jie susigundo žmonių siūlomu batonu, bet snapais mieliau traiško iš dugno ištrauktas žoles.

S.Paltanavičiaus nuotr./Laukys nepaliks savo vandenų iki pat ledo
S.Paltanavičiaus nuotr./Laukys nepaliks savo vandenų iki pat ledo

Sekmadienį viskas buvo kaip kaip žiemos pradžioje: savo „kalvėse“ tukseno geniai, lesyklose čežėjo zylės, žaliukės ir karklažvirbliai. Stirnų pulkelis ramiai maitinosi želmenyse. Žmonės keliavo visur, kur tik galėjo, o mes džiaugėmės: oho, kiek mūsų daug!

Saulė greitai nepasirodys. Arba – ji nebus visada. Ruoškimės ilgai gruodžio tamsai. Tačiau nepamirškime gruodžio pradžios dienos, kuri pati to nejausdama mus pakrovė tokiu gerumo ir šviesos krūviu, kad jo turėtų pakakti ilgam. Nešvaistykime šio turto, naudokime jį po trupinį. Iki naujos saulėtos dienos.

S.Paltanavičiaus nuotr./Ir saugu, ir smagu
S.Paltanavičiaus nuotr./Ir saugu, ir smagu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius