-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 26

Senąjį tiltą per Vokės upę gina gyventojai – išvarė ardyti atvažiavusius darbininkus

Tiltas per Vokės upę ties Kazbėjais, Vilniaus pakraštyje, traukia akį. Tokių Lietuvoje nėra itin daug, tačiau Vilniaus savivaldybė paskelbė tiltą ketinanti nugriauti, nes jis avarinės būklės. O vietoj jo pastatys naują. Pirmadienio rytą atvykę darbininkai vis dėlto demontavimo darbų imtis negalėjo – tam pasipriešino tiltą pasiryžę išsaugoti gyventojai. O ir Vilniaus savivaldybės pozicija švelnėja.
Suplanuotas nugriauti istorinis Kazbėjų tiltas per Vokę
Suplanuota nugriauti tiltą per Vokę / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Šis šiltas per Vokės upę pastatytas 1935 metais. Vilniaus savivaldybės teigimu, per šiuos 80 metų jis nė karto nebuvo rekonstruotas.

Priešinasi gyventojai

„Mes prieš seno tilto griovimą, už jo išsaugojimą ir restauravimą. Tas tiltas mums, vietiniams, ir mūsų tėvams, seneliams, net proseneliams yra labai brangus, visi svarbiausi mūsų gyvenimo įvykiai susiję su juo – vaikystė, pirmasis pasimatymas, vestuvės, paskutinė kelionė į kapus. Neįsivaizduojame tolesnio gyvenimo be šio mūsų simbolio, be mūsų nuostabaus tilto“, – tokį emocingą kreipimąsi 15min atsiuntė netoliese gyvenanti Agnė.

Moters teigimu, atrodo, kad Vilniaus savivaldybei visiškai nerūpi Naujasodžio ir Kazbėjų gyventojai: „Nuo Trakų plento pusės žemes pavertė draustiniu, o per seną Gardino kelią (vidury gyvenvietės), kuris eina tarp Naujasodžio ir Kazbėjų, nori padaryti kelią sunkiasvoriams sunkvežimiams per mūsų unikalų istorinį tiltuką, kuris jiems trukdytų uždirbti iš būsimo Daniliškių karjero. Kas jiems tie gyventojai, jie visada tyli ir kenčia, tai ir dabar pratylės ir toliau kentės. Kaip teks gyventi? Neliks poilsio zonos prie tilto, nes ar bus malonu klausyti variklių ūžesio ir kvėpuoti dulkėmis.“

Gyventojai įsitikinę, kad tiltą būtina rekonstruoti ir išsaugoti, tačiau sunkvežimiai važiuoti galėtų ir tiltu ties Trakų Voke. O savivaldybės ryžtas esantį tiltą nugriauti ir vietoj jo statyti kitais metais naują jiems panašus į norą įtikti kokiems nors verslininkams, kurie čia nori nukreipti smėlį ir skaldą vešiančius sunkvežimius.

Žmonės nepatenkinti ir tuo, kad nebuvo informuoti apie tokius planus, todėl tenka kovoti, kai darbininkai jau atvyksta griauti tilto. Beje, pradėti demontavimo jiems nepavyko – gyventojai sako tiesiog to neleidę daryti.

Žada naują tiltą

„Sostinės planuose – naujo tilto per Vokės upę statybos senajame Gardino plente. Per daugiau kaip 80 metų tiltas per Vokės upę Panerių seniūnijoje nebuvo nė karto rekonstruotas. Per parą vidutiniškai juo pervažiuoja apie 1000 transporto priemonių. Vilniaus savivaldybės specialistams įvertinus senojo tilto konstrukcijų pokyčius, nuo kovo 24-osios bus laikinai uždraustas transporto eismas per Vokės upės tiltą, avarinės būklės tiltas bus demontuotas ir dar kitų metų pavasarį planuojama pradėti naujo tilto statybas“, – tokį pranešimą kovo 16 d. išplatino Vilniaus miesto savivaldybė.

Žadėta, kad pastačius 11 m pločio, 24 m ilgio naują tiltą, bus įvestas dvipusis transporto eismas, įrengti šaligatviai, padidės eismo saugumas, pagerės Panerių seniūnijos gyventojų susisiekimas su aplinkiniais rajonais. „Demontavus senąjį tiltą, bus pastatytas naujas gelžbetoninis tiltas, kuriuo galės važiuoti ir krovininis aptarnaujantysis transportas, nes iki šiol juo buvo leidžiama važiuoti tik transporto priemonėms, sveriančioms ne daugiau kaip 3 tonas“, – teigta pranešime.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Suplanuotas nugriauti istorinis Kazbėjų tiltas per Vokę
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Suplanuotas nugriauti istorinis Kazbėjų tiltas per Vokę

Meras važiuos apžiūrėti

Demontavimo imtasi nieko nelaukiant, tik gyventojai tam sutrukdė. Vilniaus meras Remigijus Šimašius 15min teigė gavęs gyventojų laišką su susirūpinimu dėl tilto likimo, ir jo pozicija aiški: negalima šito tilto griauti, neišsiaiškinus visų alternatyvų.

„Kadangi tiltas pavojingos būklės, geriausia būtų, jeigu jis bus uždarytas autotransportui, bet paliktas pėstiesiems ir dviratininkams. Nagrinėtinos ir tilto pastatymo šalimais galimybės“, – teigė meras, tikindamas, kad artimiausiu metu jis pats važiuos apžiūrėti tilto.

Kai jau iškilo reali grėsmė tiltą nugriauti, susirūpino juo ir Kultūros paveldo departamentas (KPD). Gavę Seimo nario Naglio Puteikio raštą dėl tilto išsaugojimo, KPD specialistai parengė įsakymą, kuriuo tiltas per Vokę būtų įtrauktas į Kultūros vertybių registrą. Šiuo metu įsakymas svarstomas.

Kol vyksta svarstymas, tikimasi, kad Vilniaus savivaldybė nevykdys jokių darbų ir tilto negriaus.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Suplanuotas nugriauti istorinis Kazbėjų tiltas per Vokę
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Suplanuotas nugriauti istorinis Kazbėjų tiltas per Vokę

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius