-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 19 /19:55

Siaučia vėtra: elektros vis dar neturi 14 tūkst. žmonių, Drevernoje apsemti namai

Klaipėdos uoste dėl sustiprėjusio vėjo šeštadienio ryte pradėtas riboti laivų eismas. Sinoptikai žada, kad pajūryje vėjo greitis gali pakilti iki stichinio lygio – 30 m/s. Elektros vis dar neturi apie 14 tūkst. vartotojų, iš viso jos buvo netekę 155 tūkst. klientų. Ugniagesiai-gelbėtojai šeštadienį iki 15 val. įvyko į daugiau nei 120 iškvietimų šalinti vėjo padarinių.

Drevernoje vanduo semia namus

Pramogų ir poilsio kompleksas „Drevernos uostas“ savo paskyroje feisbuke paskelbė nuotraukų, iš kurių matyti, kad audros padariniai šiam kaimeliui prie Kuršių marių gali būti skaudūs.

Smarkiai pakilęs vanduo apsėmė uostelį ir gyvenamąją teritoriją, vanduo pakilo kone iki langų. Vanduo Drevernoje kilo jau pastarąsias pora dienų.

Drevernos uosto operatorės bendrovės „Hortivita“ Turizmo padalinio vadovė Liudmila Juknienė 15min pasakojo, kad padėtis nėra labai sudėtinga, didelių nuostolių nenumatoma, nors iš nuotraukų situacija ir „atrodo įspūdingai.“

Moteris pasakojo, kad gelbėtojų neteko kviesti, tačiau laukia daug darbo dėl teritorijos valymo – po audros buvo prinešta daug nendrių.

„Kol kas kažkokių ypatingų nuostolių tikrai nėra”, – 15min sakė L.Juknienė.

Ji pasakojo, kad viena iš baimių buvo, jog dings elektra, tačiau to pavyko išvengti. Šiuo metu uosto kompleksas veikia, dirba ir restoranas.

„Kai gavome pranešimą, kad bus stiprus vėjas, prieš dvi dienas informavome gyventojus. Tuos, kurie buvo užsisakę nakvynę nameliuose prie Kuršių marių, perkėlėme į namelius prie baseino, labiausiai dėl kanalizacijos – kai ji apsemta, yra tikimybė, kad gali neveikti tinkamai”, – pasakojo L.Juknienė.

Moteris nurodė, kad vanduo šioje vietovėje pakyla dažnai – pastarąjį kartą smarkiai pakilęs jis buvo prieš dvejus metus – 2020 m. kovą. Padėtis tuo metu, anot jos, buvo žymiai rimtesnė nei dabar.

„Gelbsti supiltas bangolaužis. Kai buvo pirmoji audra, vanduo buvo pasiekęs namelius (...), tuomet buvo ir nuostolių, buvo jau nuleisti laivai. Vienas laivas buvo užneštas į krantą, buvo pakilusi ir sulūžusi naujoji krantinė. Tokių nuostolių, kaip prieš dvejus metus, šiais metai nėra“, – sakė ji.

„Drevernos uosto“ nuotr./Drevernoje pakilęs Kuršių marių vanduo apsėmė namus
„Drevernos uosto“ nuotr./Drevernoje pakilęs Kuršių marių vanduo apsėmė namus

L.Juknienės teigimu, Drevernos kaime gyvenantys žmonės taip pat jaučiasi ramiai, nors buvo prilaužyta šakų, tačiau elektra nebuvo dingusi.

Tikimasi, kad po 14 valandos, pasisukus vėjui, vanduo atslūgs.

Užfiksavote gamtos šėlsmą? Siųskite nuotraukas ar vaizdo įrašus paštu 15min@15min.lt

Nuo audros kenčia pajūris. Kuršių nerijos nacionalinis parkas feisbuke pasidalino vaizdais, kaip šeštadienį atrodo Nidos šiaurinis paplūdimys. Matyti, kad audringas vanduo ardo kopas.

Elektros dar neturi apie 14 tūkst. vartotojų

Dėl stipraus vėjo ar griūvančių medžių nutraukytų bei pažeistų laidų elektros šeštadienio pavakarę neturėjo apie 14 tūkst. vartotojų visoje Lietuvoje, praneša įmonė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO).

Iš viso elektros tiekimas šeštadienį buvo sutrikęs, bet atstatytas apie 155 tūkst. klientų, iš kurių maždaug 90 tūkst. vartotojų elektrą atgavo ją pradėjus tiekti iš kitų linijų greičiau negu per tris minutes nuo dingimo.

„Dieną sumažinus nakties ir ryto audrų padarinius, dėl per pietus šalį užklupusios dar vienos stipraus vėjo bangos, formavosi nauji gedima“, – aiškina įmonė.

Sudėtingiausia situacija yra Alytaus regione.

VIDEO: Drevernoje pakilęs Kuršių marių vanduo semia namus

„Ten su elektros tiekimo sutrikimais susiduria apie 6 tūkst. klientų. Šiame regione dėl stipraus vėjo visą dieną kildavo naujų gedimų“, – BNS nurodė bendrovė.

Pasak ESO, dedamos pastangas atstatyti elektros tiekimą klientams maksimaliai greitai, tačiau darbai tęsis ir sekmadienį.

„Sudėtingiausiose vietose statome didžiuosius elektros energijos generatorius, kuriais elektros tiekimą atstatome keliems šimtams klientų“, – aiškina įmonė.

Visoje Lietuvoje šiuo metu fiksuojami daugiau nei 900 gedimų. Šiuo metu iš viso Lietuvoje dirba 176 brigados.

Apribota laivyba

Klaipėdos uoste dėl stipraus vėjo šeštadienį laivyba teberibojama. Laivų eismas buvo sustabdytas paryčiais, apie 4 val.

Išoriniame reide įplaukti į uostą laukia trys didesnieji laivai.

VIDEO: Drevernoje pakilęs Kuršių marių vanduo semia namus

Šeštadienio pavakary fiksuojamas 15-19 metrų per sekundę stiprumo vėjas.

Erikas Ovčarenko/BNS/Klaipėdiečiai plūstelėjo prie jūros stebėti audros
Erikas Ovčarenko/BNS/Klaipėdiečiai plūstelėjo prie jūros stebėti audros

Bangų aukštis jūroje siekia 5-6 metrus.

Ugniagesiai-gelbėtojai vyko į daugiau nei 120 iškvietimų šalinti vėjo padarinių

Ugniagesiai-gelbėtojai šeštadienį iki 15 val. įvyko į daugiau nei 120 iškvietimų šalinti vėjo padarinių – nuo kelio vilko nuvirtusius medžius ar nulaužtas šakas, nutrauktus laidus, tvarkė nuplėštus stogus ir rankiojo nuskraidintus šiltnamius.

Daugiausia iškvietimų sulaukta Kauno apskrityje.

VIDEO: Drevernoje pakilęs Kuršių marių vanduo semia namus

„Dominuoja Kauno apskritis. 36 kartai. Per 16 kartų kviesta Vilniaus apskrity, Klaipėdos – 15, Alytaus – 21, Marijampolės – 18 kartų“, – BNS sakė Situacijų koordinavimo skyriaus vyriausiasis specialistas Saulius Žilinskas.

Pasak jo, daugiausia dėl didelio vėjo buvo ant važiuojamosios dalies arba elektros laidų nuvirtusių medžių. Buvo išvirtusių ir elektros stulpų.

S.Žilinskas paminėjo vieną atvejį, kai ant nuvirtusio medžio užlėkė automobilis.

„Anksti ryte Utenos rajone buvo eismo įvykis, kai automobilis buvo atsitrenkęs į nuvirtusį medį. Mūsų pajėgos nuvažiavo. Sužeistų žmonių nebuvo. Mūsų darbas apsiribojo medžio supjaustymu ir nurinkimu nuo važiuojamosios dalis“, – BNS tvirtino pareigūnas.

Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Pajėgų valdymo skyriaus specialistas Egidijus Martinaitis BNS teigė, kad Vakarų regione vėjas nurimo dar iki vidurdienio ir ugniagesiai-gelbėtojai itin daug darbo neturėjo.

„Viskas baigėsi iki 11 val. Liko pavieniai iškvietimai. O nuo 2 val. nakties iki 11 val. buvo apie 25 iškvietimai. Medžiai buvo išversti, vienas elektros stulpas, bet šalia kelio, ne ant važiuojamosios dalies, du ar trys elektros laidai nukritę, Klaipėdoje buvo pavojus, kad nuvirs stendas, todėl jis sutvarkytas – užtvertas kelias ir jis patrauktas, tvarkyta stogo danga. Klaipėdos rajone vėjas buvo pakėlęs medinį šiltnamį“, – teigė pareigūnas.

E.Martinaitis pabrėžė, kad atvejų, kai medžiai būtų užvirtę ant automobilių, nepasitaikė.

Tuo tarpu Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Pajėgų valdymo skyriaus budėtojas Erikas Baltrimavičius sakė, kad buvo keli atvejai, kai medžiai prispaudė automobilius, ant jų buvo nukritusios šakos.

E.Baltrimavičiaus teigimu, šeštadienį ugniagesiai-gelbėtojai vyko į daugiau nei 40 iškvietimų tvarkyti stipraus vėjo padarinių.

„Tai didelis skaičius (iškvietimų – BNS), važiuojama nuolat. Būna, kad ekipažas važiuoja į vieną įvykį, o jau laukia kitas“, – sakė pareigūnas.

Pasak jo, dėl blogų oro sąlygų Jonavos rajone susidūrė du automobiliai, prispaustų nebuvo, medikai į gydymo įstaigą išsivežė vieną moterį.

Per naktį ugniagesiai-gelbėtojai pašalino 14 nuvirtusių medžių

Pajūrio ugniagesiai-gelbėtojai per naktį vyko šalinti 14 vėjo nulaužtų ar pažeistų medžių.

VIDEO: Klaipėdoje šėlstant vėjui Baltijos prospekte ugniagesiai dėl saugumo nupjovė lauko reklamos stendą.

„Per naktį, nuo paryčių, maždaug 3 val. labiau iki 7.30 val. ryto buvo užregistruota 12 iškvietimų dėl nuvirtusių medžių, iš viso buvo pašalinta 14 medžių“, – šeštadienio rytą BNS sakė Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Pajėgų valdymo skyriaus specialistas Egidijus Martinaitis.

„Tai labai nedaug palyginus su sausio pabaigos vėjo sukeltais padariniais“, – pridūrė jis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vėjo padariniai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vėjo padariniai

Pasak pareigūno, apie 8 val. gelbėtojai išvyko į Kretingos rajoną patraukti nuo kelio ant jo nuvirtusio medžio ir Klaipėdoje – tvarkyti ant devynaukščio namo atsilaisvinusią stogo skardą, kad nenukristų.

„Bandys nuimti arba pritvirtinti“, – teigė jis.

Pasak pareigūno, pajūryje vėjas ėmė kilti maždaug nuo paryčių.

Ir vėjas, ir perkūnija

Hidrometeorologijos tarnyba pranešė, kad naktį į šeštadienį be sniego, lietaus ir vėjo vėl buvo perkūnijų. Šį kartą Lietuvos teritorijoje buvo fiksuoti 53 (pagal kitą šaltinį ~100) žaibų išlydžiai.

Iki šeštadienio 11 val. stipriausi vėjai buvo fiksuoti pajūryje ir pietvakariniuose šalies rajonuose (gūsiai iki 24–28 m/s). Klaipėdos uoste pasitaikė gūsis iki 31 m/s. Nidos bokšte (prie jūros) – iki 30 m/s.

Aukščiausia oro temperatūra dieną – nuo 2 iki 6 laipsnių šilumos.

Kur buvo stipriausi vėjai?

Hidrometeorologijos tarnyba pranešė šeštadienio vakarą pranešė, kad, kaip ir prognozuota, šiandienos orai daug kur labiau vėjuoti nei buvo ketvirtadienį. Patys stipriausi vėjai užfiksuoti Vakarų ir Pietvakarių Lietuvoje. Šiaurės rytiniuose rajonuose – daug ramiau.

Stipriausi vėjo gūsiai (10 m aukštyje) buvo užfiksuoti:

1. Vėžaičių meteorologijos stotyje – iki 28 m/s

2. Klaipėdos MS – iki 27 m/s

3. Kybartų MS – iki 27 m/s

4. Šventosios MS – iki 26 m/s

5. Lazdijų MS – 26 m/s

Taip pat nestandartinėse vietose:

Klaipėdos uosto meteorologijos stotyje maksimalūs gūsiai siekė iki 31,1 m/s

Nidoje (prie jūros esančiame bokšte) – iki 29,6 m/s

Klaipėdos meteorologijos stotyje (24 m aukštyje) – iki 28,5 m/s

Šiuo metu vėjas pamažu rimsta. Artimiausiomis dienomis stipresnių vėjų sulauks daugiausia tik pajūris ir vakariniai šalies rajonai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius