Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 01

Selemonas Paltanavičius: visi kas gyvi – į pievas

Plūstelėjusi nauja šilumos banga turi atlikti didelius darbus: visų pirma, išskleisti medžių lapus, pražydinti ievas ir „kilstelėti“ pievų žolę. Labai vietoje ir laiku buvo lietus – vienur stipresnis, kitur vandens turėjęs tik rasai. Tačiau švelnus lietaus „masažas“ visur paskatino pumpurų brinkimą, plyšimą ir žolinių augalų stiebimąsi aukštyn.
Stirninas čia žoliauja ir ilsisi
Stirninas čia žoliauja ir ilsisi / Selemono Paltanavičiaus nuotr.

Pievos net Rytų Lietuvoje pradeda žaliuoti, čia nauja žaluma pakilo pro nešienautą pernykštę žolę. Suvalkijoje žolė spalva ir ūgiu pranoko žiemkenčių želmenis. Kol kas žolė retoka, nesusivėrusi. Kai klausia – o kada sugrįš putpelės ir griežlės, tenka parodyti į pievų žolės aukštį – kol kas ji per žema slapstytis ir ramiai gyventi vienintelėje joms tinkančioje aplinkoje. Taigi – šių rūšių teks palaukti dar bent savaitę. O dabar pievos vilioja kitus paukščius. Beje, ne tik paukščius.

Selemono Paltanavičiaus nuotr./Geltonajai kielei pievoje – perimvietė
Selemono Paltanavičiaus nuotr./Geltonajai kielei pievoje – perimvietė

Pievų pakraščiuose žaliuojančiuose krūmuose, pievose styrančių pernykščių kiečių, balandų stiebų viršūnėse ar ant riboženklių kuoliukų tūpinėja kiauliukės, geltonosios kielės, kalviukai – pievų paukščiai. Kartu su jais – dirviniai vieversiai. Šių keleto „pievinių“ paukščių rūšių judėjimas ir giedojimas yra labai smagus pavasario reiškinys.

Selemono Paltanavičiaus nuotr./Baltajam gandrui – lesiojimo ir varliavimo vieta
Selemono Paltanavičiaus nuotr./Baltajam gandrui – lesiojimo ir varliavimo vieta

Tačiau pievos tapo ir kur kas stambesnių gyvūnų traukos objektu. Vakarais į pamiškių pievas išeina šernai – nors jų populiacija gerokai nukentėjo nuo afrikinio kiaulių maro, likusieji savo įpročių neatsisakė – knisa, verčia minkštas velėnas, nes po jomis tai, kas gardžiausia: sliekai, grambuolių lervos, šaknys. Jau tradiciniu mūsų pievų paukščiu tampa gulbės giesmininkės. Įprotis maitintis laukuose jas besniegę žiemą vilioja į želmenis, o dabar jos persikėlė ten, kur šviežia sodri žolė. Kliksintys, trimituojantys paukščių pulkeliai pievose laikysis iki gegužės. Ar tai neperintys paukščiai?

Selemono Paltanavičiaus nuotr./Gulbės giesmininkės čia turi puikaus šviežio lesalo
Selemono Paltanavičiaus nuotr./Gulbės giesmininkės čia turi puikaus šviežio lesalo

Iš tikro, dalis jų, nors ir pakeitę savo pilkas jauniklio plunksneles į baltas, dar tebėra „murzini“, kiti nors atrodo pakankamai suaugę, tačiau porų kol kas nesudaro. Na, o kai kurios poros tik retkarčiais atskrenda žoliauti, palikusios lizdą ir jame padėtus pirmuosius kiaušinius. Beje, Lietuvoje aktyviai plintančios šiaurietėmis laikytos gulbės giesmininkės žoliavimu pievose ir skiriasi nuo gulbių nebylių, kurios mieliau maitinasi vandens telkiniuose augančiais augalais.

Rytais ir vakarais, o kai kur – ir visą dieną pievose žoliauja stirnos. Kol kas miške augalų įvairovė didesnė, tik jie ten ne tokie vešlūs. Pievose visko daugiau. Artėja šiluma ir uodų metas, tada pievos taps išsigelbėjimu, jose bus galima pasislėpti nuo šių mažų įkyrių padarų. Kol kas stirnų kailiai žiemiškai pilki, tačiau greitai senas šiltas kailis pradės kristi ir iki tikrojo vasariško kailio žvėrys atrodys „pusiau skusti, pusiau...“

VIDEO: Pavasaris gamtoje: stirninas pievoje žoliauja ir ilsisi

Stirninai jau nušveitė ragus, iki rujos liko pora mėnesių. Dar po mėnesio tose pačiose pievose stirnos atves jauniklius. Tada prasidės šienapjūtė ir mažiems žvėriukams kils nauji pavojai.

Kol kas pievos – gražios, neliestos, tikro gyvūnų namai. Tačiau viskas keičiasi labai sparčiai, per trejetą savaičių žolė išsiteis, joje gulinčios stirnos niekas nepastebės. O paukščių lizdai bus kažkur giliai, tos žolių jūros „dugne“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius