-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 10 04 /17:51

Senjorų atstovė: 100 eurų už vakcinaciją – kyšis

Valdžios idėja mokėti senjorams po 100 eurų už vakcinaciją nuo COVID-19 yra kyšis, sako Pagyvenusių žmonių asociacijos prezidentė Grasilda Makarevičienė. Pasak jos, reikėjo nesibjaurėti vyresnio amžiaus žmonių, daugiau su jais bendrauti, galbūt tada jie būtų skiepijęsi aktyviau.
Naujojoje Vilnioje mobilusis vakcinacijos centras
Vakcinacija / Arno Strumilos / 15min nuotr.

G.Makarevičienė interviu „Žinių radijui“ teigė abejojanti, ar Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) iniciatyva mokėti vyresniems žmonėms už vakcinaciją pasiteisins.

Jos vertinimu, tai – kyšis.

Kai kam padės, kai kas apsidžiaugs, bet, mano atrodo, kad čia yra kyšis.

„Aš abejoju, ar čia padės. Žinoma, kai kam padės, kai kas apsidžiaugs, bet, mano atrodo, kad čia yra kyšis. Aš žinau, kada <...> rinkimuose duodavo kyšius ir veždavo iš visų pakampių žmones. O kaip čia dabar atrodo? O kas paskui po to 100? Kas toliau bus?“ – kėlė klausimą Pagyvenusių žmonių asociacijos vadovė.

Ji svarstė, kodėl kai kurie vyresnio amžiaus žmonės nenori skiepytis nuo COVID-19.

„Galbūt reikėjo su tais žmonėmis bendrauti daugiau, galbūt daugiau komunikuoti mūsų valdžios atstovams. Nesibjaurėt pagyvenusių žmonių“, – komentavo G.Makarevičienė.

Ji ragino senjorus nedelsti:

„Reikia skiepytis, žinoma, kad reikia. Reikia klausyti Vyriausybės. Reikia klausyti daktarų, ekspertų ir būtinai reikia skiepytis. <...> Reikia, nes mes kitaip neįveiksim šios ligos.“

Prezidentūra: paskatų paieška – sveikintina

Siūlymą finansiškai skatinti senjorus skiepytis palankiai įvertino prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė.

„Pozityvu, kad atsirado bent jau bandymas ieškoti būdų formuoti teigiamas paskatas, o ne tik taikyti bizūno priemonę. Paskatų paieška tikrai yra sveikintinas dalykas“, – dėstė ji.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Irena Segalovičienė (centre)
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Irena Segalovičienė (centre)

Tiesa, patarėja suabejojo, ar priemonė nepavėluota, ar teisinga kitų atžvilgiu:

„Šiame siūlyme tikrai labai svarbu ar yra analitiškai įsivertinta, kiek senjorų paskatins ši priemonė, ar ji nėra pavėluota?

Kitas svarbus momentas, ar bus išlaikyti teisingumo ir lygiateisiškumo principai jau pasiskiepijusių atžvilgiu. Pagrindiniai atsakymai turi sukurti tvirtą pagrindą šiam pasiūlymui išvysti dienos šviesą.“

SADM siūlo naujai nuo koronaviruso pasiskiepijusiems senjorams skirti 100 eurų vienkartinę išmoką, rašo BNS.

Pagal SADM registruotą įstatymo projektą, teisę į vienkartinę išmoką turėtų 75 ir daugiau metų sulaukęs asmuo, kuris iki šių metų rugsėjo nebuvo pasiskiepijęs nei viena vakcinos doze ir iki gruodžio 1 dienos pilnai pasiskiepytų.

Taip pat išmoka būtų mokama 75-erių ir vyresniems senjorams, kurie šiuo metu yra pilnai pasiskiepiję ir iki balandžio 1 dienos pasiskiepytų sustiprinančiąja, t.y. trečia arba antra doze, priklausomai nuo pasirinktos vakcinos.

Vienkartinės išmokos dydis būtų 100 eurų. Pinigai būtų išmokėti gruodžio ir balandžio mėnesiais, kartu su pensija, atskiro prašymo senjorams teikti nereikėtų.

Asmuo turėtų teisę gauti tik vieną išmoką.

Projektą ministerija teikia siekdama „finansinėmis priemonėmis skatinti 75 ir daugiau metų sukakusius asmenis įgyti ar palaikyti jau įgytą imunitetą nuo COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) vakcinuojantis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius